Denemarken

7000 km kustlijn, meer dan 300 onbewoonde eilanden en uitgeroepen tot het land met de gelukkigste inwoners ter wereld - wat wil je nog meer?!

QUICK FACTS

Hoofdstad Kopenhagen
Taal Deens
Oppervlakte 43.094 km²
Inwoners 5,9 miljoen
Munt Deense kroon
Nationale feestdag 5 juni

Wist je dat...?

... Denemarken maar liefst 406 eilanden heeft?

...LEGO eigenlijk Deens is? 

...Denen verzot zijn op zoute drop met een glas koude melk?

...ondanks de frequente wind en regen er een echte fietscultuur heerst?

...wanneer Walt Disney the Tivoli Gardens in Copenhagen bezocht hij daarna zo geïnspireerd raakte om iets soortgelijks te creëren en dus Disneyland bedacht?

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
Ook al lijkt het in het begin moeilijk, je zal je gastgezin zeer goed leren kennen tijdens je uitwisseling. Vaak wordt er onder familie of vrienden bij mensen thuis afgesproken. Gasten ontvangen is een gewoon iets en jij kan dus ook vrienden uitnodigen om langs te komen. De Denen worden vaak bestempeld als een koud en afstandelijk volk en ze kunnen zo ook wel overkomen als je hen niet kent. Maar geef niet op! Eens iemand jouw vriend is, kan je hem beschouwen als een vriend voor het leven. In Denemarken is gezelligheid een troef. ‘Hygge’ is moeilijk uit te spreken, maar nog moeilijker uit te leggen. Ruwweg betekent het gezelligheid, maar de definitie dekt het woord helemaal niet. Het is het creëren van een fijne, warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen, lekker eten en drinken met familie en vrienden. Kort gezegd: het recept voor geluk! Samen eten is daarom heel belangrijk en een groot deel van de cultuur. Samen eten kan uren duren waar Denen napraten over hun dag en wat ze allemaal hebben meegemaakt. Vaak worden er dan zelfs nog gezelschapsspelletjes bovengehaald, gezelligheid alom dus. Ook samen boodschappen doen, kan een wekelijkse familiegelegenheid zijn.

Taal

Het Deens (dansk) is een Noord-Germaanse taal met ongeveer 5,5 miljoen sprekers en de enige officiële taal van Denemarken. Je hebt wel vele dialecten in Denemarken waardoor lang niet alle Denen elkaar makkelijk kunnen verstaan! Je zal in het begin wellicht moeite hebben om de taal onder de knie te krijgen maar hoewel de uitspraak soms lastig is, is de grammatica redelijk simpel. Leer daarom voor je vertrekt alvast wat Deens, dan heb je gelijk een goed begin van je uitwisseling!

Keuken

Als je van lekker eten houdt, dan zul je zeker ook van Denemarken houden. Denemarken wordt gezien als dé gastronomische hoofdstad van Scandinavië. Ook als je niet zo'n fan bent van chique dineren, vind je in Denemarken genoeg gezellige Deense pubs, cafés en goedkopere restaurants waar je heerlijk kunt eten. Je moet ook zeker eens een bezoek brengen aan een authentiek hotdogkraampje of bestel voor je lunch eens het wereldberoemde smørrebrød!

SCHOOL EN VRIENDEN
Een schooldag start normaal gezien om 8 uur en eindigt om 14u. Na school wordt er vaak met vrienden afgesproken en huiswerk gedaan. Doorgaans nemen leerlingen hun eigen laptop mee naar de les, dus als je een laptop hebt kan je deze zeker meenemen.
Het Deense schoolsysteem is gebaseerd op het concept van verantwoordelijkheid voor jouw eigen leerproces en dit geldt zowel op school als in het leven. Als resultaat zijn leerlingen zeer actief tijdens de lessen en vaak zijn taken bedoeld om samen in groep te maken. Er wordt van je verwacht dat je zelf de nodige informatie kan vinden en dat je kritisch bent tegenover de leerstof die je vindt. De leerkrachten zijn er uiteraard steeds om je in dit proces te begeleiden. Waarschijnlijk lijkt dit in het begin een zeer vrije manier van leren, maar je zal zien dat de leerlingen dit heel serieus nemen. Het wordt niet aanvaard om te wachten tot iemand vertelt wat je moet doen, je moet zelf actief zijn en initiatief nemen.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S