Spanje

* Let op! Spanje accepteert geen afgestudeerde studenten voor hun jaar programma. Ben je al afgestudeerd? Dan is alleen een trimester of semester mogelijk.

In heel Spanje vind je invloeden van de Arabische beschaving. Terwijl er binnen het land zelf grote regionale verschillen zijn in gewoontes, tradities en taal. Spanje heeft een rijke cultuur en folklore. De perfecte bestemming om vloeiend Spaans te leren spreken!

Hoofdstad Madrid
Taal Spaans
Oppervlakte 505.992 km²
Inwoners 47,3 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 12 oktober

WHAT TO EXPECT

CULTUUR EN GEZIN
De meeste Spaanse gezinnen delen de verantwoordelijkheid voor huishoudelijke taken zoals het schoonhouden van het huis, de afwas en het bereiden van het avondeten. Je zult waarschijnlijk een aantal klusjes in huis toegewezen krijgen. Jouw gastouders zullen het dan ook op prijs stellen als je vraagt wat je kunt doen om te helpen.
Het avondeten wordt in Spaanse gezinnen meestal gezamenlijk genuttigd en het is de ideale gelegenheid om te bespreken wat er die dag is gebeurd, ideeën uit te wisselen en plannen te maken voor het weekend of de vakantie. Spaanse gezinnen zijn meestal heel open tegenover elkaar en alles kan worden besproken, van schoolwerk tot liefdesverdriet. Wees niet beledigd als jouw gastgezin haar mening geeft maar Spanjaarden zijn over het algemeen erg vriendelijk en ontspannen!

Taal

Het Spaans, of Castiliaans, is een van de talen met het grootste aantal sprekers ter wereld. Hoewel het Castiliaans Spaans de officiële taal van Spanje is, is het niet de enige taal die in Spanje wordt gebruikt. De verschillende regio's van Spanje hebben ook regionale dialecten en mede-officiële talen die een belangrijk onderdeel vormen van het Spaanse culturele erfgoed. Galicisch, Catalaans en Baskisch zijn slechts enkele voorbeelden van de regionale talen die in Spanje bestaan en die bijdragen tot de rijke culturele verscheidenheid die het land kent.

Culinair

De Spaanse keuken is waarschijnlijk het best bekend door de verschillende Spaanse tapas (koude of warme Spaanse hapjes) en de wereldberoemde Paella. Jamon Serrano, een gerookte ham, en chorizo, een gekruide worst, zijn andere voorbeelden die erg populair zijn in Spanje, net als zeevruchten en vis, met name in de kustgebieden. Verder zijn olijfolie en knoflook veelgebruikte ingrediënten in de Spaanse keuken. De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag en wordt rond 14.00 of 15.00 uur gegeten. Het avondeten is om 21.00 uur of later, en de meeste families eten samen.

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het schooljaar in Spanje loopt van de tweede week van september tot eind juni. Gewoonlijk zijn er twee weken vakantie met Kerstmis, een week met Pasen en een andere week gedurende het jaar, afhankelijk van de regio. Een normale schooldag begint om 8.00 of 8.30 uur en eindigt rond 14.00 uur. Gedurende de dag zijn er 2 pauzes van elk 30 minuten.De cijfers lopen van 0 tot 10. Normaal gesproken krijgen de leerlingen cijfers tussen 7 en 10, waarbij 10 het beste cijfer is en 5 het laagste cijfer. Van de leerlingen wordt verwacht dat ze luisteren, aantekeningen maken en hoofdstukken uit boeken lezen of thuis activiteiten voltooien. Er zijn geen schooluniformen op Spaanse openbare scholen maar probeer wel netjes en in representatieve kleding naar school te gaan!

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

andere interessante programma's