Estland

Ben jij een echte muziekliefhebber? Geniet je meer van buitenshuis- dan binnenshuisactiviteiten? Zie je jezelf al op ontdekking gaan naar oude, heilige plaatsen? Wij bieden jou een ervaring aan vol met avontuurlijke en leerrijke ervaringen in het adembenemende Estland!

QUICK FACTS

Hoofdstad Tallinn
Taal Estisch
Oppervlakte 45.339 km²
Inwoners 1,3 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 24 februari (onafhankelijkheidsdag)

Wist je dat...?


...maar liefst 52% van het landoppervlakte bos bestrijkt? 

...Estland meer dan 2000 eilanden heeft?

...de Skype software hier werd uitgevonden? 

... het op 'ijswegen' verboden is een gordel te dragen omdat bestuurders snel uit hun auto moeten kunnen stappen? 

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR EN GEZIN
Estland is een land in het noordoosten van Europa, grenzend aan de Oostzee, de Finse Golf, Rusland en Letland. De vlag bestaat uit drie kleuren. Van boven naar onder: blauw, zwart en wit. De kleuren hebben meerdere betekenissen. De blauwe kleur staat voor vrijheid, waarheid, lucht en zee; de zwarte kleur staat voor aarde en verloren onafhankelijkheid; en de witte kleur staat voor het streven naar geluk en licht.
Je gastgezin zal je met open armen ontvangen in hun huis. Tijdens het weekend en schoolvakanties, brengen Esten graag tijd door met hun familie. Vaak doen ze dit door kleine uitstapjes te organiseren of te ontspannen in de sauna. Maak dus zeker wat tijd om je gastgezin te leren kennen! Zij zullen je namelijk begeleiden door heel je uitwisseling.

TAAL

Het Ests wordt vaak gezien als een moeilijke taal met dubbele klinkers en unieke letters zoals õ, ä, ö en ü. In het begin zal je misschien vaak fouten maken wat bij (bijna) elke uitwisselingsstudent voorkomt. Zolang je erom kan lachen, is er geen probleem! Wil je toch al wat oefenen voor je vertrekt? Kijk dan zeker eens op het internet! Je vindt er talloze websites waar je op spelende wijze de taal leert.

KEUKEN

Koffie wordt de hele dag door genuttigd alsook bij sociale gelegenheden. 's Avonds samen eten komt niet zo veel voor doordat beide ouders druk bezig zijn met werken. De meeste families proberen om een maaltijd samen te nuttigen in het weekend. Een typische Estse maaltijd bestaat uit gekookte aardappelen met saus, soep met groenten en vlees of pasta. Het is een vrij gezonde keuken waar je in het begin aan zal moeten wennen.

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het schooljaar start op één september en eindigt begin juni. Een schooldag in Estland start rond 8 uur 's ochtends en eindigt rond 3 uur in de namiddag.
Uitwisselingsstudenten zullen doorgaans in de tiende of elfde klas (vierde of vijfde middelbaar) geplaatst worden, afhankelijk van hun leeftijd en hun interesse. Op een Estse school wordt verwacht dat leerlingen aandacht besteden aan alle vakken en niet enkel aan de kunstvakken of de vakken waar de leerling gek op is. Hou er dus rekening mee dat er van je verwacht wordt dat je hard studeert en dat je schoolwerk serieus neemt. Het schoolniveau (ook kunst en muziek) ligt hoog en als een leerling hard werkt zullen leerkrachten ook zeer enthousiast zijn om je te helpen en de vaardigheden van de student zo goed mogelijk te ontwikkelen. De meeste scholen hebben geen schooluniform.

Speciale programma's

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Elke ervaring is anders en hangt af van het voorgaande niveau en ervaring van de student. YFU Estland past het programma individueel aan elke student aan rekening houdend met hun persoonlijke behoeften en vaardigheidsniveau om een ​​school of naschoolse activiteit(en) te vinden die het beste aansluit bij de behoeften van de leerling.

Om dit te kunnen doen wordt bij elk programma een portfolio verwacht die eerdere van jouw creaties of vaardigheden tonen. Daarnaast moet je ook een extra motivatiebrief schrijven voor inschrijving in dit programma. Dit geeft YFU Estland de nodige informatie om op jouw maat een programma rond het thema op te maken.

Film & Media

Studenten van de opleiding Film en Media studeren in scholen die gespecialiseerd zijn in mediastudies of volgen de media cursussen na hun schooldag.

Ook is er de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen op de grootste filmfestivals van Estland, en in sommige steden kan je deelnemen aan een naschoolse filmclub in een plaatselijk jeugdcentrum.

Voor aanmelding voor het programma is geen speciale voorafgaande kennis vereist, maar studenten moeten bereid zijn om een complexe mix van creatieve, theoretische en praktische competenties.

Om je in te schrijven voor dit programma hebben we voorbeelden nodig van jouw eerdere werken om jouw vaardigheidsniveau en interesserichting te bepalen. Met jouw dossier moeten minimaal zes foto's en/of video's van voorgaande werken met een speciale motivatiebrief toegevoegd worden.

MUZIEK / zang / dans

Esten houden erg van muziek, zang en dans. Deze traditie gaat eeuwen terug alsof ze heeft bestaan voor altijd.

Studenten in het muziekprogramma studeren op scholen gespecialiseerd in muziekstudies of ga naar een muziekschool lessen na hun schooldag. Elke ervaring is verschillend en hangt af van het niveau van eerdere studies en de eerder bespeelde instrumenten.

In aanvulling op instrumentspelers, deze cursus staat ook open voor zangers en dansers omdat deze allemaal deel uitmaken van de uitvoering kunst.

Om je aan te melden voor het muziekprogramma hebben we voorbeeld(en) nodig van de prestaties van de leerling om het vaardigheidsniveau vast te stellen en interesserichting. Minimaal één video-opname met audio. Daarnaast vraagt YFU Estland ook een motivatiebrief voor dit speciaal programma.

Het doel is om alle muziekstudenten de kans te geven groeien op muziekgebied!


KUNST

Het kunstprogramma is perfect voor studenten die vooral geïnteresseerd zijn in beeldende kunst. Artistiek houtsnijwerk en werken met textiel, barnsteen, leer en steen is erg populair, en wordt als specialiteit aangeboden op veel scholen in heel Estland. In het speciale kunstprogramma ga je naar een openbare middelbare school die zich richt op de kunsten, of je gaat naar een gewone middelbare school en volgt 's middags lessen aan een speciale kunstschool. Je volgt algemene vakken (zoals de Estse taal, biologie, geschiedenis, etc.) en daarnaast een groot aantal kunstlessen, die meestal minstens 10 uur per week plaatsvinden. Je kunt vakken volgen als kunstgeschiedenis, tekenen, schilderen, grafische kunsten, keramiek, textielontwerp, houtrestauratie, ijzerbewerking en meer.

THEATER

De Esten houden ervan om naar het theater te gaan in hun vrije tijd. De professionele staats- en stadstheaters zijn van zeer hoog niveau. Daarnaast is schooltheater populair onder jongeren in Estland.

Tijdens je verblijf in Estland volg je overdag gewone lessen op school en neem je deel aan een zeer professioneel naschools theaterprogramma. Schooltheater is dus slechts één mogelijkheid of onderdeel van dit programma. Alle studenten krijgen extra naschoolse activiteiten aangeboden afhankelijk van de regio waar ze wonen. We werken nauw samen met veel theaters in Estland om de studenten het best mogelijke programma te bieden.

Opgemerkt moet worden dat de basis voor succesvolle deelname, vooral aan het theaterprogramma, een goed taalinstinct is. Over het algemeen wordt wel verwacht dat je een snel vooruitgang maakt in de Estse taal. Daarnaast eisen veel groepen bij toelating creatieve testen, bijvoorbeeld op het optreden van een gedicht of een fragment van een prozastuk.

NATUUR
Dit is één van de meest populaire programma's in Estland. Het natuurprogramma wordt geleid door vrijwilligers van YFU, er is geen speciale school of plaatsing in een specifieke school nodig. De vrijwilligers houden rekening met de wensen en behoeften van de deelnemers en focus op het voldoen aan de verwachtingen van de deelnemers. Het is gericht op excursies tijdens het uitwisselingsjaar. Verschillende buitenactiviteiten uitgevoerd door YFU vrijwilligers of professionals, één keer per maand gedurende 8 maanden. De inhoud van elke reis wordt samengesteld op basis van het seizoen en de weersomstandigheden.

Tijdens alle oriëntaties wordt speciale tijd besteed aan verwachtingen en feedback van het programma.

Voorbeelden van excursies en buitenactiviteiten zijn de volgende:
- Kanoën (de Ahja rivier/ de Võhandu rivier)
- Bezoek aan het eiland Piirissaar, de maagdelijke bossen van Alutaguse, het olieschalie mijnpark in Kohtla-Nõmme, Lahemaa Nationaal Park en de noordkust
- Skiën in Kõrvemaa
- Tocht naar het eiland Vormsi via een ijsweg; het schiereiland Noarootsi
- Vogels kijken in Matsalu Nationaal Park
- Natuurreservaat Alam-Pedja
- Viskwekerij Põlula

Sport

Het sportprogramma in Estland biedt de mogelijkheid om een professionele sportcarrière voort te zetten of een nieuwe sport op hoog niveau te gaan beoefenen.

In Estland zijn de meest voorkomende sporten
Balsporten
zoals: voetbal, basketbal, volleybal, handbal, badminton en tennis
Atletiekdisciplines 
zoals lopen, springen, werpen en wandelen.

Studenten in het sportprogramma studeren in scholen die gespecialiseerd zijn in sportstudies of gaan na hun schooldag naar sportclubs. Elke ervaring is anders en hangt af van het niveau van de student. Als een student iets anders wil beoefenen, zijn we er om te helpen. Dit programma biedt studenten ondersteuning bij het zoeken naar een sportclub die bij hen past en helpt hen bij de inschrijving.

Om je aan te melden voor het sportprogramma heeft YFU Estland een speciale motivatiebrief voor het programma nodig. Wij vragen studenten dit serieus te nemen, omdat YFU Estland een programma op verschillende niveaus kan aanbieden en alleen door de behoefte van de student beter te begrijpen, kunnen wij ervoor zorgen dat YFU Estland aan jouw verwachtingen voldoet.

Informatica

Estland heeft een levendige en gastvrije informaticagemeenschap en de Esten worden aangemoedigd om techneuten te worden. Kinderen op de basisschool krijgen les in computerprogrammering en op geselecteerde middelbare scholen leren ze zelfs hoe je bitcoin-apps bouwt. Het is geen geheim dat Ests een beetje lastig te leren is, maar gelukkig is de taal op IT-gebied voor iedereen begrijpelijk, ongeacht het land van herkomst.
Wij willen graag ambitieuze studenten ondersteunen die zich verder willen ontwikkelen op de volgende gebieden
- programmeren, dat zowel coderen als andere aspecten van het maken van software omvat
- robotica, het studiegebied dat zich richt op de ontwikkeling van robots en automatisering

Studenten in het IT-programma gaan naar een school die gespecialiseerd is in informatica en/of volgen extra lessen die door de reguliere school worden aangeboden. YFU Estland houdt rekening met het individuele niveau van elke student om het programma zo perfect mogelijk aan te passen aan de behoeften van de student.
Om je aan te melden voor het informatica programma vragen we een speciale motivatiebrief voor het programma. Indien mogelijk moet de student een voorbeeld sturen van wat hij tot nu toe heeft gedaan. Dit kan een stukje code zijn of een tekening naar keuze van de leerling.

Meer weten over Estland?

"Waarschijnlijk vraag je je af waarom iemand in godsnaam naar Estland zou willen komen? Wel, eerst en vooral voor de prachtige natuur, [...] 50% is bos en Estland telt ongeveer 2222 eilanden [...]. Daarnaast zijn ze ook gekend voor het goede onderwijs en hun rijke geschiedenis."

"Ik woonde vlakbij de zee, waar ik in de zomer vaak ging lezen of haken. In de winter speelde ik vaak met mijn gast zusjes in de sneeuw."

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S