China

QUICK FACTS

Hoofdstad Beijing
Taal Mandarijn
Oppervlakte 9.596.961 km²
Inwoners 1,4 miljard
Munt Yuan
Nationale feestdag 1 oktober

China, gelegen in het oostelijk gedeelte van Eurazië, is het derde grootste en meest bevolkte land ter wereld. Het is een prachtig en fascinerend land met een eeuwenoude cultuur van tradities en gebruiken uit alle uithoeken van het land. De moeite waard om je onder te dompelen in deze betoverende cultuur! 

Wist je dat...?

...er elke 5 dagen een nieuwe wolkenkrabber wordt gebouwd? 

...de grootst-door de mens gemaakte- constructie de bekende 'Chinese muur' is? 

...ganzen vaak door de politie worden ingezet in plaats van honden?

...Chinezen nieuwjaar maar liefst 15 dagen vieren? 

...panda's enkel en alleen voorkomen in China?

What to expect?

CULTUUR EN GEZIN
De Chinese cultuur is vooral gebaseerd op goede relaties. Communicatie gebeurt vooral indirect en met respect, waardigheid, reputatie en bescheidenheid tegenover de ander (dit is zelfs belangrijker dan eerlijkheid!). Zo worden complimentjes nooit aanvaard met een “dankjewel”. Wanneer je iemand prijst over zijn/haar Engels zal deze meteen de bal terugkaatsen met “jouw Engels is tien keer beter”. Chinezen zijn ook zeer groepsgeoriënteerd. Iedereen zal altijd netjes in de rij blijven van de groep en er niet al te veel uitspringen. Deze cultuur is dus zeer uniek en kan misschien overweldigend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat Chinezen erg tolerant zijn tegenover buitenlanders en je niet raar gaan bekijken als je de dingen toch even iets anders doet. Wel worden steeds meer Chinezen beïnvloed door de westerse cultuur, daardoor zie je dus steeds meer veranderingen in de oorspronkelijke traditionele Chinese familie. Respect en gehoorzaamheid tegenover de ouderen is wel nog het belangrijkste fenomeen. Er wordt verwacht dat de ouders verantwoordelijk zijn voor de opleiding en het huwelijk van de kinderen.

Taal

In China worden er veel verschillende talen gesproken. Met ongeveer 70% van de bevolking is het Mandarijns de meest gesproken taal en dus ook de officiële standaardtaal in China. Om de taal te leren heb je inzet en veel doorzettingsvermogen nodig. Chinees is een toontaal wat inhoudt dat een verschil in toon een heel ander woord kan betekenen. Zeker in het begin zal het lastig zijn omdat je de taal nog niet spreekt maar YFU helpt je op weg door een intensieve taalcursus aan het begin van jouw uitwisseling!

CULINAIR

De Chinese eetcultuur is zeer gevarieerd, van pekingeend tot de luchtblaas van een vis. Maar wees gerust, ze zullen je altijd op de hoogte brengen van wat er op je bord ligt. En wie weet vind je dat slangenvlees uiteindelijk nog wel lekker ook! Eten is belangrijk voor Chinezen, zij zijn van mening dat dit harmonie brengt tussen mensen. Overigens primeert koken met verse ingrediënten!

ONDERWIJS EN VRIENDEN
In het onderwijs is iedereen gelijk voor de wet en dit wordt onder meer gekoppeld aan een mooi schooluniform. Piercings zijn verboden net als lang haar voor jongens en permanent gekleurd of behandeld haar voor meisjes. Lichamelijke opvoeding wordt er sterk aangemoedigd en oefeningen staan er dagelijks op het programma. In de lessen wordt er vooral gefocust op maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke vakken. Door een klasgenoot te vragen om je te helpen met je huiswerk of je te helpen met de taal zal je snel vrienden maken! Overweeg zeker ook om mee te doen met een van de populaire sporten in China, zoals tafeltennis, basketbal en voetbal om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Maar ook een typisch Chinese sport zoals een Oosterse vechtsport kan je op weg helpen!

Wil je meer weten?


Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S