Tsjechië

Met Praag als hoofdstad, een adembenemende mooie natuur en kuuroorden van hoge kwaliteit

kan je Tsjechië niet mislopen!

What to expect?

Cultuur

Tsjechië bestaat uit drie grote gebieden, Bohemen is het grootste deel in het westen van het land, dan is er Moravië in het zuidoosten van het land en dan nog een klein deeltje, dat volledig aan Polen grenst, Silezië.

De hoofdstad Praag ligt in midden Bohemen en is ook veruit de grootste stad van het land vanwaar alle wegen en spoorlijnen naar de rest van het land vertrekken. Praag is in de laatste jaren zo populair en toeristisch geworden dat je er over koppen kan lopen. 


Het land heeft zowel qua natuur, cultuur en architectuur veel te bieden. Overal vind je oude burchten, paleizen en kloosters in verschillende architecturale stijlen maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bossen en grotten. Tsjechië is ook bekend om zijn spa resorts. Breng dus zeker een bezoekje aan Karlsbad.


Tsjechen zijn ook een erg sportief volk. De populairste sporten zijn voetbal en ijshockey, maar ook tennis wordt door veel jongeren beoefend.


Gezin

Het familieleven is in Tsjechië zeer belangrijk en gezinnen hechten er veel belang aan dat er elke dag samen gegeten wordt. Naast het gezin zelf is ook de zorg en interesse in de rest van de familie vanzelfsprekend. Dit betekent dat de meeste families bijna elk weekend bezoekjes brengen aan grootouders en/of tantes en nonkels.

Tijdens het weekend gaan gezinnen graag op uitstap om te wandelen of zich te ontspannen aan een meertje. Tijdens de zomer gaan veel Tsjechen naar hun weekendhuisjes of vakantiehuisjes op het platteland, al hebben meer en meer families nu ook de financiële middelen om naar het buitenland op vakantie te gaan. Tsjechen zijn echter over het algemeen spaarzame mensen en houden niet van grote uitspattingen en stoeferig gedrag. Veel jongeren gaan tijdens de vakanties skiën met vrienden of kamperen aan een meertje. Ook met de klas worden af en toe uitstapjes georganiseerd.


         

The Czech Republic flag icon - free download
CULINAIR
De Boheemse keuken bestaat van oorsprong uit stevige gerechten met ingrediënten als aardappel, kool, meeldeeg en vlees. De lunch is de belangrijkste maaltijd voor de Tsjechen, die dan ook warm en uitgebreid is. Specialiteiten als “Pečená kachna” (gebraden eend) en “Vepro knedlo zelo” (schotel met varkensvlees) zijn het proeven absoluut waard. Je zult ze dan ook ongetwijfeld terug kunnen vinden op een Tsjechische menukaart.

Gerelateerde afbeelding


ONDERWIJS
Als uitwisselingsstudent kom je normaal gezien terecht in een gymnasium, waar je voornamelijk algemene vakken zult krijgen die je in België ook gewoon bent. Je hebt tussen de 6 - 8 lesuren per dag van elk 45 minuten. Tijdens de middagpauze gaan de meeste leerlingen in de schoolkantine eten.

Discipline en respect zijn in het Tsjechisch onderwijs belangrijke waarden, dus als de leraar de klas binnenkomt en verlaat moet je even rechtstaan. De leraar zal ook van je verwachten dat je je best doet om actief deel te nemen aan het lesgebeuren. Elke leraar heeft één keer per week een spreekuur waarop je met vragen en problemen terecht kan.