Uruguay

Zou je graag op uitwisseling willen naar een van de kleinste maar meest ontwikkelde landen in Zuid-Amerika? Naar een charmante én gastvrij land? Eentje waar je je snel thuis zal voelen? Ontdek het Zwitserland van het Latijns-Amerikaanse continent! 

quick facts

Hoofdstad Montevideo
Taal Spaans
Oppervlakte 176.215 km²
Inwoners 3,4 miljoen
Munt Uruguayaanse peso
Nationale feestdag 25 augustus

Wist je dat...?

...het nationale volkslied van Uruguay het langste ter wereld is?

...dit land de armste president ter wereld had omdat hij in een klein huisje woonde en 90% van zijn bezit afstond aan goede doelen?

...de inwoners zo geobsedeerd zijn door 'mate' (soort van groene thee) dat vele mensen een gevulde thermoskan van dit goedje overal meenemen? 

...Uruguay het gastland was van het allereerste FIFA wereldkampioenschap in 1930?

...elke 29ste van de maand het nationale Gnocchi dag is?

WHAT TO EXPECT?

GEZINSLEVEN

Familie is erg belangrijk in Uruguay en dan spreken we niet enkel over de gezinsleden. Ook verre neven, buren en oude vrienden worden beschouwd als deel van de familie. Ze zijn ook erg aanhankelijk met mekaar, dus acht het niet raar als je moeder je veel knuffelt; Uruguayaanse gezinnen zijn erg warm! Hoewel het een van de meest liberale landen ter wereld is, kunnen de Uruguayaanse gezinnen heel conservatief zijn in vergelijking met je familie thuis. Er wordt van je verwacht dat je helpt met huishoudelijke taken - net alsof je thuis bent - zoals afwassen, eten klaarmaken, stofzuigen, zorgen voor je eigen kamer en je eigen kleding. Dit komt omdat je een deel van hun familie wordt en je overeenkomstig moet handelen. 
Uruguayanen staan erg open tegenover vreemde mensen. Ze slaan makkelijk een praatje en zijn sociaal.   Een typisch gebruik, symbolisch voor familiebanden en vriendschapsbanden, is het delen van yerba mate, een vorm van rustieke groene thee. 


CULTUUR

De Uruguayanen zijn recordhouders van het langste carnavalsfeest ter wereld. Het carnaval gaat door in Montevideo, en dat wel 40 dagen lang! 
Vanaf januari tot midden maart zijn er dus vele parades, festiviteiten, theateroptredens en concerten waar je van kan genieten. Je zal er ongetwijfeld Candombe zien: een soort volksdans gebaseerd op percussie die wordt uitgevoerd door Uruguayanen van Afrikaanse afkomst. 
Tijdens het weekend brengen Uruguayaanse tieners vaak tijd door met familie, maar ze gaan ook naar het strand, nemen deel aan watersporten of hangen gewoon rond met vrienden in lokale parken. Familiebijeenkomsten vinden frequent plaats op barbecues buitenshuis (asados), waarin grote hoeveelheden vlees worden geconsumeerd. asado

Eetgewoonten in Uruguay zijn: een normaal dagelijks ontbijt meestal samengesteld door koffie met melk en bizcochos (zoete gebakjes) of een warme sandwich. Lunch of diner zal meestal vlees bevatten.

De Uruguayanen zijn één van de grootste vleeseters ter wereld; iedere woning heeft een asado. Dit is een soort stenen BBQ waarop ze vlees bereiden. Op straat zal je soms kraampjes tegenkomen die ‘panchos’ verkopen; een soort hotdog waarbij je vele toppings kan toevoegen zoals maïs, salsa en kaas.
'Milanesa' (soort van een Oostenrijkse schnitzel) en 'chorizo' zijn ook erg gegeerd in Uruguay.Uruguay flag icon - free download

taal

Het Spaans kent er een sterke invloed van het Italiaans en zijn dialecten, met name Genovese. Dit dankzij de aanwezigheid van grote Italiaanse gemeenschappen in het land (bijvoorbeeld in Montevideo en Paysandú). Het Uruguayaanse accent verschilt van de accenten van Spanje en andere Spaans-Amerikaanse landen, behalve Argentinië, vanwege de Italiaanse invloed. 

school

Een uitwisselingsstudent in Uruguay komt terecht in een academische openbare of particuliere middelbare school (Liceo) of technische school (UTU). De academische verwachtingen bij de studenten zijn relatief hoog. 

ZOMERPROGRAMMA

Wil je van een korte maar intense buitenlandse ervaring genieten? Met YFU krijg je de mogelijkheid om een cultuur en taal te leren kennen zoals geen enkele toerist dat kan! Het uitgangspunt van de zomerprogramma’s van YFU is de bevordering van het culturele bewustzijn. Daarnaast is de taal een belangrijk onderdeel van cultuur en de beheersing van de taal helpt je stapsgewijs vooruit met jouw integratie in het gastland. Bij alle programma’s zal je de taal van je gastland leren. Ben je geïnteresseerd in die extra focus of begeleiding voor het leren van een (nieuwe) taal en cultuur, maar wil je niet weg voor een lange periode? Denk dan zeker eens na over onze korte zomerprogramma’s!

Tijdens dit zomerprogramma (wanner het in Uruguay eigenlijk winter is), woon je bij een lokaal gastgezin in de stad Montevideo en word je ondergedompeld in de unieke cultuur van Uruguay.

Na een oriëntatie van 2 dagen bij aankomst, word je ingeschreven in een Spaanse taalcursus van Academia Uruguay voor 5 weken.

Tijdens de laatste week krijg je de kans om je Spaanse kennis op de proef te stellen door een bezoek te brengen aan een lokale middelbare school in Montevideo.

YFU Uruguay organiseert ook optionele culturele activiteiten zoals het bezoeken van een traditionele ranch, het bijwonen van carnavals- en voetbalwedstrijden en het ervaren van alles wat de Uruguayaanse cultuur te bieden heeft!

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S