Cropped denmark

Denemarken

Uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld! Wat wil je nog meer?

Wist je dat...?

... Denemarken maar liefst 406 eilanden heeft?

...LEGO eigenlijk Deens is? 

...ze verzot zijn op zoute drop met een glas koude melk?

...ondanks de frequente wind en regen er een echte fietscultuur heerst?

...wanneer Walt Disney the Tivoli Gardens in Copenhagen bezocht hij daarna zo geïnspireerd raakte om iets soortgelijks te creëren (lees: Disneyland)?

What to expect?

Hygge

De Denen worden vaak bestempeld als een koud en afstandelijk volk en eigenlijk zijn ze dat ook wel, als je ze niet kent. Maar geef niet op! Eens iemand jouw vriend is, kan je hem beschouwen als een vriend voor het leven


Ze houden erg van fietsen en doen bijna alles met de fiets! Je zal ermee gaan winkelen en naar school gaan.


Denen zijn ook enorm fier op hun vlag. Die zal je tijdens je hele uitwisseling tegenkomen en wordt gebruikt op bijna elke gelegenheid.

In Denemarken is gezelligheid een troef. ‘Hygge’ is moeilijk uit te spreken, maar nog moeilijker uit te leggen. Ruwweg betekent het gezelligheid, maar de definitie dekt het woord helemaal niet. Het is het creëren van een fijne, warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen, lekker eten en drinken met familie en vrienden. Kort gezegd: het recept voor geluk


Als je voor een jaarprogramma kiest zal je zowel de winterhygge of kersthygge ervaren waar je hand in hand zal dansen en zingen rond de kerstboom met kaarsjes, zelfgemaakte kerstdecoraties en rode puntmutsen. Ook de zomerhygge zal je geweldig vinden waar je dan weer gezellig met iedereen buiten gaat picknicken en barbecuen.

Gezin

Ook al lijkt het in het begin moeilijk, je zal je gastgezin zeer goed leren kennen tijdens je uitwisseling. Vaak wordt er onder familie of vrienden bij mensen thuis afgesproken. Gasten ontvangen is een gewoon iets en jij kan dus ook vrienden uitnodigen om langs te komen. Vele gezinnen hebben een huisdier, meestal een hond of een kat, die in het huis woont.Samen eten is er heel belangrijk en een groot deel van de cultuur. Denk maar terug aan "Hygge". Samen eten kan uren duren waar ze napraten over hun dag en wat ze allemaal hebben meegemaakt. Vaak worden er dan zelfs nog gezelschapsspelletjes bovengehaald, gezelligheid alom dus. Ook samen boodschappen doen, kan een wekelijkse familiegelegenheid zijn.        Denmark flag icon - free download


Onderwijs

Een schooldag start normaal gezien om 8 uur en eindigt om 14u. Na school wordt er vaak met vrienden afgesproken en huiswerk gedaan. Doorgaans nemen leerlingen hun eigen laptop mee naar de les, dus als je een laptop hebt kan je deze zeker meenemen. 


Het Deense schoolsysteem is gebaseerd op het concept van verantwoordelijkheid voor jouw eigen leerproces en dit geldt zowel op school als in het leven. Als resultaat zijn leerlingen zeer actief tijdens de lessen en vaak zijn taken bedoeld om samen in groep te maken. Er wordt van je verwacht dat je zelf de nodige informatie kan vinden en dat je kritisch bent tegenover de leerstof die je vindt. De leerkrachten zijn er uiteraard steeds om je in dit proces te begeleiden. Waarschijnlijk lijkt dit in het begin een zeer vrije manier van leren, maar je zal zien dat de leerlingen dit zeer serieus nemen. Het wordt niet aanvaard om te wachten tot iemand vertelt wat je moet doen, je moet zelf actief zijn en initiatief nemen.

smørrebrød

Als je van lekker eten houdt, dan zul je zeker ook van Denemarken houden. Denemarken wordt gezien als dé gastronomische hoofdstad van Scandinavië. Ook als je niet zo'n fan bent van chique dineren, vind je in Denemarken genoeg gezellige Deense pubs, cafés en goedkopere restaurants waar je heerlijk kunt eten. Je moet ook zeker eens een bezoek brengen aan een authentiek hotdogkraampje of bestel voor je lunch eens het wereldberoemde smørrebrød. Nog enkele typische Deense gerechten zijn  flæskesteg (varkensvlees met zwoerd) en gravad laks (gerookte zalm)

Gerelateerde afbeelding