Letland

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Algemene voorwaarden

Letland mag dan een klein plekje op de aarde zijn, maar de ongeëvenaarde gastvrijheid, lange geschiedenis, rijke cultuur en fascinerende avonturen zullen een groot deel van je hart in beslag nemen als je dit land als bestemming voor jouw uitwisseling kiest!

QUICK FACTS

Hoofdstad Riga
Taal Lets
Oppervlakte 64.562 km²
Inwoners 1,8 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 18 november

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
Letland heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Sinds de 13e eeuw hebben de Duitsers, de Zweden, de Polen en de Russen het land overheerst. Letland was een belangrijk handelscentrum in de Baltische regio. Vanwege de Jugendstil architectuur in het oude centrum van Riga noemt men de hoofdstad “het Parijs van het noorden”. Letten zijn vrij gereserveerd en zeggen niet altijd direct wat ze ergens van vinden. Ze zijn gastvrij, maar hebben wat tijd nodig voordat ze vertrouwd zijn met iemand. Als je ze beter kent, merk je dat het warme en behulpzame mensen zijn!

TAAL
Lets is, zoals de meeste talen in Europa, een Indo-Europese taal die behoort tot de Baltische taalgroep. Het is de officiële taal van Letland en kent 3 dialecten, waarvan je er eentje leert, afhankelijk van waar je in het land woont. Om goed voorbereid aan je nieuwe avontuur te beginnen, raden we je aan om voor vertrek alvast wat Lets te oefenen. Hierdoor gaan de eerste weken bij je gastgezin en op school een stuk makkelijker.

SCHOOL EN VRIENDEN
In Letland is alleen de basisschool (negen schooljaren) verplicht. Daarna kies je voor drie jaar middelbare school, of tussen twee beroepsopleidingen. Als uitwisselingsstudent ga je naar de middelbare school en volg je één van de twee hoofdrichtingen: vrije kunsten of wetenschappen. Iedere dag heb je een ander rooster, meestal zes lessen per dag. Het is op school iets formeler dan bij ons, dus beleefd zijn tegen en respect tonen voor leraren is belangrijk. De meeste scholen hebben een eigen koor of dansgroep dat na schooltijd oefent waar je snel nieuwe vrienden kan maken! Je kunt na schooltijd ook een cursus volgen in typisch Letse kunst, zoals keramiek of leer bewerken.

speciale programma's

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Voor de speciale programma's kunnen andere voorwaarden en toelatingseisen gelden dan voor het standaard schoolprogramma. Zo kan er een motivatiebrief gevraagd worden, een portfolio of een bewijs van ervaring. Neem contact met ons op voor informatie over de specifieke programma's op outbound@yfu.be.

KUNST
Tijdens het kunstprogramma in Letland ga je naar een speciale kunstschool of naar een reguliere middelbare school. Ga je naar een reguliere school dan ga je 2 tot 3 keer per week na schooltijd naar een kunstschool. Studenten die zich aanmelden voor dit programma moeten ten minste twee jaar ervaring in de kunst hebben en zullen een aanbevelingsbrief van een vorige kunstleraar of kunstschool moeten overleggen.

ballet

Studenten in het balletprogramma worden ingeschreven bij een plaatselijke middelbare school en een plaatselijke professionele balletschool. De studenten volgen ten minste 2-3 keer per week balletlessen. Studenten moeten ten minste twee jaar balletervaring hebben en moeten een verklaring van hun balletleraar of school overleggen waarin hun ervaring wordt bevestigd.

muziek

Studenten die deelnemen aan het muziekprogramma in Letland gaan naar een middelbare school die gespecialiseerd is in muziek of naar een school die zeer sterke buitenschoolse muziekopties biedt. Op muziekscholen krijgen studenten o.a. les in zang, muziektheorie en -geschiedenis, koorzang, plus piano en een tweede instrument, naar keuze van de student. Studenten hebben de mogelijkheid om in het schoolorkest te spelen en in het koor te zingen. Studenten die zich aanmelden voor dit programma moeten ten minste twee jaar muziekervaring hebben en moeten een aanbevelingsbrief van een muziekleraar overleggen.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

andere interessante programma's