Letland

Letland mag dan een klein plekje op de aarde zijn, maar de ongeëvenaarde gastvrijheid, lange geschiedenis, rijke cultuur en fascinerende avonturen zullen een groot deel van je hart in beslag nemen als je dit land als bestemming voor jouw uitwisseling kiest!

QUICK FACTS

Hoofdstad Riga
Taal Lets
Oppervlakte 64.562 km²
Inwoners 1,8 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 18 november

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
Letland heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Sinds de 13e eeuw hebben de Duitsers, de Zweden, de Polen en de Russen het land overheerst. Letland was een belangrijk handelscentrum in de Baltische regio. Vanwege de Jugendstil architectuur in het oude centrum van Riga noemt men de hoofdstad “het Parijs van het noorden”. Letten zijn vrij gereserveerd en zeggen niet altijd direct wat ze ergens van vinden. Ze zijn gastvrij, maar hebben wat tijd nodig voordat ze vertrouwd zijn met iemand. Als je ze beter kent, merk je dat het warme en behulpzame mensen zijn!

TAAL
Lets is, zoals de meeste talen in Europa, een Indo-Europese taal die behoort tot de Baltische taalgroep. Het is de officiële taal van Letland en kent 3 dialecten, waarvan je er eentje leert, afhankelijk van waar je in het land woont. Om goed voorbereid aan je nieuwe avontuur te beginnen, raden we je aan om voor vertrek alvast wat Lets te oefenen. Hierdoor gaan de eerste weken bij je gastgezin en op school een stuk makkelijker.

SCHOOL EN VRIENDEN
In Letland is alleen de basisschool (negen schooljaren) verplicht. Daarna kies je voor drie jaar middelbare school, of tussen twee beroepsopleidingen. Als uitwisselingsstudent ga je naar de middelbare school en volg je één van de twee hoofdrichtingen: vrije kunsten of wetenschappen. Iedere dag heb je een ander rooster, meestal zes lessen per dag. Het is op school iets formeler dan bij ons, dus beleefd zijn tegen en respect tonen voor leraren is belangrijk. De meeste scholen hebben een eigen koor of dansgroep dat na schooltijd oefent waar je snel nieuwe vrienden kan maken! Je kunt na schooltijd ook een cursus volgen in typisch Letse kunst, zoals keramiek of leer bewerken.

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

andere interessante programma's