Vind het YFU programma dat het beste bij jou past!

Naar het buitenland

Wil jij in 2024 op uitwisseling? Schrijf in voor een programma vanaf de zomer 2024!

Ben jij op zoek naar de reis én ervaring van je leven?
Wil je volgend jaar zelfstandiger worden, nieuwe ervaringen opdoen en tegelijkertijd een nieuwe taal en cultuur van binnenuit leren kennen?
Kies dan als uitwisselingsstudent voor één van de 39 YFU-landen voor een zomer, trimester, semester of een heel schooljaar!

Wat is een uitwisseling?

"Op uitwisseling gaan was voor mij een van de beste ervaringen van mijn leven. Tijdens mijn uitwisseling heb ik zo veel liefde gegeven en ontvangen waarvan ik niet eens wist dat het mogelijk was."

gastgezin

Tijdens jouw uitwisseling woon je bij een gastgezin. Dit betekent dat jij als extra gezinslid gewoon meedraait in het huishouden. Dus je ruimt bijvoorbeeld je eigen kamer op en dekt de tafel. Met je gastgezin vier je de feestdagen en leer je alles over hun (lokale) tradities. Zij zorgen voor een warm welkom en beleven samen met jou het jaar van je leven!

Taal

Op een uitwisseling in het buitenland leer je niet alleen alles van de cultuur van jouw gastland maar krijg je ook de mogelijkheid om een (nieuwe) taal vloeiend te leren spreken. Door jouw gastgezin en de nieuwe vrienden die je maakt heb je de taal snel onder de knie en voor je het weet droom je er zelfs in!

"To me my exchange means an opportunity to learn to be more independent. At first, the language was my main priority but now I've more switched to caring about spending as much time with the people I love here because I realized we're already halfway through.""

school

Je gaat naar een lokale middelbare school of universiteit en volgt de vakken in dezelfde taal als jeklasgenoten. Je doet overal aan mee, zowel de schoolactiviteiten als alle examens en culturele vieringen.

Vrienden

Je maakt tijdens jouw uitwisseling binnen no time vrienden! Via YFU, je school, een sportclub of vereniging maak je vrienden voor het leven en de meeste YFU studenten blijven zelfs na hun uitwisseling contact met hen houden.

"Mijn uitwisseling: een kans om mezelf te herontdekken en te groeien als persoon. Een manier om zorgelozer in het leven te leren staan en de dingen te nemen zoals ze komen."

Aan de mensen waarvoor het nu begint te kriebelen in de buik

"Laat je niet afschrikken door een mogelijke taalbarrière, laat je potentieel niet verloren gaan en het allerbelangrijkste… Ga het avontuur aan om het beste jaar van je leven te beleven."

Hjoshe in Argentinië

Welke programma's biedt YFU?

GEWONE SCHOOLPROGRAMMA'S

Tijdens een YFU uitwisselingsprogramma woon je in een gastgezin, leer je een buitenlandse taal en cultuur kennen van binnenuit. De meeste YFU-studenten volgen een schoolprogramma. Je gaat een trimester (3 maanden), semester (+/- 5 maanden) of een (school)jaar (+/- 10 maanden) naar een lokale middelbare school. Jij en de manier waarop je de wereld ziet zullen enorm veranderen!

Speciale programma's

Ben je creatief, speel je graag viool, ben je basketbalfanaat of heb je interesse in de natuur? Kies dan voor een van de speciale programma's van YFU! Ideaal voor wie een favoriete sport of hobby wilt blijven doen op uitwisseling. 
Je kiest bijvoorbeeld voor muziek in Chili, sport in Tsjechië of kunst in Italië. Of misschien is theater wel meer jouw ding? De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk op bovenstaande link welke thema's komend schooljaar beschikbaar zijn.Zomerprogramma's

Tijdens een korte uitwisseling dompel je je onder in een andere cultuur of leer je in een paar weken een andere taal. Bij sommige programma's ga je naar school, zoals in Argentinië. De korte programma's van YFU bieden je de mogelijkheid om de cultuur te leren zoals geen enkele toerist dat kan. Bij de meeste korte programma's verblijf je bij een gastgezin en neem je deel aan familie activiteiten gedurende een aantal weken.
Kijk op bovenstaande link voor alle mogelijkheden.
Collegeprogramma
Je volgt een semester of een jaar hoger onderwijs. Dit is de perfecte stap naar de universiteit of hogeschool in het buitenland of in België. Je leert zelfstandig studeren en kiest zelf een studierichting. Je woont normaal gezien bij een gastgezin.

VRIJWILLIGERSWERK

Ontdek een nieuwe cultuur, leer veel mensen kennen en ontwikkel je taalvaardigheden terwijl je wat teruggeeft aan de gemeenschap door een van de vrijwilligersprogramma's van YFU. Er zijn meerdere landen waar je dit kunt doen. Deze programma's doen we enkel op aanvraag.

Tijdens het middelbaar op uitwisseling?

DOEN!

Tijdens het middelbaar deelnemen aan een uitwisseling wordt steeds couranter. Ook scholen staan steeds meer open om hierover in gesprek te gaan met jongeren en ouders, en bieden kansen aan diegenen die de stap willen nemen.

Op deze pagina hopen we je de nodige informatie en tools te geven om in gesprek te gaan met je Vlaamse school.

Zo kun je de juiste afspraken maken om na je terugkeer je schoolcarrière vlot verder te zetten.

Tips voor tijdens het middelbaar

Inschrijvingsdeadlines

Voor zomervertrek = vóór 1 maart
Voor wintervertrek = liefst vóór 1 augustus

Een aantal bestemmingen hebben afwijkende vertrekdata, contacteer ons voor meer informatie.

Infosessies

Nieuws

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd. Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

Ontvang de nieuwsbrief