Brazilië

Het grootste land van Zuid-Amerika is een tropisch oord met dromerige stranden aan de Atlantische oceaan én rijke jungles met kleurrijke insecten en dieren zoals toekans, papegaaien, apen, luipaarden, vele reptielen en andere exotische dieren.

quick facts

Hoofdstad Brasilia
Taal Portugees
Oppervlakte 8.514.877 km²
Inwoners
211 miljoen
Munt Braziliaanse real
Nationale feestdag 7 september

Wist je dat...?

...het land genoemd werd naar een boom; namelijk de Brazilwood?

...het land alles stil legt met carnaval voor 6 dagen en nachten vol feesten?

...gevangenen er per boek die ze lezen 4 dagen vroeger kunnen vrijkomen?

...de eerste automatische auto in 1932 in Brazilië werd gemaakt?

...San Paulo ooit de fictieve "Cacareco rhinoceros" in het stadsbestuur stemde dankzij de nomatie van een groep studenten als teken van protest tegen politieke corruptie? 

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
De Braziliaanse cultuur is een samenraapsel van Afrikaanse en Europese culturen met enkele unieke karakteristieken zoals Bossanova, de Samba en de Capoeira. Ze behoren tot de meest muzikale mensen ter wereld en overal waar je komt zal je personen ontmoeten die muziek maken, zingen of dansen. Brazilianen houden ook heel erg veel van feestjes. “Carnaval do Rio de Janeiro” is het grootste carnavalsfeest ter wereld. Carnaval in Brazilië duurt enkele weken en de straten worden gevuld met muziek, dans en parades. De hoofdparade is in de ‘Sambódromo’, die gevuld wordt met feestvierders, paradewagens en opvoeringen van de verschillende sambascholen.

Familie komt voor Brazilianen op de eerste plaats en is vrij traditioneel getint. De vader is hoofd van het gezin en de moeder zorgt voor het huishouden. Ook de grootouders, tantes en ooms kunnen bij gezinnen inwonen en zelfs het dienstmeisje kan zo met een familie verbonden raken dat ze er deel van gaat uitmaken. Weekenden brengen gezinnen vaak samen door; op het strand of op familiebezoek om uitgebreid te eten. De Brazilianen zijn ook zeer familiaal en gaan intiem met elkaar om. Wees dus maar zeker dat je je af en toe kan verwachten aan een stevige knuffel.

Taal

Ook al is het land omringd door Spaanstalige landen, Brazilië is de enige in Zuid-Amerika waar de bevolking Portugees spreekt. Portugees is zeker geen gemakkelijke taal, dus probeer vooraf jezelf al een kleine basis aan te leren zoals bijvoorbeeld wat woorden en makkelijke zinnen. Eens dat je er bent, ben je er dan ook zo mee weg en droom je misschien zelfs wel in het Portugees!

Keuken

Rijst is een belangrijk onderdeel van de Braziliaanse keuken. In veel families eten ze de rijst vaak samen met bonen. Ze hebben ook nog heel wat typische gerechten: Feijoada, een stoofpot van rundvlees en bonen, en Brigadeiro, chocolade fudge ballen, zijn de nationale gerechten. Er is daarnaast ook een groot aanbod aan fruit, zoals mango ananas, passievrucht, guava, … Deze worden vaak gebruikt in smakelijke fruitsappen en ijs.

ONDERWIJS EN VRIENDEN
In Brazilië loopt het schooljaar van februari tot december. Als je dus arriveert in augustus, zal je starten in het tweede semester. Afhankelijk van je school, het leerjaar en de mogelijkheid, zal je in de voormiddag en/of in de namiddag/avond les hebben; van 7.00 tot 12.00 uur, van 12.00 tot 17.00 uur of van 12.00 tot 22 uur. Veel scholen zijn academisch georiënteerd. Afhankelijk van waar je woont, ga je naar een particuliere of een openbare school waar je meestal een uniform draagt.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

andere interessante programma's