Estland

Ben jij een echte muziekliefhebber? Geniet je meer van buitenshuis- dan binnenshuisactiviteiten? Zie je jezelf al op ontdekking gaan naar oude, heilige plaatsen? Wij bieden jou een ervaring aan vol met avontuurlijke en leerrijke ervaringen in het adembenemende Estland!

QUICK FACTS

Hoofdstad Tallinn
Taal Estisch
Oppervlakte 45.339 km²
Inwoners 1,3 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 24 februari (onafhankelijkheidsdag)

Wist je dat...?


...maar liefst 52% van het landoppervlakte bos bestrijkt? 

...Estland meer dan 2000 eilanden heeft?

...de Skype software hier werd uitgevonden? 

... het op 'ijswegen' verboden is een gordel te dragen omdat bestuurders snel uit hun auto moeten kunnen stappen? 

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR EN GEZIN
Estland is een land in het noordoosten van Europa, grenzend aan de Oostzee, de Finse Golf, Rusland en Letland. De vlag bestaat uit drie kleuren. Van boven naar onder: blauw, zwart en wit. De kleuren hebben meerdere betekenissen. De blauwe kleur staat voor vrijheid, waarheid, lucht en zee; de zwarte kleur staat voor aarde en verloren onafhankelijkheid; en de witte kleur staat voor het streven naar geluk en licht.
Je gastgezin zal je met open armen ontvangen in hun huis. Tijdens het weekend en schoolvakanties, brengen Esten graag tijd door met hun familie. Vaak doen ze dit door kleine uitstapjes te organiseren of te ontspannen in de sauna. Maak dus zeker wat tijd om je gastgezin te leren kennen! Zij zullen je namelijk begeleiden door heel je uitwisseling.

TAAL

Het Ests wordt vaak gezien als een moeilijke taal met dubbele klinkers en unieke letters zoals õ, ä, ö en ü. In het begin zal je misschien vaak fouten maken wat bij (bijna) elke uitwisselingsstudent voorkomt. Zolang je erom kan lachen, is er geen probleem! Wil je toch al wat oefenen voor je vertrekt? Kijk dan zeker eens op het internet! Je vindt er talloze websites waar je op spelende wijze de taal leert.

KEUKEN

Koffie wordt de hele dag door genuttigd alsook bij sociale gelegenheden. 's Avonds samen eten komt niet zo veel voor doordat beide ouders druk bezig zijn met werken. De meeste families proberen om een maaltijd samen te nuttigen in het weekend. Een typische Estse maaltijd bestaat uit gekookte aardappelen met saus, soep met groenten en vlees of pasta. Het is een vrij gezonde keuken waar je in het begin aan zal moeten wennen.

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het schooljaar start op één september en eindigt begin juni. Een schooldag in Estland start rond 8 uur 's ochtends en eindigt rond 3 uur in de namiddag.
Uitwisselingsstudenten zullen doorgaans in de tiende of elfde klas (vierde of vijfde middelbaar) geplaatst worden, afhankelijk van hun leeftijd en hun interesse. Op een Estse school wordt verwacht dat leerlingen aandacht besteden aan alle vakken en niet enkel aan de kunstvakken of de vakken waar de leerling gek op is. Hou er dus rekening mee dat er van je verwacht wordt dat je hard studeert en dat je schoolwerk serieus neemt. Het schoolniveau (ook kunst en muziek) ligt hoog en als een leerling hard werkt zullen leerkrachten ook zeer enthousiast zijn om je te helpen en de vaardigheden van de student zo goed mogelijk te ontwikkelen. De meeste scholen hebben geen schooluniform.

Speciale programma's

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Voor de speciale programma's kunnen andere voorwaarden en toelatingseisen gelden dan voor het standaard schoolprogramma. Zo kan er een motivatiebrief gevraagd worden, een portfolio of een bewijs van ervaring. Neem contact met ons op voor informatie over de specifieke programma's op outbound@yfu.be.

Film & Media

Verschillende middelbare scholen hebben speciale programma's voor Media en Film, waar leerlingen de theorie en praktijk van het maken van films kunnen leren. Op school krijg je naast het standaard curriculum extra vakken die gericht zijn op media en film, zoals computer design, fotografie, geschiedenis van het filmmaken en film maken. Ook is er de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen op de grootste filmfestivals van Estland, en in sommige steden kan je deelnemen aan een naschoolse filmclub in een plaatselijk jeugdcentrum.

MUZIEK

Tijdens je verblijf in Estland ga je of naar een Estse muziekschool zoals de Tallinn Music High School of naar een gewone middelbare school met extra muzieklessen in de middag. Het niveau van het muziekonderwijs is zeer hoog, en de lessen bestaan uit vakken zoals muziektheorie, instrumenten, notenleer, en uitvoeringsaudities, of deelname aan koren en orkesten. YFU Estland bekijkt voor iedere student welke school de beste optie is.

KUNST

Het kunstprogramma is perfect voor studenten die vooral geïnteresseerd zijn in beeldende kunst. Artistiek houtsnijwerk en werken met textiel, barnsteen, leer en steen is erg populair, en wordt als specialiteit aangeboden op veel scholen in heel Estland. In het speciale kunstprogramma ga je naar een openbare middelbare school die zich richt op de kunsten, of je gaat naar een gewone middelbare school en volgt 's middags lessen aan een speciale kunstschool. Je volgt algemene vakken (zoals de Estse taal, biologie, geschiedenis, etc.) en daarnaast een groot aantal kunstlessen, die meestal minstens 10 uur per week plaatsvinden. Je kunt vakken volgen als kunstgeschiedenis, tekenen, schilderen, grafische kunsten, keramiek, textielontwerp, houtrestauratie, ijzerbewerking en meer.

THEATER

Tijdens je verblijf in Estland volgen de studenten overdag gewone academische lessen en nemen ze deel aan een zeer professioneel naschools theaterprogramma.


- De activiteiten van dit programma worden grotendeels uitgevoerd door de scholen

- Alle oriëntaties hebben ook een speciaal verwachtings-/feedback gedeelte

NATUUR
Het natuurprogramma wordt geleid door vrijwilligers van YFU, er is geen speciale school of plaatsing in een specifieke school nodig. Het is gericht op excursies tijdens het uitwisselingsjaar. Verschillende buitenactiviteiten uitgevoerd door YFU vrijwilligers of professionals, één keer per maand gedurende 8 maanden.Tijdens alle oriëntaties wordt speciale tijd besteed aan verwachtingen en feedback van het programma.

Voorbeelden van excursies en buitenactiviteiten zijn de volgende:
- Kanoën (de Ahja rivier/ de Võhandu rivier)
- Bezoek aan het eiland Piirissaar, de maagdelijke bossen van Alutaguse, het olieschalie mijnpark in Kohtla-Nõmme, Lahemaa Nationaal Park en de noordkust
- Skiën in Kõrvemaa
- Tocht naar het eiland Vormsi via een ijsweg; het schiereiland Noarootsi
- Vogels kijken in Matsalu Nationaal Park
- Natuurreservaat Alam-Pedja
- Viskwekerij Põlula

Sport

Het sportprogramma in Estland biedt de mogelijkheid om een professionele sportcarrière voort te zetten of een nieuwe sport op hoog niveau te gaan beoefenen.
In Estland zijn de meest voorkomende sporten
- balsporten zoals: voetbal, basketbal, volleybal, handbal, badminton en tennis
- atletische sport waarbij in competitieverband wordt gerend, gesprongen, gegooid en gelopen

Studenten in het sportprogramma studeren in scholen die gespecialiseerd zijn in sportstudies of gaan na hun schooldag naar sportclubs. Elke ervaring is anders en hangt af van het niveau van de student. Als een student iets anders wil beoefenen, zijn we er om te helpen. Dit programma biedt studenten ondersteuning bij het zoeken naar een sportclub die bij hen past en helpt hen bij de inschrijving.
Om je aan te melden voor het sportprogramma heeft YFU Estland een speciale motivatiebrief voor het programma nodig. Wij vragen studenten dit serieus te nemen, omdat YFU Estland een programma op verschillende niveaus kan aanbieden en alleen door de behoefte van de student beter te begrijpen, kunnen wij ervoor zorgen dat YFU Estland aan jouw verwachtingen voldoet.

Informatica

Estland heeft een levendige en gastvrije informaticagemeenschap en de Esten worden aangemoedigd om techneuten te worden. Kinderen op de basisschool krijgen les in computerprogrammering en op geselecteerde middelbare scholen leren ze zelfs hoe je bitcoin-apps bouwt. Het is geen geheim dat Ests een beetje lastig te leren is, maar gelukkig is de taal op IT-gebied voor iedereen begrijpelijk, ongeacht het land van herkomst.
Wij willen graag ambitieuze studenten ondersteunen die zich verder willen ontwikkelen op de volgende gebieden
- programmeren, dat zowel coderen als andere aspecten van het maken van software omvat
- robotica, het studiegebied dat zich richt op de ontwikkeling van robots en automatisering

Studenten in het IT-programma gaan naar een school die gespecialiseerd is in informatica en/of volgen extra lessen die door de reguliere school worden aangeboden. YFU Estland houdt rekening met het individuele niveau van elke student om het programma zo perfect mogelijk aan te passen aan de behoeften van de student.
Om je aan te melden voor het informatica programma vragen we een speciale motivatiebrief voor het programma. Indien mogelijk moet de student een voorbeeld sturen van wat hij tot nu toe heeft gedaan. Dit kan een stukje code zijn of een tekening naar keuze van de leerling.

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S