Estland

Ben jij een echte muziekliefhebber? Geniet je meer van buitenshuis- dan binnenshuisactiviteiten? Zie je jezelf al op ontdekking gaan naar oude, heilige plaatsen? Wij bieden jou een ervaring aan vol met avontuurlijke en leerrijke ervaringen in het adembenemende Estland!

QUICK FACTS

Hoofdstad Tallinn
Taal Estisch
Oppervlakte 45.339 km²
Inwoners 1,3 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 24 februari (onafhankelijkheidsdag)

Wist je dat...?

...maar liefst 52% van het landoppervlakte bos bestrijkt? 

...Estland meer dan 2000 eilanden heeft?

...de Skype software hier werd uitgevonden? 

...er veel Russisch wordt gesproken? 

... het op 'ijswegen' verboden is een gordel te dragen omdat bestuurders snel uit hun auto moeten kunnen stappen? 

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR EN GEZIN
Estland is een land in het noordoosten van Europa, grenzend aan de Oostzee, de Finse Golf, Rusland en Letland. De vlag bestaat uit drie kleuren. Van boven naar onder: blauw, zwart en wit. De kleuren hebben meerdere betekenissen. De blauwe kleur staat voor vrijheid, waarheid, lucht en zee; de zwarte kleur staat voor aarde en verloren onafhankelijkheid; en de witte kleur staat voor het streven naar geluk en licht.
Je gastgezin zal je met open armen ontvangen in hun huis. Tijdens het weekend en schoolvakanties, brengen Esten graag tijd door met hun familie. Vaak doen ze dit door kleine uitstapjes te organiseren of te ontspannen in de sauna. Maak dus zeker wat tijd om je gastgezin te leren kennen! Zij zullen je namelijk begeleiden door heel je uitwisseling.

TAAL

Het Ests wordt vaak gezien als een moeilijke taal met dubbele klinkers en unieke letters zoals õ, ä, ö en ü. In het begin zal je misschien vaak fouten maken wat bij (bijna) elke uitwisselingsstudent voorkomt. Zolang je erom kan lachen, is er geen probleem! Wil je toch al wat oefenen voor je vertrekt? Kijk dan zeker eens op het internet! Je vindt er talloze websites waar je op spelende wijze de taal leert.

KEUKEN

Koffie wordt de hele dag door genuttigd alsook bij sociale gelegenheden. 's Avonds samen eten komt niet zo veel voor doordat beide ouders druk bezig zijn met werken. De meeste families proberen om een maaltijd samen te nuttigen in het weekend. Een typische Estse maaltijd bestaat uit gekookte aardappelen met saus, soep met groenten en vlees of pasta. Het is een vrij gezonde keuken waar je in het begin aan zal moeten wennen.

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het schooljaar start op één september en eindigt begin juni. Een schooldag in Estland start rond 8 uur 's ochtends en eindigt rond 3 uur in de namiddag.
Uitwisselingsstudenten zullen doorgaans in de tiende of elfde klas (vierde of vijfde middelbaar) geplaatst worden, afhankelijk van hun leeftijd en hun interesse. Op een Estse school wordt verwacht dat leerlingen aandacht besteden aan alle vakken en niet enkel aan de kunstvakken of de vakken waar de leerling gek op is. Hou er dus rekening mee dat er van je verwacht wordt dat je hard studeert en dat je schoolwerk serieus neemt. Het schoolniveau (ook kunst en muziek) ligt hoog en als een leerling hard werkt zullen leerkrachten ook zeer enthousiast zijn om je te helpen en de vaardigheden van de student zo goed mogelijk te ontwikkelen. De meeste scholen hebben geen schooluniform.

Luister naar de avonturen en ervaringen van de inbound studenten in Estland in onderstaande video! 

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S