Japan

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Algemene voorwaarden

Heb je een voorliefde voor sushi, omamori, purikura en uchiwa? Of ben je juist heel benieuwd naar wat dit allemaal inhoudt? Dan is Japan sowieso voor jou!

QUICK FACTS

Hoofdstad Tokio
Taal Japans
Oppervlakte 377.930 km²
Inwoners 125,5 miljoen
Munt Yen
Nationale feestdag 11 februari (stichting van Japan dag)

Wist je dat...?

...18 seconden de maximale vertraging is die een trein zal maken?

...Japan hét land is van de high-tech toiletten die zelfs je billen kunnen schoonmaken?

...mensen er langer leven (meer dan 50 000 mensen zijn ouder dan 100 jaar)?

...het er beleefd is om je schoenen uit te doen als je een huis betreedt?

...dit land gemiddeld elk jaar 1.500 aardbevingen lijdt?

what to expect

CULTUUR EN GEZIN
Een cultuurschok is in een land als Japan heel goed mogelijk. Want zij doen de dingen toch even iets anders. De bevolking leeft er volgens vrij strakke normen en waarden en regels zijn er om nageleefd te worden. Wel heel belangrijk om te weten is dat de Japanner echter niet verwacht van een buitenlander dat die zich ook zo streng aan deze gedragsregels zal houden. Meestal zullen ze je zelfs heel fascinerend vinden. De westerse cultuur is hier bijzonder hip dus willen ze zeker indruk op je maken. Ondanks hun verlegenheid zijn ze de meest eerbiedige en behulpzame mensen, dus ze zullen er alles aandoen om jou zo goed mogelijk op te vangen.

Het gezin is heel belangrijk in Japan, omdat je deel uitmaakt van een groep. Het belangrijkste figuur in het gezin is de moeder, omdat zij instaat voor de zorg en opvoeding van haar kroost terwijl de vader zich meer bekommert om zijn carrière. De kinderen worden ook geacht om hun dankbaarheid te tonen en op hun beurt te zorgen voor de ouders op oudere leeftijd. Respect en dankbaarheid gaan hierbij gepaard met een plichtsgevoel.

Taal

Japans is geen makkelijke taal om te leren. Zeker in het begin van je uitwisseling voel je je soms verloren. Laat je hierdoor niet ontmoedigen als het in het begin wat stroever gaat! YFU Japan voorziet op voorhand al wat taalondersteuning, zo leer je voor vertrek alvast wat Japanse woorden. Zo maak je een goed begin aan je nieuwe avontuur en is de beginperiode een stuk makkelijker!

Keuken

Witte rijst is een basisonderdeel van vrijwel elke maaltijd. Andere typische ingrediënten zijn sojaproducten en zeevruchten die gegrild of rauw worden geserveerd. Maaltijden bevatten ideaal een contrast van smaken en texturen tussen de verschillende gerechten en omvatten vele kleine gerechten in plaats van één hoofdgerecht. De visuele presentatie van een maaltijd is alleszins zeer belangrijk. Zo zal je lunchpakket altijd een mini kunstwerkje zijn!

SCHOOL EN VRIENDEN
Het Japanse schooljaar begint in april, De zomervakantie is in juli en augustus en eind december heb je wintervakantie. Uitwisselingsstudenten zullen ook in het voorlaatste jaar geplaatst worden omdat bij de lessen in het laatste jaar voornamelijk de focus ligt op de toelatingsexamens van de colleges en universiteiten. De lessen beginnen meestal om 09:30u tot 15:30u en sommige Japanse scholen geven ook op zaterdag les. Japanners hebben goede leerprestaties hoog in het vaandel staan en je klasgenoten zullen dan ook hard werken om hoge cijfers te halen.

De kans is groot dat je een school uniform draagt en daarnaast mag je vaak geen make-up en sieraden dragen. Het groepsgevoel is voor Japanners erg belangrijk. De eerste dagen op school trek je vast de aandacht. Maar Japanners zijn over het algemeen vriendelijk en belangstellend maar ook heel indirect. Ze zullen niet snel een directe vraag stellen. Wees bovendien voorzichtig met een afwijzing van een uitnodiging. Een volmondig ‘nee’ op een uitnodiging is zeer onbeleefd!

"Het leven hier is een zeer grote aanpassing en dat kan sommige mensen misschien afschrikken, maar zolang je goed geïnformeerd bent en goed nadenkt over je keuze is een Japanse uitwisseling echt geweldig!"

Lees hier Sally's ervaring.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S