Noor in Noorwegen

Ik ben Noor en ik ben op uitwisseling geweest naar Noorwegen. Ik ging naar school op Sunnhordland Folkehogskole en volgde daar de richting acteren.

Folkehogskole of volkshogescholen zijn een populair iets in Noorwegen. Heel wat mensen nemen hieraan deel na de middelbare school of ook zelfs na al een andere hogere studie. Er zijn heel wat verschillendevolkshogescholen in Noorwegen. Elke school bied verschillende richtingen aan. Mijn school had de richtingen acteren, muziek, muziekproductie, game art, game design en kunst. Andere scholen hebben richtingen die meer te maken hebben met sport of reizen… Doorheen het jaar verblijf je op de school en in de vakanties gaat iedereen naar huis, of in mijn geval, naar een gastgezin. Op mijn school verbleven we in kleine huisjes waar een tiental mensen in konden wonen. Overdag kregen we “les”. Deze les was meer praktijk dan theorie. Zo maakten we doorheen het jaar heel wat theaterstukken en kortfilms.WAAROM WILDE JE GRAAG OP UITWISSELING GAAN?

Verschillende mensen kwamen spreken op mijn middelbare school over hun eigen ervaring met een uitwisseling. Hoe meer mensen kwamen spreken, hoe meer mijn interesse groeide.

VANWAAR KWAM DE KEUZE OM OP UITWISSELING TE GAAN NAAR NOORWEGEN?

Toen we YFU gevonden hadden, vertelden we hun dat ik graag acteer en het leuk zou zijn als ik dit zou kunnen doen tijdens mijn uitwisseling. Zij gaven mij de keuze tussen Estland, de VS en natuurlijk Noorwegen. Estland sprak mij niet aan. Noorwegen was het enige land met een voltijds acteerprogramma. De keuze was vrij simpel..

JE BENT TIJDENS JE UITWISSELING UITERAARD OOK NAAR SCHOOL GEGAAN, WAT WAS HET LEUKSTE VAK DAT JE HAD?
Ik had eigenlijk maar één vak en dat was acteren, doorheen het jaar hebben we drie theaterstukken gemaakt en twee kortfilms. Ik heb genoten van elk project.

HIELD JE JE TIJDENS JE UITWISSELING OOK BEZIG MET ANDERE ZAKEN, BUITEN DE LESSEN DIE JE VOLGDE OP SCHOOL?
Ik zat op een heel klein eilandje met prachtige natuur. Buiten wandelen was er daar niks te doen. De school zelf organiseerde iets dat “valgfag” noemde. Dit waren activiteiten, georganiseerd door leerkrachten en leerlingen om ons een leuke bezigheid te geven buiten de lessen. Er was heel wat variatie, zo was er bijvoorbeeld een barista valgfag maar ook speed paint valgfag en een game valgfag… Aangezien iedereen op school verbleef was het ook heel makkelijk om met vrienden te zijn. We keken samen films, speelden spelletjes, maakten wandelingen…

KAN JE IETS MEER VERTELLEN OVER JE GASTGEZIN EN WAAR JE HEBT GEWOOND?
Ik verbleef alleen bij mijn gastgezin in Bergen tijdens de schoolvakanties. Doorheen het jaar waren er vier vakanties. Ik ben dus niet veel bij mijn gastgezin geweest. Hoewel ik niet zo veel tijd met hun heb kunnen spenderen, vond ik het toch altijd tof om samen iets te doen.

"Probeer grote verwachtingen te vermijden en laat gewoon alles op je afkomen."

HAD JE EEN GOEDE BAND MET JE GASTGEZIN?
Ik vond dat de band met mijn gastgezin vrij goed zat.


WAT IS JE MOOISTE HERINNERING AAN JE UITWISSELING?
Vrij aan het begin van mijn avontuur zagen we het noorderlicht. Samen met wat vrienden klom ik op het dak van mijn huisje om het noorderlicht te beamen. We bleven hier zitten tot we het koud kregen. Dit was één van de meest magische momenten tijdens mijn uitwisseling. Elke dag creëerde ik nieuwe en onvergeetelijke herinneringen die me altijd nauw aan het hart zullen liggen.

HEB JE OOK MOEILIJKE MOMENTEN GEHAD?

Ik had het soms eens moeilijk maar omdat ik omringd was door vrienden, werden deze moeilijke momenten iets makkelijker.

Hoe was het om ook weer afscheid te moeten nemen van alles en iedereen?

Enkele vrienden kwamen met mij nog mee naar België wat het iets makkelijker maakte op de laatste schooldag. Natuurlijk moest ik ook afscheid nemen van de school en de ervaring zelf wat zeker niet gebeurde zonder een paar traantjes. Er waren heel weinig droge ogen te zien tijdens het afscheid.

Heb je nu nog veel contact met je gastgezin en vrienden van daar?

Met mijn gastgezin heb ik vrij weinig contact. Ik heb nog een bijna dagelijks contact met verschillende van mijn vrienden.

Kan je achteraf zeggen dat je alles uit je uitwisseling hebt gehaald wat je er wilde uithalen?

Ik had zeer weinig verwachtingen over mijn uitwisseling om er zeker van te zijn dat ik niet teleurgesteld zou worden. Toch weet ik dat ik er alles uit heb gehaald dat ik kon.


Als je nu terugkijkt op je uitwisseling, waar heb je dan het meest van genoten?

Het samenzijn met vrienden waren altijd momenten waar ik heel hard van genoot. Samen lezen, wandelen, de zonsopgang of -ondergang bekijken waren vrij alledaagse dingen waar makkelijk van te genieten viel.

Heb je nog een tip of goede raad voor studenten die ook op uitwisseling gaan naar Noorwegen?

Kijk goed naar welke regio je gaat zodat je de juiste dingen/kleren brengt. Ik zat in een vrij nat deel waar het niet zo super koud wordt, maar had voordien toch een dikke winterjas gekocht. Uiteindelijk heb ik die jas maar een drietal keren nodig gehad.

Een tip voor iedereen die op uitwisseling gaat, probeer grote verwachtingen te vermijden en laat gewoon alles op je afkomen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR NOORWEGEN?

(Opgelet, het Volkshogeschoolprogramma in Noorwegen wordt niet meer aangeboden, het gewone schoolprogramma nog wel!)