Bulgarije

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Algemene voorwaarden

Zdraveĭte! Ben jij benieuwd naar wat Bulgarije te bieden heeft? Ben je gepassioneerd door kunst? Bewonder je graag mooie gebouwen? Ben je een echte natuurliefhebber? Trek dan alvast je beste wandelschoenen aan, want Bulgarije is de perfecte bestemming voor jou!

Wist je dat...?

...het hoofd op en neer knikken een negatief antwoord weergeeft, terwijl je hoofd horizontaal schudden eigenlijk 'ja' betekent?

...bijna een derde van Bulgarije bedekt is met bossen?

...het ritueel van de vuurdans een van de oudste Bulgaarse volkstradities is waarbij men met blote voeten danst op  brandende kolen?

...Volgens Mensa  Bulgaren internationaal de 2de scoren op  de IQ-test?

...Bulgaren erg bijgelovig zijn (handtas op de grond staat bijvoorbeeld gelijk aan geldverlies)?

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
Bulgarije ligt op de grens van Europa en Azië. Je zal er zowel etnische Bulgaren, zigeuners als Moslimse Pomaken tegenkomen. Bulgarije heeft dus een heel diverse bevolking. De laatste tien jaren zijn vele jonge, hoogopgeleide Bulgaren naar het buitenland geëmigreerd. Je zal dus hoogstwaarschijnlijk wel familie van je gastgezin in het buitenland vinden.

Vroeger bestond een doorsnee Bulgaars gezin uit 4 personen. Gezinnen die bestaan uit 2 tot 5 personen zijn niet ongewoon, maar 6 of meer is eerder uitzonderlijk. In de grotere gezinnen zijn het meestal de ouders van het koppel die inwonen, omdat ze te oud zijn om alleen te wonen. Doorgaans wordt verwacht dat kinderen voor hun ouders zorgen als ze oud zijn. Moderne gezinnen hebben gewoonlijk één of twee kinderen en hebben het enorm druk met werk, familie, studeren, etc. Ouders creëren kansen voor hun kinderen door hard te werken in de hoop hen de mogelijkheid te geven om naar het buitenland te trekken voor studies of werk. Verwacht je dus aan een drukke planning en ook aan de verwachting dat je bij familiebezoeken aanwezig bent!

KEUKEN

Feesten doen Bulgaren door samen aan één lange tafel te eten en te drinken. Doorgaans worden er allerlei hapjes op tafel gezet, als een soort tapas, met vlees, kaas, noten, gebak, zoetigheid, chips, verse groentjes en fruit. Eten wordt quasi altijd gedeeld als je in groep bent. Alles wordt geplaatst in het midden van de tafel en ieder heeft zijn eigen vork. Haast je nooit met eten, ook al heb je honger. Bulgaren eten namelijk traag. In vele gevallen zo traag dat het eten al koud is voordat ze het half opgegeten hebben. Het idee is dat je de hele avond "meze" (kleine hapjes) eet. Als je te snel eet, zit je onmiddellijk vol en heb je geen plaats meer voor al het lekkers dat ze jou nog gaan aanbieden en je niet mag weigeren. Daarbij komt het uiteraard niet goed over als je gulzig eet. Qua drank staat er doorgaans zelfgemaakte wijn, rakia en bier op tafel.

TAAL

Het Bulgaars is de officiële taal van Bulgarije. Deze taal behoort tot de groep van de Zuid-Slavische talen en is bijgevolg verwant aan het Servisch, Kroatisch, Macedonisch en het Sloveens.

De taal is zeker niet gemakkelijk, maar met een beetje goede wil, kom je al een heel eind ver!

SCHOOL EN VRIENDEN
Onderwijs wordt als zeer belangrijk beschouwd in Bulgarije. Het Bulgaarse schoolsysteem vereist van de studenten dat zij zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun resultaten en voor hun integratie in het schoolsysteem. Het schooljaar start op 15 september en eindigt op 30 juni. Leerlingen kunnen kiezen uit allerlei vakken die kunnen verschillen van school tot school. Je moet minstens 33 lesuren per week kiezen. Uitwisselingsstudenten worden doorgaans geplaatst in het derde of vierde jaar (of tiende of elfde jaar) afhankelijk van hun eerdere studies. De gastschool beslist waar de leerling ingeschreven kan worden. Naschoolse activiteiten zijn zeer beperkt in de Bulgaarse scholen. Zulke activiteiten worden door afzonderlijke organisaties en verenigingen georganiseerd.

speciale programma's

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Voor de speciale programma's kunnen andere voorwaarden en toelatingseisen gelden dan voor het standaard schoolprogramma. Zo kan er een motivatiebrief gevraagd worden, een portfolio of een bewijs van ervaring. Neem contact met ons op voor informatie over de specifieke programma's op outbound@yfu.be.

OUTDOOR
Dit speciale programma in Bulgarije focust op allerlei outdoor activiteiten. Je gaat naar een normale middelbare school en is verder gericht op buitenactiviteiten na schooltijd. Gedurende je uitwisselingsjaar is er een groot aanbod in excursies zoals bergtochten, buitenfestivals, skiën, schaatsen en het bezoeken van eco-boerderijen. Afhankelijk van het weer kunnen deze activiteiten ieder jaar en seizoen variëren. 

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S