Servië

Benieuwd naar dit land van wereldtennisster Novak Dokovic? Het ligt in het zuidoosten van Europa en  heeft maar liefst 8 buurlanden! Met als hoofdstad Belgrado valt er altijd wel iets te beleven!

What to expect?

cultuur

Serviërs staan bekend om hun gastvrijheid en openheid en het is voor de meeste mensen dan ook niet zo moeilijk om zich meteen welkom te voelen en snel te integreren in hun nieuwe leefomgeving. 

Servische jongeren zien elkaar vaak nog na de schooluren en gaan samen op café een theetje drinken en kletsen wat over het leven.
Serviers houden ook erg van het buitenleven en gaan regelmatig mountainbiken, kanovaren of skiën, afhankelijk van het seizoen.


Familie

In Servië leven families vaak dicht bij elkaar. Het komt nog regelmatig voor dat meerdere generaties in hetzelfde huis wonen. Er is een grote betrokkenheid bij elkaars leven en gezinsleden praten over alles met elkaar. Er wordt zoveel als mogelijk samen gegeten, zeker ‘s ochtends en ’s avonds.


culinair

In de Servische keuken ligt de nadruk op vleesgerechten en brood. Bijna bij alle maaltijden wordt brood geserveerd. Een van de traditionele specialiteiten zijn de "Cevapcici", een soort kleine worstjes gemaakt van rundsgehakt, die je gewoon uit de hand kan eten of dat gecombineerd wordt met groenten. Ook bestaan veel Servische maaltijden uit gerookt vlees, dat met allerlei andere dingen gecombineerd wordt.

       

             Serbia flag icon - free download

school

Scholieren moeten voor de laatste vier jaren van hun middelbare school een verdiepende richting kiezen. Hierbij hebben ze de keuze tussen een technische, economische, geneeskundige, landbouwkundige of artistieke richting.

Als uitwisselingsstudent kom je terecht in een gymnasium waar een algemene vorming wordt aangeboden. In een gymnasium kun je kiezen voor een specialisatie in talen, sociale wetenschappen, natuurwetenschappen of wiskunde. Je hebt een vaste klas waar je alle vakken samen mee volgt. Hierdoor kan je je klasgenoten gemakkelijker leren kennen. Je kan bij een klastitularis terecht met concrete vragen of lessen of andere problemen.