Arno in Canada

Ik zit momenteel zo een 4 maanden in Canada en dit zijn zo goed als de beste 4 maanden van mijn leven. Ik heb al zoveel meegemaakt en zoveel gepland om te gaan doen in de komende 6 maanden.

De hoogtepunten waren Toronto ( een superstad dat me blijft verwonderen zelfs na de 10de keer dat ik er ben geweest, De bekende Niagra falls zijn indrukwekkend en het was een superdag met het gezin, Thanksgiving en kerstmis met de Canadese familie, blackfriday met vrienden in Toronto, Nieuwjaarsparty,…

Ik ben terecht gekomen in Bowmanville, een dorp 60km ten oosten van Toronto. Een doodnormaal dorp in een normaal gezin in een normale Canadese samenleving, op het eerste zicht lijkt het niet veel anders dan een dorp in Belgie. Maar al snel beginnen dingen op te vallen en na 4 maanden hier is niets meer hetzelfde. Ik woon in een gezin van 6: 2 superouders die ons behandelen als hun eigen kinderen een zus die samen met haar verloofde in de kelder woont, een franse uitwisseling student die dezelfde leeftijd heeft als mij en dat ik al beschouw als mijn broer en dan ik nog. Ik heb mijn eigen kamer en een badkamer dat ik deel met mijn broer.

"De eerste weken waren het moeilijkste, ik kwam aan in een nieuw land, nieuwe cultuur, nieuwe familie zoveel nieuwe dingen te ontdekken."

De eerste weken waren het moeilijkste, ik kwam aan in een nieuw land, nieuwe cultuur, nieuwe familie zoveel nieuwe dingen te ontdekken. De eerste ontmoeting met de familie was vrij awkward maar al snel ging alles veel vlotter en ze deden er alles aan zodat wij ons meer comfortabel en welkom zouden voelen. De eerste zaterdag zijn we appels gaan plukken en elke zondag gaan we ontbijten in een restaurantje met de hele familie!

Het schoolsysteem is helemaal anders, mensen leven hier met de school en gaan graag naar school. School eindigt om 14:30 maar dan beginnen de activiteiten pas (Zo zijn er verschillende sportactiviteiten, dansen, een professioneel schooltoneel, fitness, gameclub,...). Je bent volledig vrij om je schoolvakken te kiezen, zo heb ik automechanica en het uur erna chemie, iets wat in België bijna niet mogelijk is. Na school hebben vrij veel mensen een job of studeren ze sinds ze goede punten moeten halen voor binnen te geraken in universiteit. Toch doe ik bijna elke dag iets met vrienden of familie, er is zelden een dag nog dat ik gewoon op mijn kamer me zit te vervelen. Ik heb hier vrienden gemaakt en soms voelt het of ik ze al 3 jaar ken in plaats van 3 maanden.

In de vakantie of de weekends ga ik vrij vaak naar Toronto, sightseeing of nieuwe dingen kopen, een superstad dat na de 10de keer nog steeds blijft verbazen. Neemt zo een anderhalf uur in beslag om daar te geraken, in België is dit andere kant van het land terwijl ze in Canada dit naast de deur vinden.

Na deze 4 maanden ben ik al verliefd geworden op Canada en ik kan gewoon niets anders doen dan dit aan te raden voor anderen. Canada is een superland, de hele uitwisseling is een superervaring waar je veel meer leert wat je anders zou leren. De hele cultuur verandering, de taal en de familie en vrienden zijn dingen dat bijblijven voor het leven!

ook op uitwisseling naar Canada?