Wallonië

Op uitwisseling naar Wallonië biedt je de speciale kans om de Franse taal te leren terwijl je het leven en de cultuur ontdekt. Zo dichtbij en toch zo ver weg!

Quick facts

Hoofdstad Namen
Taal Frans
Oppervlakte 16.844 km²
Inwoners 3,6 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag Derde zondag september

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR EN GEZIN
Hoewel Wallonië niet “het buitenland” is, zal je hier toch ondergedompeld worden in een verrassend andere cultuur. Het gezinsleven en eetcultuur zijn een belangrijk onderdeel van de Waalse cultuur, de avondmaaltijd zal je dus meestal met je gastgezin doorbrengen. Aarzel niet om deel te nemen aan de gesprekken! Je Waalse familie zal graag naar je luisteren. Er wordt verwacht dat je actief deelneemt aan het gezinsleven. Dat betekent ook meehelpen met de afwas, koken, je kamer schoonhouden, de was of boodschappen doen etc. Je gastgezin zal het waarderen als je zelf aanbiedt om te helpen met deze taken.

De Waalse cultuur is net zoals in Vlaanderen heel divers, en dat reflecteert zich ook in de gastgezinnen. Je gastgezin kan kinderen hebben of niet, het kan een tweeoudergezin zijn, een eenoudergezin, een heteroseksueel gezin of een homo-ouder gezin.

TAAL
In Wallonië wordt er Frans gesproken en je moet dan ook minimaal 2 jaar Frans op school hebben gehad. De beste manier om zo snel mogelijk de taal te leren is het zoveel mogelijk te gebruiken. Een uitwisseling naar Wallonië is de ideale manier om op een laagdrempelige manier Frans te leren! Praat met zoveel mensen als je kan en wees niet bang om fouten te maken. Dit is ook de beste manier om nieuwe vrienden te maken tijdens je uitwisseling!


SCHOOL
Als uitwisselingsstudent kom je normaal gezien terecht in het enseignement secondaire général, het equivalent van ons ASO. Je zal in het vierde, vijfde of zesde jaar zitten. Alle leerlingen volgen een basispakket aan vakken (Frans, talen, wiskunde, wetenschappen, etc.) en kunnen daarnaast ook een paar keuzevakken kiezen, zoals Latijn, economie, of meer wiskunde of wetenschappen.

Studenten in Wallonië zijn heel serieus over hun schoolwerk. Ze werken meestal hard en besteden veel tijd aan hun huiswerk na schooltijd. Leraren worden zeer gerespecteerd en zelden als vrienden beschouwd. Ze zijn er om les te geven en zijn bereid iedereen te helpen, maar de leerling moet zeker naar de leraar gaan en om hulp vragen. De eerste maanden op school zijn het moeilijkst voor een uitwisselingsstudent. Maar er wordt van je verwacht dat je hard je best doet, deelneemt aan activiteiten in de klas, je huiswerk maakt en zo snel mogelijk toetsen aflegt. Probeer je ergens in de eerste week voor te stellen aan de leraren, vertel dat je een buitenlandse uitwisselingsstudent bent en dat je de taal niet goed spreekt. Laat dan zien dat je geïnteresseerd bent, en stel voor een bijdrage te leveren. Een presentatie in de taalles, een verslag over je land kan op prijs worden gesteld!

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S