Boen Wie in Ecuador

Hallo, ik ben Boen Wie en heb 10 maanden in Quito, de hoofdstad van Ecuador, gezeten. Daar heb ik het college-programma gedaan en studeerde ik Toerisme aan een instituut. Het was een hele aanpassing voor mij, ik sprak helemaal geen Spaans, kende niemand en ik was de enige buitenlander op dit instituut. Hoewel dit misschien wat beangstigend kan klinken heeft dit me eigenlijk meer geholpen dan ik dacht.

Als Belg in Ecuador zal je vaak dezelfde eerste reactie mogen verwachten: 'Que tal es Tomorrowland? Hoe is Tomorrowland?'. De meeste Ecuadorianen kennen België enkel door Tomorrowland of door de Belgische echtgenote van de (niet zo geliefde) president Correa. Deze president is in Leuven komen studeren en leerde zo zijn echtgenote kennen.

Het dagelijkse leven in Ecuador is erg relax, ze plannen nooit echt op voorhand maar dat betekent niet dat ze niet veel doen. Zo viel het dus bijvoorbeeld vaak voor dat we met mijn gezin even met de auto brood gingen halen. Na de bakker moesten we ook nog even naar de apotheker en omdat we dan toch al in de buurt waren passeerden we even langs de grootouders. Zo kon een familie ritje al snel tot een halve daguitstap uitlopen. Maar dit had ook zijn charmes natuurlijk. Zoals in de meeste Latijns-Amerikaanse landen is familie heel erg belangrijk, en het samen tijd doorbrengen hoort hierbij. Het klinkt misschien wat saai of onnutig, maar ik merkte zelf ook op dat door deze kleine uitstapjes, het gezin echt hecht bleef.

"Wat ik nooit zal vergeten van Ecuador is de prachtige natuur, ik vind het erg moeilijk om deze te beschrijven en zelfs een foto geeft niet weer hoe het daar is."

Iets wat me erg opviel aan Ecuador is de verdeeldheid, de kloof tussen arm en rijk is enorm en dit is ook zichtbaar op alle vlakken in de samenleving. Je school, vrienden, hobbies, interesses, werk en je toekomst zijn allemaal afhankelijk van je afkomst of van de afkomst van je ouders. In Ecuador is de hoge klasse een kleine gesloten groep, van kinds af aan groeien ze beschermd op omgeven door mensen van dezelfde klasse, ze wonen in dezelfde buurten en gaan naar dezelfde scholen. Hierdoor kent iedereen elkaar binnen deze groep en houden ze het erg gesloten. Daarnaast heb je de lagere sociale klasse die heel erg talrijk is en in moeilijkere omstandigheden leeft. Ik heb een beetje van beide kanten kunnen zien, mijn gastgezin was erg welgesteld maar mijn vrienden en klasgenoten op school waren van een andere klasse.

Wat ik nooit zal vergeten van Ecuador is de prachtige natuur, ik vind het erg moeilijk om deze te beschrijven en zelfs een foto geeft niet weer hoe het daar is. Het feit dat het land zo divers is geeft het sowieso iets extra's. Je hebt de tropische stranden en bossen aan de kust, een deel van het Andes-gebergte, immense regenwouden en de unieke Galapagoseilanden. Elk deel heeft zijn charmes, eigen gewoontes en voordelen.

Het is moeilijk om kort samen te vatten hoe het is om in Ecuador te leven, het enige wat ik je kan aanraden om het echt te begrijpen is door het zelf te proberen!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR ECUADOR?