Tsjechië

Met Praag als hoofdstad, een adembenemende mooie natuur en kuuroorden van hoge kwaliteit kan je Tsjechië niet mislopen!

Hoofdstad

Praag
Taal Tsjechisch
Oppervlakte 78.866 km²
Inwoners 10,7 miljoen
Munt Koruna
Nationale feestdag 28 oktober

Wist je dat...?

...Tsjechië meer dan 200 kastelen heeft, waarvan er een in het Guiness Book of World Records staat?
...het Tsjechische automerk Škoda Auto een van de grootste fabrikanten in Europa is?
...Praag ook wel de 'stad van de 100 torens' wordt genoemd?

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR
Tsjechië bestaat uit drie grote gebieden, Bohemen is het grootste deel in het westen van het land, dan is er Moravië in het zuidoosten van het land en dan nog een klein deeltje, dat volledig aan Polen grenst, Silezië. De hoofdstad Praag ligt in midden Bohemen en is ook veruit de grootste stad van het land vanwaar alle wegen en spoorlijnen naar de rest van het land vertrekken. Praag is in de laatste jaren zo populair en toeristisch geworden dat je er over koppen kan lopen.

Het land heeft zowel qua natuur, cultuur en architectuur veel te bieden. Overal vind je oude burchten, paleizen en kloosters in verschillende architecturale stijlen maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bossen en grotten. Tsjechië is ook bekend om zijn spa resorts. Breng dus zeker een bezoekje aan Karlsbad.Tsjechen zijn ook een erg sportief volk. De populairste sporten zijn voetbal en ijshockey, maar ook tennis wordt door veel jongeren beoefend.

GEZIN

Het familieleven is in Tsjechië zeer belangrijk en gezinnen hechten er veel belang aan dat er elke dag samen gegeten wordt. Naast het gezin zelf is ook de zorg en interesse in de rest van de familie vanzelfsprekend. Dit betekent dat de meeste families bijna elk weekend bezoekjes brengen aan grootouders en/of tantes en nonkels.Tijdens het weekend gaan gezinnen graag op uitstap om te wandelen of zich te ontspannen aan een meertje. Tijdens de zomer gaan veel Tsjechen naar hun weekendhuisjes of vakantiehuisjes op het platteland, al hebben meer en meer families nu ook de financiële middelen om naar het buitenland op vakantie te gaan. Tsjechen zijn echter over het algemeen spaarzame mensen en houden niet van grote uitspattingen en stoeferig gedrag. Veel jongeren gaan tijdens de vakanties skiën met vrienden of kamperen aan een meertje. Ook met de klas worden af en toe uitstapjes georganiseerd.

ONDERWIJS

Als uitwisselingsstudent kom je normaal gezien terecht in een gymnasium, waar je voornamelijk algemene vakken zult krijgen die je in België ook gewoon bent. Je hebt tussen de 6 - 8 lesuren per dag van elk 45 minuten. Tijdens de middagpauze gaan de meeste leerlingen in de schoolkantine eten.

Discipline en respect zijn in het Tsjechisch onderwijs belangrijke waarden, dus als de leraar de klas binnenkomt en verlaat moet je even rechtstaan. De leraar zal ook van je verwachten dat je je best doet om actief deel te nemen aan het lesgebeuren. Elke leraar heeft één keer per week een spreekuur waarop je met vragen en problemen terecht kan.

CULINAIR
De Boheemse keuken bestaat van oorsprong uit stevige gerechten met ingrediënten als aardappel, kool, meeldeeg en vlees. De lunch is de belangrijkste maaltijd voor de Tsjechen, die dan ook warm en uitgebreid is. Specialiteiten als “Pečená kachna” (gebraden eend) en “Vepro knedlo zelo” (schotel met varkensvlees) zijn het proeven absoluut waard. Je zult ze dan ook ongetwijfeld terug kunnen vinden op een Tsjechische menukaart.

Speciale programma's

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Voor de speciale programma's kunnen andere voorwaarden en toelatingseisen gelden dan voor het standaard schoolprogramma. Zo kan er een motivatiebrief gevraagd worden, een portfolio of een bewijs van ervaring. Neem contact met ons op voor informatie over de specifieke programma's op outbound@yfu.be.

Muziek

Dit is een toevoeging op het normale schoolprogramma. Tijdens dit speciale programma gaga je naar een reguliere middelbare school, maar word je aanvullend geplaatst op een "Basic school of arts" - dit is een middagactiviteit naast de gewone lesuren. De "Basic schools of arts" is een uniek systeem van kunstonderwijs met een lange geschiedenis in Tsjechië. Je kan hier verschillende muziekinstrumenten kiezen, deelnemen aan kamermuziek of een theoretische opleiding volgen.

Tweetalig programma

Tijdens het Tsjechische tweetalige jaar word je geplaatst op een middelbare school waar de meeste of alle lessen in het Engels of Spaans gegeven worden. Het inschrijvingsgeld in inbegrepen in de programmaprijs.

Kunst en ander BEroepsonderwijs 

Als je kiest voor het beroepsonderwijs dan wordt je geplaatst op een beroepsschool met een door jouw gekozen focus in design, kunst, media, ambacht, pedagogie/sociaal werk, techniek of IT. Inschrijvingen gebeuren op aanvraag in samenwerking met YFU Tsjechië.

SPORT
Heb je een grote interesse in sport en wil je tijdens je uitwisseling hierop focussen? Dan kan je je inschrijven voor het sportprogramma in Tsjechië. Je gaat naar een gewone Tsjechische middelbare school, maar wordt ingeschreven bij een sportclub die past bij je niveau en ervaring. Speel je een sport in Vlaanderen op een hoog niveau? Dan kan je in overleg met YFU Tsjechië geplaatst worden op een middelbare school waar de focus ligt op sport. Je kan kiezen uit: voetbal, atletiek en tennis. Andere sporten worden per geval besproken.

Programmaprijs

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S