Tijdens het middelbaar
Sta jij klaar om een deel van je schoolcarrière in het buitenland door te brengen? Zeker doen!
Het kan een buitengewone en verrijkende ervaring zijn. Je leert een nieuwe taal, wordt deel van een andere gemeenschap, ontdekt nieuwe interesses en ervaart een ander schoolsysteem. Hoewel de lessen anders kunnen zijn dan die van je Vlaamse klasgenoten, biedt deze ervaring andere educatieve kansen.
Na het middelbaar deelnemen aan een uitwisseling is zeker mogelijk, maar de opties qua bestemming zijn vaak beperkter. Tijdens het middelbaar deelnemen aan een uitwisseling wordt steeds couranter. Ook scholen staan steeds meer open om hierover in gesprek te gaan met jongeren en ouders, en bieden kansen aan diegenen die de stap willen nemen.
Op deze pagina hopen we je de nodige informatie en tools te geven om in gesprek te gaan met je Vlaamse school. Zo kun je de juiste afspraken maken om na je terugkeer je schoolcarrière vlot verder te zetten.
Voor wie?
Deelnemen aan een uitwisselingsprogramma is mogelijk voor jongeren van 15 tot 18 jaar die nog schoollopen of net hun middelbare school hebben afgerond. Je kunt dus tijdens je middelbare schooltijd tijdelijk in het buitenland naar school gaan, of na het afronden van je zesde middelbaar deelnemen aan een schooluitwisseling.
Daarnaast bieden we ook nog korte zomerprogramma's aan met verblijf in een gastgezin en enkele 18 + programma's zoals hoger onderwijs of vrijwilligerswerk waar andere leeftijdsvoorwaarden gelden. Lees hierover meer bij de programma's.
Tijdens of na je middelbaar?
Voor elk programma gelden specifieke voorwaarden die door de gastlanden worden opgesteld. Een belangrijk onderdeel daarvan is de leeftijd en het al dan niet afgestudeerd zijn.
Leeftijd: Als je na het middelbaar gaat val je voor enkele bestemmingen al buiten de leeftijdsvoorwaarden.
Afgestudeerde jongeren: Sommige landen hebben een beperkt aantal plaatsen voor afgestudeerde jongeren, dus het is altijd goed om te controleren of er nog plek is. Sommige landen accepteren afgestudeerde jongeren zonder problemen, terwijl anderen dit helemaal niet toelaten.
Afhankelijk van waar je naartoe wil kan je dus als afgestudeerde jongere al dan niet deelnemen aan een uitwisselingsprogramma.
Wat is de doelstelling van het programma?
YFU Vlaanderen wil met haar uitwisselingsprogramma's jou de kans geven om nieuwe ervaringen op te doen en te groeien als persoon. We doelen erop dat je de lokale cultuur ervaart door het even van een jongere daar te leven. En daar hoort schoolgaan bij. Schoolgaan helpt je contacten leggen, je onder te dompelen in de taal van het gastland en de cultuur beter te begrijpen.
Hier zijn de belangrijkste doelen die YFU Vlaanderen nastreeft:
Culturele diversiteit ervaren: Jongeren krijgen de kans om in een andere cultuur te leven en te leren, waardoor ze nieuwe manieren van leven en denken ontdekken.
Zelfontplooiing stimuleren: De programma's moedigen jongeren aan om zelfstandiger en zelfverzekerder te worden, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en persoonlijk te groeien in een internationale omgeving.
Taalvaardigheden verbeteren: Door onderdompeling in een andere taal kunnen jongeren hun taalvaardigheden aanzienlijk verbeteren, wat hen kan helpen in hun toekomstige studies en carrière.
Wereldburgerschap bevorderen: YFU Vlaanderen wil jongeren inspireren om actieve en verantwoordelijke wereldburgers te worden, bewust van mondiale vraagstukken en bereid om bij te dragen aan een rechtvaardige en vreedzame wereld.
Onderwijsvernieuwing ondersteunen: Door kennis te maken met verschillende onderwijssystemen kunnen jongeren kritisch nadenken over hun eigen onderwijs en nieuwe ideeën mee terugbrengen naar Vlaanderen.
Interpersoonlijke vaardigheden ontwikkelen: Samenleven en samenwerken met mensen uit verschillende culturen helpt jongeren om betere communicatie- en sociale vaardigheden te ontwikkelen, en om flexibeler en empathischer te worden.
Kortom, YFU Vlaanderen biedt jongeren de kans om te groeien, te leren en een bredere kijk op de wereld te ontwikkelen. Kom je horizon verbreden en doe een onvergetelijke ervaring op!
In wat voor school zal ik terechtkomen?
We werken samen met nationale organisaties in de gastlanden wat betekent dat we geen rechtstreekse contacten hebben met buitenlandse scholen. Onze partners in de gastlanden zijn verantwoordelijk voor het inschrijven van studenten bij lokale scholen. Hoewel ze mogelijk regelmatig met bepaalde scholen samenwerken, wordt doorgaans gezocht naar een lokale school in de buurt van het gastgezin.
Een lokale school in het gastland kan elke school zijn die erkend is door de lokale overheid. We hebben geen vaste lijst van scholen per land en weten pas naar welke school je gaat nadat je geplaatst bent. In sommige gevallen moet je zelfs wachten tot je in het land bent om je officieel in te schrijven, omdat je persoonlijk aanwezig moet zijn.
De richting, het aantal lesuren per vak en de vakken, inclusief keuzevakken, worden bepaald door de gastschool op basis van je rapporten, die we opvragen als onderdeel van je dossier. Net zoals een Vlaamse school beslist over de richting en klas voor een buitenlandse student, zal de gastschool dit ook voor jou doen. Soms zijn er keuzemogelijkheden, afhankelijk van de situatie.
Als je kiest voor een speciaal programma, kan een specifieke richting wel gegarandeerd zijn.
Hoewel de lessen, vakken en het aantal lesuren hoogstwaarschijnlijk verschillen van wat je Vlaamse klasgenoten leren, biedt deze ervaring wel een unieke educatieve meerwaarde. Ontdek bij de andere vragen wat dit te bieden heeft en leer hoe je jouw school hierover kunt benaderen.
Waarom tijdens het middelbaar en niet na het zesde middelbaar?
Jongeren zouden tijdens het middelbaar op uitwisseling moeten gaan, omdat dit een cruciale fase is voor interculturele ervaringen en persoonlijke groei. Vanaf 15 jaar biedt YFU deze kans, wat helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals zelfredzaamheid en flexibiliteit.
Bovendien accepteren veel populaire bestemmingen, zoals de VS en Japan, steeds minder afgestudeerden, omdat het lastiger is om hen op school en in naschoolse activiteiten te integreren. Ook gastgezinnen verkiezen jongere studenten, omdat de interculturele ervaring met oudere studenten vaak minder intens is.
Daarom is het belangrijk dat gemotiveerde jongeren deze kans tijdens hun schooltijd krijgen.
Een trimester, semester of schooljaar naar het buitenland?
Bij een jaarprogramma kan het zijn dat je jouw schoolcarrière terug moet inpikken waar je gestopt bent en dus bij terugkeer in een klas met jongere leerlingen komt. Veel jongeren kiezen echter voor een trimester- of semesterprogramma om contact met hun vrienden te behouden en samen met hen over te gaan. Een schooljaar in het buitenland biedt echter een diepere culturele ervaring en leermogelijkheden.
Onze deelnemers voldoen altijd aan de leerplicht en kunnen kinderbijslag blijven ontvangen door les te volgen in het gastland.
In sommige landen loopt het schooljaar anders. Bijvoorbeeld, in Australië, Japan en Zuid-Amerikaanse landen start het schooljaar in februari of maart. Sommige jaarprogramma’s starten daarom in onze winter. Dit kan invloed hebben op je terugkeer naar je Vlaamse school, maar veel jongeren hebben succesvol deze overstap gemaakt.
Mag dat van mijn Vlaamse school?
Dit is een vraag die je best stelt aan je Vlaamse school.
In principe hebben we geen toestemming van jouw Vlaamse school nodig om deel te nemen, maar het is wel belangrijk dat je met hen spreekt en voor vertrek afspraken maakt. Jouw school kan immers zelfstandig beslissen of je tijd in het buitenland gelijkgesteld wordt, geheel of gedeeltelijk. Dit wordt vaak geval per geval beslist door de klassenraad en elke school pakt dit anders aan.
Bespreek je plannen met je school en leg de nadruk ook op wat je zult bijleren en ervaren. Het is immers aan je Vlaamse school om te beoordelen en te erkennen wat je hebt geleerd tijdens jouw tijd in het buitenland.
Dit is belangrijk voor jouw school om te weten:
- Je moet naar school gaan in het gastland om te voldoen aan de leerplicht en de voorwaarden van het programma (en visum).
- YFU Vlaanderen kan een attest opmaken van deelname om afwezigheid te bewijzen.
- Je moet je best doen op school; vele gastorganisaties eisen bovengemiddelde resultaten tijdens het programma.
- Afhankelijk van het schoolsysteem en curriculum bepaalt de gastschool bepaalt welke vakken je kan volgen en zullen zij de mogelijke opties voorleggen.
- Een gastschool kan een certificaat van aanwezigheid en gevolgde lessen geven. Een diploma is niet gegarandeerd, maar als er punten behaald zijn kunnen ze die vaak wel meegeven op vraag van de student. De opgedane kennis en vaardigheden van onschatbare waarde.
- Weet je al aan welk programma je graag zou deelnemen? Zorg dan dat je ook al weet wanneer de begin- en einddatum ongeveer is. Dat is doorgaans handige informatie voor jou school.
Telt mijn tijd in het buitenland mee?
Het is belangrijk om te weten dat de tijd die je in het gastland op school doorbrengt erkend door de overheid zodat je voldoet aan de leerplicht en je (mits het indienen van een aanvraag) kindergeld kan ontvangen via het kinderbijslagfonds.
Het is echter sterk aan te raden om te overleggen met je Vlaamse school als je wilt terugkeren en je schoolcarrière in dezelfde school wilt voortzetten. De lessen en vakinhouden in het buitenland zullen immers verschillen van wat je Vlaamse klasgenoten zullen leren.
Jouw school kan zelfstandig beslissen of je tijd in het buitenland gelijkgesteld wordt, geheel of gedeeltelijk. Dit wordt vaak geval per geval beslist door de klassenraad en elke school pakt dit anders aan.
Bespreken van je plannen met je school is dus cruciaal. Leg de nadruk op wat je zult leren en ervaren tijdens je uitwisseling, en hoe je hoopt terug te keren nadien. Het is ook sterk aan te raden om alle afspraken schriftelijk vast te leggen samen met de school zodat deze blijven gelden moest er tijdens jouw uitwisseling een verandering zou zijn in de directie.
Heb je vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze medewerkers op kantoor. En als de school vragen heeft, breng ze gerust met ons in contact. Wij helpen ze graag verder.
Hoe overleggen met je Vlaamse school?
Naast het inhalen van leerstof die je gemist hebt is het van groot belang aandacht te vestigen op wat je zal leren of geleerd hebt tijdens je uitwisseling.
Heel wat vaardigheden die je zal verwerven sluiten immers aan bij de transversale en interculturele vaardigheden die ook onderdeel zijn van de doelstellingen van ons onderwijs. Ook de Europese Unie heeft heel wat doelstellingen gedefinieerd naar internationalisering toe en probeert scholen ook meer en meer te ondersteunen daarin. Als uitwisselingsstudent zul je immers waardevolle ervaringen opdoen die je horizon verbreden en je persoonlijke groei bevorderen.
Veel Vlaamse scholen bieden de mogelijkheid om bij terugkeer (eind)examens af te leggen voor de hoofdvakken of om tijdens de uitwisseling enkele taken te maken. We raden echter af om tijdens de uitwisseling leerstof van je thuisschool te verwerken, omdat je daar ook dagelijks school loopt en de aanpassing aan een nieuwe taal en cultuur al veel van je vraagt.
Je kan eveneens voorstellen voorafgaand aan de uitwisseling extra leerstof bijwerken en tijdens de zomervakantie studeren.
We raden aan om voor vertrek een vorm van leerovereenkomst op te stellen met je school zodat deze afspraken ook nagekomen kunnen worden mocht er in tussentijd een verschuiving of verandering plaatsvinden in de school.
Kortom, studeren in het buitenland bied je een unieke kans om te groeien en nieuwe perspectieven te ontwikkelen, zowel persoonlijk als academisch. Grijp je kans en maak duidelijke afspraken met je school als je graag nadien terug wil keren.
Moet jouw school nog overtuigd worden?
Overhandig ze deze brochure met antwoorden op hun vragen en tips en tricks
In deze brochure vind je informatie over het begeleiden van een leerling die op uitwisseling wil.
Het benadrukt de voordelen van internationale uitwisselingsprogramma's, zoals persoonlijke groei, interculturele vaardigheden en zelfredzaamheid. Daarnaast biedt de brochure een stappenplan voor scholen om leerlingen voor te bereiden, afspraken te maken over gemiste leerstof, en de re-integratie na terugkomst te ondersteunen. Er wordt ook uitleg gegeven over de begeleiding van YFU Vlaanderen tijdens de uitwisseling en de evaluatie van de tijdens de uitwisseling opgedane vaardigheden.
Brochure school uitwisseling tijdens schooljaar