Zwitserland

Zwitserland is een uitstekende plaats voor menig natuurliefhebber! Het land beschikt namelijk over een afwisselende natuur met vele hoge toppen, gletsjers, wouden, rivieren en bergweiden. 

Quick facts

Hoofdstad Bern
Taal Duits, Frans, Italiaans, Reto-Romaans
Oppervlakte 41.285 km²
Inwoners 8,4 miljoen
Munt Zwitserse frank
Nationale feestdag 1 augustus

WHAT TO EXPECT?

School


Als uitwisselingsstudent kom je normaal gesproken terecht in een gymnasium. Je kan kiezen voor een verdieping in verschillende richtingen, zoals wetenschappen, talen, kunst of economie. De nadruk ligt op theoretische kennis en algemene vorming. Voor sommige vakken worden de klassen onderverdeeld in kleinere groepjes waardoor een meer interactieve benadering van de lessen mogelijk is. De meeste studenten gaan tijdens de middagpauze naar huis of eten in de schoolkantine. Ook na de gewone lessen worden vaak nog activiteiten voorzien, zoals sportklassen, theaterbezoek of lezingen.

Sport en hobby's


Favoriete sporten in Zwitserland zijn de wintersporten zoals skiën, ijshockey, langlaufen, rodelen en curling. Je kunt in Zwitserland ook tennissen, paardrijden, golfen, (berg)wandelen, bergbeklimmen, fietsen, zeilen, windsurfen, waterskiën en zwemmen. Voetbal is in Zwitserland een veel beoefende sport.

Natuur

Een groot deel van Zwitserland bestaat uit bergen en hoogvlaktes. De alpen vormen de natuurlijke grenzen tussen enerzijds Zwitserland en Frankrijk en anderzijds tussen Zwitserland en Italie. Het centrale en noordoostelijke deel van het land bestaat grotendeels uit hoogvlaktes en glooiende landschappen en is meer verstedelijkt.

De Zwitserse berghellingen zijn rijkelijk begroeid met bossen. In het Mittelland vind je vooral beuken en fijnsparren, maar ook lindes, zomereiken, esdoorns en essen. Op de hellingen van de Jura komt veel gemengd bos voor met beuken en esdoorns in de lagere regionen en zilversparren en fijnsparren in de hoger gelegen delen.

Klimaat

In Zwitserland komt er verschillende klimaattypen voor. Van een poolklimaat in het hooggebergte boven de sneeuwgrens, tot bijna subtropisch in de zuidelijke alpendalen. Over het algemeen heeft Zwitserland een overgangsklimaat, van zee- naar landklimaat. De vorm van het landschap is van grote invloed op het klimaat. Ten noorden van de Alpen komt een Midden-Europees klimaat voor, ten zuiden van de Alpen een mediterraan klimaattype. Zwitserland ligt in het midden van Europa.

KEUKEN
De Zwitserse keuken combineert invloeden uit de Duitse, Franse en Noord-Italiaanse keuken. Per regio is het verschil groot; de taalregio's kunnen als een soort grove indeling worden beschouwd. Maar veel gerechten hebben de lokale grenzen overschreden en zijn in heel Zwitserland geliefd, zoals beroemde kaasgerechten als fondue en raclette. Regionale specialiteiten als Berner Platte uit Bern en kalfsgout uit Zürich zijn heerlijk en voedzaam.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S