Hjoshe in Argentinië
Hjoshe's eerste vervaringen na drie maanden in Catamarca Argentina.

Hjoshe vertrok in 2023 voor een jaar naar Argentinië. In de nieuwsbrief van december 2023 vertelde zij over haar ervaring tot nogtoe.

Hola a todos!

Ik ben Hjoshe en ik ben momenteel op uitwisseling in Catamarca, Argentinië.

In mijn familie is het belang van reizen samen met de wereld en verschillende culturen ontdekken met de paplepel ingegoten. We hebben in mijn familie zelf over de jaren heen vijf uitwisselingsstudenten gehost, dus we zijn geen vreemden ten opzichte van het concept van een uitwisseling. Mijn twee oudere zussen zijn ook op uitwisseling geweest, dus was het niet meer dan normaal dat ik dat ook zou doen.

Afgezien van het feit dat het een soort van ‘traditie’ is binnen ons gezin, wilde ik het zelf ook heel graag doen. Ik wilde super graag Spaans leren en de vibe van Latijns-Amerika heeft me altijd al aangesproken. Er zijn talloze landen in Latijns-Amerika die Spaans als hun officiële taal hebben. Toch was mijn keuze snel gemaakt. Ik wilde super graag blijven basketten op mijn uitwisseling aangezien dit echt mijn passie is.

Argentinië is het enige land in Latijns-Amerika dat een basketbalprogramma aanbiedt, maar nu ik eens een tijdje in dit prachtige land heb gewoond, zie ik in dat er nog zoveel andere redenen zijn waarom iemand voor Argentinië zou kiezen.

Niet alleen de hoofdstad, Buenos Aires, is een mega troef van het land met zijn prachtige architectuur, overheerlijk eten, oneindig uitgaansleven… Ook Patagonië is adembenemend door zijn prachtige landschappen en we mogen niet vergeten dat de grootste groep watervallen van Latijns-Amerika op de grens van Argentinië en Brazilië ligt. De troeven van Argentinië zijn werkelijk oneindig, want buiten deze bezienswaardigheden is het een algemeen gegeven dat de mensen hier super vriendelijk zijn, het eten om voor te sterven is, en de cultuur vol passie zit.

Ik weet de eerste ontmoeting met mijn gastgezin nog goed

Ik weet de eerste ontmoeting met mijn gastgezin nog heel goed. Het was elf uur in de avond en ik had er net een hele reisdag opzitten, met andere woorden… Ik was KAPOT, maar toch stond ik bijna te trillen van enthousiasme. Uiteindelijk is het een moment waar ik al een aantal maanden naar had uitgekeken.

Toen ik de bus uitstapte, stond heel mijn familie samen met een aantal vrijwilligers van YFU Catamarca mij met posters op te wachten. Mijn familie heeft mij echt vanaf dag één met open armen ontvangen en dat is iets wat ik tot nu toe als typisch Argentijns gedrag heb ervaren :)

Ik had zelf best veel zenuwen en een beetje schrik over het feit dat ik de taal nog totaal niet sprak, want in tegenstelling tot de mensen in Europa spreken de meeste mensen in Latijns-Amerika niet zo goed tot zelfs geen Engels. Uiteindelijk werd al snel duidelijk dat ik me daar helemaal geen zorgen om had moeten maken.

De mensen hier zijn super open, sociaal, behulpzaam, en vooral heel erg nieuwsgierig naar het leven buiten hun eigen omgeving. De hoeveelheid vragen die ik al heb gekregen over het leven, de cultuur, en zelfs de talen in België valt niet op één hand te tellen.

Natuurlijk begreep ik in het begin helemaal niets van de conversaties of zelfs de basisvragen die mensen aan mij stelden. Maar daar heb ik mij niet door laten afschrikken en het motiveerde me net om mijn Spaans nog sneller te verbeteren.

Drie maanden ver in mijn uitwisseling kan ik met vertrouwen zeggen dat ik mezelf goed kan behelpen in het Spaans. Er kruipen nog in zo goed als elke zin foutjes en het gebeurt regelmatig dat ik niet op een bepaald woord kan komen, maar dit herinnert mij eraan hoe belangrijk het is om te blijven oefenen en verbeteren!

De grootste tip die ik kan meegeven aan andere uitwisselingsstudenten is om geen schrik te hebben om fouten te maken. Je gaat sowieso fouten maken, maar je gaat ook leren uit je fouten! Denk eraan: “Oefening baart kunst.”

Als je op uitwisseling gaat, leer je niet alleen mensen kennen van je gastland maar van over heel de wereld. De aankomst oriëntatie van YFU duurde slechts drie dagen, maar toch voelt het aan alsof je de mensen die je er leert kennen je al je hele leven kent. Daarom kijk ik ook enorm uit naar de reizen die we gaan maken met YFU!We gaan naar Bariloche in Patagonia en naar de watervallen van Iguazu. Voor de rest kijk ik er in het algemeen erg naar uit om dit land nog meer te verkennen.

Aangezien de seizoenen in Argentinië anders zijn, zal ik hier ook de zomervakantie meemaken. Dat betekent dat er sowieso wel tijd gemaakt kan worden voor een reisje te maken :)

"Je gaat sowieso fouten maken, maar je gaat ook leren uit je fouten! Denk eraan: “Oefening baart kunst.”"

Ziezo, dit was wat ik te vertellen had over mijn uitwisseling tot nu toe.

Ik wil jullie bedanken om mijn tekstje te lezen en vooral wil ik nog zeggen aan de mensen waarvoor het nu begint te kriebelen in de buik: laat je niet afschrikken door een mogelijke taalbarrière, laat je potentieel niet verloren gaan en het allerbelangrijkste… Ga het avontuur aan om het beste jaar van je leven te beleven.

Groetjes,

Hjoshe :)

"Laat je niet afschrikken door een mogelijke taalbarrière, laat je potentieel niet verloren gaan en het allerbelangrijkste… Ga het avontuur aan om het beste jaar van je leven te beleven."

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING ?