Anna in Estland

Anna aan de kust.

Ik ben Anna, en ben 18 jaar oud. Ik ben op uitwisseling geweest naar Estland, in het speciale muziekprogramma. Hierdoor ben ik terecht gekomen in een muziekcollege, waar ik voltijds muziek kon studeren voor een jaar. Daar heb ik me enorm geamuseerd en heb ik, samen met vele vrienden, nog meer liefde voor mijn passie kunnen ontdekken!

YFU Estland organiseert heel wat speciale programma's met betrekking tot kunst, muziek, sport, IT, natuur, ...

Ga naar de pagina van Estland om er meer over te weten te komen.

Estland

Ik woonde in een dorpje niet ver van Tartu, de tweede grootste stad in Estland. Mijn gastgezin bestond uit enkel mijn gastmama en haar kinderen die niet meer thuis woonden. Hen zag ik enkel op verjaardagen en feestdagen. We woonden in een klein, maar gezellig appartementje.

De taal in Estland is geen gemakkelijke. Het heeft een moeilijke grammatica en de woordenschat lijkt niet zo erg op het Nederlands. In het begin was het erg moeilijk om op gang te geraken, maar met veel hulp van vrienden en mijn leerkracht school lukte het wel.

Ik denk dat ik waarschijnlijk meer had kunnen doen om de taal te leren en de cultuur te ontdekken, maar ik ben zeker niet teleurgesteld met wat ik wel heb behaald. En de muziekschool was echt iets waar ik goed bij paste en waar ik veel leuke contacten heb opgebouwd.

Naast mijn lessen sprak ik vaak af met vrienden. In Tartu zijn er veel parken in het stadscentrum, dus dan maakten we even een wandelingetje daar, of gingen we naar een van de drie winkelcentra in het centrum. Soms ging ik samen met hen sporten in een sporthal, of studeerden we samen op school in het weekend. Het meest van al zat ik gewoon samen met hen in de lobby van mijn school en praatten we gezellig met elkaar, tussen de lessen door of erna.

WAT IS JE MOOISTE HERINNERING AAN JE UITWISSELING?
De mooiste herinneringen zijn vooral de momenten met mijn vrienden. Ik had heel goede contacten met mijn klasgenoten in het muziekcollege waar ik school liep.

Maar om er toch één specifiek uit te kiezen, zou ik mijn afscheidsfeest in Estland zeggen. Hier waren een hele hoop van hen aanwezig. We hebben samen teruggeblikt op het jaar, onze favoriete momenten en hoe we terecht zijn gekomen op onze school met elkaar gedeeld.

HEB JE OOK MOEILIJKE MOMENTEN GEHAD?

Ik voelde mij niet zo goed thuis in mijn gastgezin. Ik wou van gastgezin veranderen, maar ze vonden geen gastgezin in mijn buurt dat mij wel zou kunnen opvangen. Hierdoor zat ik vaak 's avonds thuis alleen en miste ik België soms.

Hoe was het om ook weer afscheid te nemen van alles?

Het was voor mij echt een heel moeilijk afscheid. Ik had er echt een heel nieuw leven opgebouwd samen met al mijn nieuwe vrienden. Ik vond het echt moeilijk om mijn school en leerkrachten achter te laten, wetende dat ik niet het jaar erop mee zou gaan naar het tweede jaar gümnaasium. Het afscheid van mijn gastgezin was niet zo erg moeilijk, maar alles van mijn kamertje terug in een valies en een doos steken wel. Alle voorwerpen hadden een verhaal achter zich, en alles terug vastpakken en wegsteken bracht veel emoties met zich mee.

Ik heb nog veel contact met mijn vrienden en klasgenoten van school.

Het noorderlicht, moeilijk om op foto vast te leggen, maar ook zichtbaar in Estland.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd. 
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR estland?