Australië

QUICK FACTS

Hoofdstad Canberra
Taal Engels
Oppervlakte 7.692.024 km²
Inwoners 25,4 miljoen
Munt Australische Dollar
Nationale feestdag 26 januari

Oceanië is het kleinste continent van de wereld en Australië is tegelijkertijd het grootste eiland ter wereld. Aangezien Australië een immigratieland is, vind je er mensen van overal in de wereld. Er zijn in de afgelopen eeuwen miljoenen Europeanen naar Australië getrokken om er hun geluk te beproeven, net als grote aantallen Aziaten tijdens de laatste tientallen jaren. 

Wist je dat...?

....het ongeveer 29 jaar zou duren om elke dag een nieuw Aussie-strand te bezoeken (er zijn er 10.685!)?

...er een aantal roze meren te vinden zijn in West-Australië?

...het grootste onroerend goed in Australië groter is dan België?

...ze hun nationale dier, de kangoeroe, ook eten?

...het woord 'selfie' uitgevonden werd door een Australiër?

WHAT TO EXPECT?

Gastronomie

Kan je je niet direct iets voorstellen bij typisch Australisch eten? Een klassieker is de 'vegemite'  bij het ontbijt. Dit is een typische donkerbruine vegetarische zoute spread voor op de boterham dat hier traditioneel bij gegeten wordt. Boterhammen worden overigens niet vers gegeten; enkel getoast. Typisch Australisch zijn de 'barbies' die erg vaak georganiseerd worden. Deze barbecues kunnen in de tuin plaatsvinden, maar evengoed in de wijk of op het strand waar speciale barbecueplaatsen voor zijn ingericht.

KLimaat

Het Australische klimaat is redelijk extreem, wat wil zeggen dat het er heel erg warm kan worden in de zomer met temperaturen tot 45 graden en tijdens de winter kan het in bepaalde gebieden tot -20 graden worden. Door de grootte van het land zijn er veel regionale verschillen in temperatuur en klimaat. In sommige delen heerst er het grootste deel van het jaar droogte en is het enorm warm. Op andere plaatsen kan er op korte tijd zoveel regenen dat alles onder water staat. Aan de kusten, waar de grote steden zich bevinden en dus ook de meeste Australiërs wonen, is er een gematigder mediterraans klimaat dat meer vergelijkbaar is met het klimaat in Zuid Europa.

Mate!

Australiërs worden meestal omschreven als vriendelijke, rustige en evenwichtige mensen die zich niet snel druk maken. Ze staan open in het leven en leren snel mensen kennen. Spreken ze je aan met 'mate'? Dat is erg normaal en een teken dat ze je appreciëren. Australiërs zijn over het algemeen open en houden ervan dat je zegt wat je denkt en eerlijk bent over jezelf.


Veel mensen leven erg milieubewust en proberen geen water te verspillen tijdens het tandenpoetsen of zetten de verwarming niet harder dan nodig.


School en hobby's

Het schooljaar in Australië begint eind januari of begin februari en eindigt eind november. In de meeste scholen is er een verplicht schooluniform vereist. De nadrukt ligt in de meeste scholen op interactief onderwijs en groepswerk waarbij je dus intens met je klasgenoten samenwerkt aan opdrachten en projecten.


De meeste Australische jongeren doen veel aan sport. De meest populaire sporten zijn rugby, cricket en Australisch voetbal. Op de meeste plaatsen is een goede sportinfrastructuur en clubs om je in te schrijven. Als het tijdens de zomer erg warm wordt zoeken veel Australiërs verkoeling aan het water op één van de talloze stranden die het land telt. Het mag dan ook niet verbazen dat het land al zoveel zwem - en surfkampioenen heeft voortgebracht.


Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S