Thomas in Thailand

Mijn naam is Thomas, en het voorbije jaar heb ik doorgebracht in Thailand. Ik ben terecht gekomen in het noord-oosten van het land, een stad genaamd Udon Thani. Udon is een grote stad, waardoor het in sommige aspecten verwesterd is, maar toch is de traditionele Thaise culturen sterk aanwezig. Mijn gastgezin bestond uit mijn gastouders, een jongere broer en twee oudere zussen. Mijn gastouders waren zeer hardwerkende mensen, dusdanig dat ik hen enkel zag in het weekend en wanneer ze verlof hadden. Mijn jongste gastzus zat op unief en was dus ook niet aanwezig. Een huismeid en de tuinman zorgden ervoor dat mijn gastbroer/zus en ik aan niets tekort kwamen.
Het was best spannend om alles achter te laten en voor 10 maanden te vertrekken naar het onbekende.

Gelukkig voor mij is alles zeer goed verlopen. Mijn gastfamilie stond mij aan de luchthaven op te wachten met spandoeken met mijn naam op. Zij verwelkomden me alsof ik een lang verloren familielid was. Gedurende de 10 maanden dat ik bij hen verbleef werden zij ook familie. Ze hebben veel tijd voor me vrijgemaakt om me hun visie op de cultuur en hun omgeving te laten zien. Ze lieten me de kern van hun levenswijze zien. Kerst wordt niet gevierd in de Thaise cultuur, maar voor mij hebben ze toch een jaar kerst gevierd. Ze hebben me zelfs meegenomen op uitstap naar Laos als kerstcadeau. Ik zal hen voor altijd dankbaar zijn dat ze mij deze kans gegeven hebben om bij hen te blijven en mij accepteerden in hun familie. Een familie die dat zal blijven ondanks dat ik nu teruggekeerd ben in België.

"Ik vond het enorm interessant om al deze nieuwe dingen te ontdekken en deze nieuwe manier van leven te verkennen."

In het begin van het jaar was het enorm aanpassen aan de Thaise cultuur. Er zijn maar weinig gelijkenissen tussen hun en onze cultuur en vele elementen zijn er radicaal anders. Ik vond het enorm interessant om al deze nieuwe dingen te ontdekken en deze nieuwe manier van leven te verkennen. De manier waarop de Thai met elkaar omgaan is zo verschillend van de onze. De Thaise cultuur is een cultuur die nog zeer sterke roots heeft met eeuwenoude traditie en is dus zwaar gebaseerd op respect voor anderen. Zo kan een Thai zonder problemen een eeuwenoud Thais document lezen, omdat men het schrift nog nooit heeft aangepast. Het was een aangename verrassing om te zien hoe iedereen wordt aanvaard hoe ze zijn, zonder uitzonderingen. Tien maanden in zulke cultuur heeft me enorm veel bijgeleerd over het omgaan met andere mensen. Thai zijn zulke spontane en vriendelijke mensen, enkel een ritje naar de supermarkt kon al leiden tot het verwerven van een nieuwe vriendschap.

Op school heb ik vele nieuwe vrienden gemaakt, en enkelen van hen zijn uitgegroeid tot hechte vriendschappen die ik voor altijd zal blijven koesteren. Er is een enorm verschil tussen de volwassen oudere generatie en de hedendaagse tieners. De tieners hebben een speciaal evenwicht tussen de westerse en de Thaise cultuur gecreerd. Zij willen basisrechten van in onze westerse cultuur, maar combineren het met het respect in omgaan met anderen. Het was heel interessant om zo te leven. Ik heb er veel bijgeleerd. Het afscheid nemen van hen op het einde van het jaar was een van de moeilijkste momenten in mijn leven tot nu toe. Je bent niet zeker hoe lang het duurt voor je hen terug ziet.

Doordat de Thaise cultuur nog veel roots heeft in traditie, is hun cultuur ook nog sterk gelinkt aan het boeddhisme. Het verkennen van deze religie heeft me enorm veel bijgeleerd en me laten groeien als persoon. Het heeft me zo een nieuw levensdoel gegeven, zodat ik nu beter weet waar ik naartoe wil gaan in mijn leven!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR THAILAND?