Tijdens het middelbaar

Sta jij klaar om een deel van je schoolcarrière in het buitenland door te brengen? Zeker doen! 

Het kan een buitengewone en verrijkende ervaring zijn. Je leert een nieuwe taal, wordt deel van een andere gemeenschap, ontdekt nieuwe interesses en ervaart een ander schoolsysteem. Hoewel de lessen anders kunnen zijn dan die van je Vlaamse klasgenoten, biedt deze ervaring andere educatieve kansen.

Na het middelbaar deelnemen aan een uitwisseling is zeker mogelijk, maar de opties qua bestemming zijn vaak beperkter. Tijdens het middelbaar deelnemen aan een uitwisseling wordt steeds couranter. Ook scholen staan steeds meer open om hierover in gesprek te gaan met jongeren en ouders, en bieden kansen aan diegenen die de stap willen nemen.

Op deze pagina hopen we je de nodige informatie en tools te geven om in gesprek te gaan met je Vlaamse school. Zo kun je de juiste afspraken maken om na je terugkeer je schoolcarrière vlot verder te zetten.

Voor wie?

Deelnemen aan een uitwisselingsprogramma is mogelijk voor jongeren van 15 tot 18 jaar die nog schoollopen of net hun middelbare school hebben afgerond. Je kunt dus tijdens je middelbare schooltijd tijdelijk in het buitenland naar school gaan, of na het afronden van je zesde middelbaar deelnemen aan een schooluitwisseling.

Daarnaast bieden we ook nog korte zomerprogramma's aan met verblijf in een gastgezin en enkele 18 + programma's zoals hoger onderwijs of vrijwilligerswerk waar andere leeftijdsvoorwaarden gelden. Lees hierover meer bij de programma's.

Tijdens of na je middelbaar?

Voor elk programma gelden specifieke voorwaarden die door de gastlanden worden opgesteld. Een belangrijk onderdeel daarvan is de leeftijd en het al dan niet afgestudeerd zijn. 

Leeftijd: Als je na het middelbaar gaat val je voor enkele bestemmingen al buiten de leeftijdsvoorwaarden. 

Afgestudeerde jongeren: Sommige landen hebben een beperkt aantal plaatsen voor afgestudeerde jongeren, dus het is altijd goed om te controleren of er nog plek is. Sommige landen accepteren afgestudeerde jongeren zonder problemen, terwijl anderen dit helemaal niet toelaten.

Afhankelijk van waar je naartoe wil kan je dus als afgestudeerde jongere al dan niet deelnemen aan een uitwisselingsprogramma.

Programma's

Wat is de doelstelling van het programma?

In wat voor school zal ik terechtkomen?

Waarom tijdens het middelbaar en niet na het zesde middelbaar?

Een trimester, semester of schooljaar naar het buitenland?

Mag dat van mijn Vlaamse school?

Telt mijn tijd in het buitenland mee?

Hoe overleggen met je Vlaamse school?

Moet jouw school nog overtuigd worden?

Overhandig ze deze brochure met antwoorden op hun vragen en tips en tricks

In deze brochure vind je informatie over het begeleiden van een leerling die op uitwisseling wil. 

Het benadrukt de voordelen van internationale uitwisselingsprogramma's, zoals persoonlijke groei, interculturele vaardigheden en zelfredzaamheid. Daarnaast biedt de brochure een stappenplan voor scholen om leerlingen voor te bereiden, afspraken te maken over gemiste leerstof, en de re-integratie na terugkomst te ondersteunen. Er wordt ook uitleg gegeven over de begeleiding van YFU Vlaanderen tijdens de uitwisseling en de evaluatie van de tijdens de uitwisseling opgedane vaardigheden.

Brochure school uitwisseling tijdens schooljaar