Turkije

Heb je een voorliefde voor kebab, hamams en adembenemende moskeeën? Dan ben je aan het juiste adres! Wij bieden jou namelijk een uitwisseling aan vol met leerrijke ervaringen in het land dat de verbinding vormt tussen Europa en Azië.

quick facts

Hoofdstad Ankara
Taal Turks
Oppervlakte 783.562 km²
Inwoners 82 miljoen
Munt Turkse Lira
Nationale feestdag 29 oktober

Wist je dat...?

...tulpen, het symbool van Holland, zijn ontstaan in Istanbul en vanuit Istanbul naar Nederland zijn verzonden?

...de Britse auteur Agatha Christie haar beroemde roman 'Murder on the Orient Express' in het Pera Palas Hotel in Istanbul schreef?

...de oudste bekende menselijke stad Çatalhöyük in Turkije is, die tekenen van vestiging vertoont uit de 7e eeuw voor Christus?

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR EN GEZIN
Begroetingen vormen in elke cultuur een teken van respect. Hoe begroet je elkaar nu het best in Turkije? Voor onbekenden volstaat het om de handen te schudden, maar als je elkaar beter kent dan schud je elkaars hand gepaard met een hand op de schouder. Verder is het de bedoeling dat je een gesprek hebt om elkaar wat beter te leren kennen. De onderwerpen verschillen naargelang de situatie, maar schrik vooral niet terug als ze je iets vragen over je persoonlijke situatie. Turken zijn doorgaans heel open, eerlijk en empathisch.
Turkse gezinnen zijn tegenwoordig niet meer zo groot als vroeger. Een gezin bestaat uit een vader, moeder en meestal twee kinderen. De vader is de broodwinner in huis terwijl de vrouw instaat voor het huishouden. Turken zijn heel warme en gastvrije mensen die je meteen in hun gezin zullen opnemen als je hun gebruiken met het nodige respect behandelt.

Taal

Turks is de enige officiële taal van Turkije. Naast het Turks worden er verschillende dialecten gesproken zoals Koerdisch, Kabardisch en Circassisch. Het duurt misschien even voordat je de taal onder de knie hebt, maar je krijgt van YFU Turkije in het begin een taalcursus van 3 weken.

Keuken

Op de bazaar in Turkije zal je heel wat plaatselijke lekkernijen vinden. Van zoete Baklava en appelthee tot verschillende soorten kebab, de markt is de ultieme plaats om de eetcultuur van Turkije te leren kennen. Daarnaast zal je ook nog tal van andere dingen kunnen kopen zoals souvenirs, boeken, kleding, etc. Het is dus zeker een bezoekje waard!

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het Turkse onderwijssysteem bestaat uit vier fasen. Kleuterschool, basisschool, secundaire school en het hoger onderwijs. Het secundair onderwijs duurt vier jaar en dient ter voorbereiding op het hoger onderwijs. Wanneer studenten hun diploma behalen in het secundair onderwijs, dan studeren de meesten onder hen verder. Vooraleer ze mogen studeren aan een universiteit of hogeschool, moeten ze een toelatingsexamen afleggen. De kennis die wordt opgedaan in het secundair volstaat vaak niet, omdat het niveau zo hoog ligt. Bijscholing in een apart examencentrum is dus een vereiste als je wil slagen! Hierdoor heerst er vaak een competitiesfeer tussen de jongeren. Er wordt van studenten verwacht om een engagement voor school te tonen, individueel te kunnen werken en zich actief aan te passen aan het Turkse schoolleven.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S