Bulgarije

Zdraveĭte! Ben jij benieuwd naar wat Bulgarije te bieden heeft? Wij geven je alvast een voorproefje!

Wist je dat...?

...het hoofd op en neer knikken een negatief antwoord weergeeft, terwijl je hoofd horizontaal schudden eigenlijk 'ja' betekent?

...bijna een derde van Bulgarije bedekt is met bossen?

...het ritueel van de vuurdans een van de oudste Bulgaarse volkstradities is waarbij men met blote voeten danst op  brandende kolen?

...Volgens Mensa  Bulgaren internationaal de 2de scoren op  de IQ-test?

...Bulgaren erg bijgelovig zijn (handtas op de grond staat bijvoorbeeld gelijk aan geldverlies)?

What to expect?

Cultuur

Ben je gepassioneerd door kunst? Bewonder je graag mooie gebouwen? Ben je een echte natuurliefhebber? Trek dan alvast je beste wandelschoenen aan. Wij bieden jou namelijk een uitwisseling aan die aan jouw eisen voldoet!


Bulgarije ligt op de grens van Europa en Azië en heeft bijgevolg vele gezichten. Je zal er zowel etnische Bulgaren, zigeuners als Moslimse Pomaken tegenkomen. De mensen variëren in kleur van zuiver wit tot zeer donker. De laatste tien jaren zijn vele jonge, hoogopgeleide Bulgaren naar het buitenland geëmigreerd. Je zal dus hoogstwaarschijnlijk wel familie van je gastgezin in het buitenland vinden. 


Gezin

Vroeger bestond een doorsnee Bulgaars gezin uit 4 personen. Gezinnen die bestaan uit 2 tot 5 personen zijn niet ongewoon, maar 6 of meer is eerder uitzonderlijk. In de grotere gezinnen zijn het meestal de ouders van het koppel die inwonen, omdat ze te oud zijn om alleen te wonen. Doorgaans wordt verwacht dat kinderen voor hun ouders zorgen als ze oud zijn. Moderne gezinnen hebben gewoonlijk één of twee kinderen en hebben het enorm druk met werk, familie, studeren, etc. Ouders creëren kansen voor hun kinderen door hard te werken in de hoop hen de mogelijkheid te geven om naar het buitenland te trekken voor studies of werk. Verwacht je dus aan een drukke planning en ook aan de verwachting dat je bij familiebezoeken aanwezig bent!


    

        Bulgaria flag icon - free download

TAAL

Het Bulgaars is de officiële taal van Bulgarije. Deze taal behoort tot de groep van de Zuid-Slavische talen en is bijgevolg verwant aan het Servisch, Kroatisch, Macedonisch en het Sloveens. 

De taal is zeker niet gemakkelijk, maar met een beetje goede wil, kom je al een heel eind ver!


culinair

Feesten doen Bulgaren door samen aan één lange tafel te eten en te drinken. Doorgaans worden er allerlei hapjes op tafel gezet, als een soort tapas, met vlees, kaas, noten, gebak, zoetigheid, chips, verse groentjes en fruit. 


Eten wordt quasi altijd gedeeld als je in groep bent. Alles wordt geplaatst in het midden van de tafel en ieder heeft zijn eigen vork. Haast je nooit met eten, ook al heb je honger. Bulgaren eten namelijk traag. In vele gevallen zo traag dat het eten al koud is voordat ze het half opgegeten hebben. Het idee is dat je de hele avond "meze" (kleine hapjes) eet. Als je te snel eet, zit je onmiddellijk vol en heb je geen plaats meer voor al het lekkers dat ze jou nog gaan aanbieden en je niet mag weigeren. Daarbij komt het uiteraard niet goed over als je gulzig eet. Qua drank staat er doorgaans zelfgemaakte wijn, rakia en bier op tafel.


Onderwijs

Onderwijs wordt als zeer belangrijk beschouwd in Bulgarije. Het Bulgaarse schoolsysteem vereist van de studenten dat zij zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun resultaten alsook voor hun integratie in het schoolsysteem. 


Het schooljaar start op 15 september en eindigt op 30 juni. Leerlingen kunnen kiezen uit allerlei vakken die kunnen verschillen van school tot school. Je moet minstens 33 lesuren per week kiezen. 


Uitwisselingsstudenten worden doorgaans geplaatst in het 3e of 4e jaar (of 10e à 11e jaar) afhankelijk van zijn/haar eerdere studies. De gastschool beslist waar de leerling ingeschreven kan worden. Naschoolse activiteiten zijn zeer beperkt in de Bulgaarse scholen. Zulke activiteiten worden door afzonderlijke organisaties en instituties georganiseerd.


Programma's

aanbod

Schoolprogramma                  10m

Duke of Edinburgh's 

International Award (DofE)  10m

Outdoorprogramma              10m


vertrek

Zomerschoolprogramma: midden augustus


Prijs

€5200 (10m)

€5650 (10m)


€5950 (10m)


leeftijdsvoorwaarden

Schoolprogramma: 30/8/02 - 31/7/05