FAQ's
BESTEMMINGEN
KAN IK ZELF HET LAND VAN BESTEMMING KIEZEN?
Ja, wij beslissen nooit zonder jouw toestemming voor welke bestemming je ingeschreven wordt!
We raden je wel aan 3 landen op te geven: noteer dus je eerste, tweede en derde keuze. We gaan steeds jouw eerste voorkeur na en in de meeste gevallen zal je kandidatuur worden aanvaard tenzij er zich beperkingen voordoen m.b.t. beschikbare plaatsen, leeftijdscriteria, dieetvereisten, enz. Is je eerste keuze toch niet mogelijk, dan bekijken we samen met jou de andere bestemmingen of doen we een voorstel dat aansluit bij jouw interesse.
Wij begeleiden je dus bij je keuze, maar finaal ben jij het die beslist!
Wanneer zijn de vertrek-en terugkeerdata en kan ik die veranderen?
De vertrek- en terugkeerdata verschillen afhankelijk van de bestemming en het soort programma. Deze data worden bepaald door het gastland op basis van start van het schooljaar, planning van het voorbereidingsmoment bij aankomst,… YFU in het gastland legt deze data vooraf vast. Soms kan het vertrek uitzonderlijk enkele dagen verzet worden. YFU Vlaanderen geeft vooraf een richtdatum en controleert met het gastland de data vooraleer de vluchten geboekt worden. Bij eventuele vragen contacteer je hier best het kantoor voor.
Mag mijn familie op bezoek komen tijdens mijn uitwisseling?
Over het algemeen staat YFU dat niet toe, en daar zijn goede redenen voor. Een bezoek va je ouders, familie of vrienden tijdens je uitwisseling kan heel ontregelend werken: je bent eraan gewend om je gastfamilie als jouw gezin te zien, en dan komen je natuurlijke ouders op bezoek. Bezoek van familie of vrienden kan ook heimwee opwekken en je integratie in je gastland tegenwerken. Sommige landen staan wel toe dat je ouders in de laatste maand op bezoek komen of op het einde van je uitwisseling je komen ophalen. Na je uitwisseling kan je familie je gastfamilie natuurlijk wel bezoeken, dat raden we zelfs aan!
Programma's
Hoe ziet een schoolprogramma eruit?
Het gewone schoolprogramma bestaat uit twee pijlers: de school en het gastgezin. Je gaat voor een trimester, semester of jaar naar een middelbare school in je gastland en verblijft in een gastgezin dat zijn huis en hart voor je openstelt. Het is belangrijk dat je actief deelneemt op school en je best doet, ook al is het soms moeilijk om alles te kunnen volgen in een andere taal. Elk land heeft eigen vereisten qua leeftijd, taalkennis en andere voorwaarden. Wil je daar meer over weten, stuur dan zeker een mail naar outbound@yfu.be. Vaak organiseert je lokale organisatie leuke ontmoetingsmomenten en leer je zo de andere uitwisselingsstudenten in je regio kennen. Zo leer je niet alleen de cultuur van je gastland, maar ook van de andere uitwisselingsstudenten kennen.
Hoe ziet een speciaal schoolprogramma eruit?
Je kan ook het speciale schoolprogramma volgen: dat heeft dezelfde basis als het gewone programma (school en gastgezin), maar je kan er daarbij voor kiezen om je te focussen op een sport (voetbal, basketbal, dans,...), op kunst of muziek, koken… Dit soort programma’s vragen vaak voorkennis, het kan zijn dat je een auditie zal moeten doen of een motivatie zal moeten schrijven om in een speciale school binnen te geraken. Soms kan je met deze programma’s ook voor buitenschoolse activiteiten kiezen: je gaat dan naar een gewone school en volgt je speciale activiteit buiten de schooluren. Stuur een mailtje naar outbound@yfu.be als je hier meer over wil weten! We bekijken altijd samen met jou en met de organisatie in je gastland op welke manier we je wensen kunnen invullen.
Hoe ziet een kort programma eruit?
Er zijn twee opties voor korte programma’s: een cultuurbad of een taalbad. Bij een cultuurbad verblijf je een maand of twee in je gastland, vaak bij een gastgezin, en dompel je je helemaal onder in de lokale cultuur. Je maakt uitstappen, leert mensen kennen en leert natuurlijk de taal spreken.Een taalbad focust zich echt op de taal, een belangrijk element om een cultuur te leren begrijpen. Wil jij echt Chinees of Spaans leren spreken? Dan is een taalbad iets voor jou! De duur van het programma hangt ook hier af van je bestemming, meestal vertrek je voor een maand.
Hoe ziet een vrijwilligerswerkprogramma eruit?
In het vrijwilligerswerk is er heel veel diversiteit, alles hangt af van het land waar je naartoe wil. Je kan terecht komen in een gastgezin of verblijven op het project waar je werkt. Meestal kom je terecht in de sociale sector, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld in Zuid-Afrika met dieren te werken.
Aangezien je soms mensen in kwetsbare omstandigheden of moeilijke situaties tegenkomt tijdens dit soort programma’s, is maturiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van groot belang bij mensen die vrijwilligerswerk willen doen. Je kan vrijwilligerswerk ook alleen maar doen als je al afgestudeerd bent. Houd daar dus zeker rekening mee als je voor dit programma kiest!
Deze programma's worden enkel op aanvraag aangeboden. Contacteer het kantoor voor meer informatie.
Hoe ziet een collegeprogramma eruit?
Het collegeprogramma is een programma speciaal voor afgestudeerde studenten. Je kan momenteel enkel in Argentinië hoger onderwijs volgen (in combinatie met een semester middelbare school). In Argentinië kom je terecht in een hoger onderwijsinstituut in de buurt van waar je geplaatst wordt (doorgaans in middelgrote steden) en kan je op basis van je eigen interesses een richting kiezen.
Wat is het Youth Empowerment Seminar op het einde van jouw uitwisseling?
Het YES, sinds 2021 het Youth Empowerment Seminar is een evenement voor YFU-studenten, georganiseerd door een grote groep internationale YFU-vrijwilligers. Het YES richt zich specifiek op studenten uit Europa die binnen Europa op uitwisseling gaan en gaat elk jaar door in Duitsland, vlak bij Berlijn. Studenten uit heel Europa komen samen om elkaar te leren kennen en na te denken over een specifiek thema dat elk jaar anders is. In vorige jaren zijn de thema’s bijvoorbeeld al Raise Your Reasons en Breaking Through Walls geweest.
Programmaprijs en kosten
HOEVEEL KOST ZO’N PROGRAMMA?
De prijzen van de programma’s variëren naargelang bestemming, lengte en soort programma. Alle prijzen worden jaarlijks in een prijzenbijlage bijeen gebracht. Deze kan je samen met onze brochure hier aanvragen.
De kost van een programma wordt nooit in één deel betaald. Bij opstart van het dossier betaal je € 75 dossierkost. Vervolgens stellen wij een betalingsregeling voor van 20%, 2x 30% en een laatste termijn van 20%. Betaling van het 20% voorschot wordt verwacht bij invulling van het dossier (dit dossier wordt nagekeken door onze programmacoördinator en vervolgens door het gastland). Doorgaans worden de laatste 3 schijven verwacht op 1 februari, 1 april en 1 juni.
Wat als ik pas eind februari inschrijf? De inschrijvingsdeadline voor zomervertrek valt op 1 maart. Dan wordt de eerste schijf van 30% opgeschoven naar een latere datum.
HOE KOMT HET DAT VELE SEMESTERPROGRAMMA’S DEZELFDE PRIJS HEBBEN ALS DE JAARPROGRAMMA’S?
Voor YFU is de grootste kost de organisatie, voorbereiding en begeleiding van de student voor en tijdens het programma. De gastgezinnen waarin de studenten verblijven worden niet vergoed* door YFU. Een langer of korter verblijf van de student is dus slechts een minimaal hogere of lagere kost voor ons, wat resulteert in een gelijkaardige kostprijs voor een semester en een jaarprogramma.*Bij programma’s waarmee YFU samenwerkt met een externe partnerorganisatie kan het zijn dat er wel een vergoeding gegeven wordt aan de gastgezinnen. Dit geldt ook voor een beperkt aantal YFU-partners. Indien er een vergoeding gegeven wordt aan het gastgezin, laten we je dat weten bij inschrijving.
Wat is inbegrepen in de programmaprijs?
Er zit heel wat inbegrepen in de programmaprijs van onze programma's.
Deze zaken zijn doorgaans inbegrepen:
- administratie, organisatie en bemiddeling
- voorbereiding voor vertrek en informatie
- oriëntaties tijdens het programma
- evaluatie bijeenkomst na terugkomst
- vluchten heen en terug
- noodnummer in geval van nood
- ...
Deze zaken zijn doorgaans niet inbegrepen:
- plaatsing in een gastgezin en school
- visumaanvraag
- van het gastgezin wordt enkel verwacht dat ze kost en inwoon voorzien. Zakgeld voor tijdens je programma moet je zelf voorzien.
Voor de details kan je best een infosessie volgen of de prijzenbijlage bekijken. Deze kan je samen met onze brochure hier aanvragen.
Zijn er bijkomende kosten door Covid-19?
Dat hangt af van land tot land. Het is zowat overal verplicht om een negatieve pcr-test te kunnen voorleggen voor vertrek of om aan te kunnen tonen dat je volledig gevaccineerd bent. In sommige landen moet je ook tot twee weken in hotelquarantaine. Al die kosten zijn niet inbegrepen in de programmaprijs en komen dus bovenop de prijs. In de toekomst is het mogelijk dat vaccinatie verplicht wordt voor sommige landen. Tot nader order is vaccinatie tegen Covid-19 in België gratis.
Inschrijven
WANNEER MOET IK INSCHRIJVEN?
Voor deelname aan een uitwisselingsprogramma moet je een dossier invullen dat gedeeld zal worden met het gastland. Dit dossier heeft het gastland nodig om haar gastgezinnenzoektocht te kunnen starten. Daarnaast organiseren we ook enkele voorbereidingen zodat je met de nodige kennis kan vertrekken.
Dit zijn onze inschrijvingsdeadlines:
- vertrek in de zomer (juni – september): INSCHRIJVEN VOOR 1 MAART
- vertrek in de winter (januari – maart): INSCHRIJVEN VOOR 1 AUGUSTUS
Heb je de deadline gemist? Neem dan snel contact met ons op om te kijken naar de eventuele mogelijkheden.
Inschrijven kan via ons inschrijvingsformulier (document verkrijgbaar via outbound@yfu.be of klik hier). Wij contacteren je dan zo snel mogelijk.
Hoe werkt de inschrijvingsprocedure?
1. VOORINSCHRIJVING
Na ontvangst van het voorinschrijvingsformulier gaan we de voorwaarden van het (de) door jou gekozen programma('s) na en informeren we je over de mogelijkheden.Als je voldoet aan de voorwaarden, kan je je inschrijven voor het YFU programma naar jouw keuze. Een bevestiging is dan voldoende om je dossier op te starten.Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan moeten we jouw alternatieve keuzes bekijken. Geef daarom liefst ook een 2e of 3e keuze.
2. DOSSIER
Zodra het programma en de bestemming gekozen zijn zal jouw dossier opgestart worden. Dit betekent een toegang tot jouw online dossier, alsook een financiële overeenkomst en de verklaring van instemming.Bij opstart van het dossier wordt een dossierkost van € 75 euro gevraagd op ons rekeningnummer BE56-1424-0241-0888.
3. VOORSCHOT
We vragen je het ingevulde dossier na ongeveer 2 weken terug te bezorgen en daarbij het voorschot te betalen.
4. INTERVIEW
YFU zoekt interviewers voor een persoonlijk gesprek bij je thuis. Dit is bij voorkeur met jouw ouders en/of broers en/of zussen erbij. Voor sommige landen moet er ook een taaltest afgenomen worden, dit gebeurt op het YFU kantoor.
5. VOORBEREIDENDE WEEKENDS
De voorbereidingen hier in Vlaanderen houden twee weekends in. Eén valt in de maand maart, het andere in april en deelname aan deze weekends is verplicht! Je wordt verwacht daar aanwezig te zijn. Op deze weekends ontvangen jij en je ouders ook heel wat informatie over praktische zaken zoals het visum, verzekering, kinderbijslag, de reis,…De officiële acceptatie op het programma volgt na de weekends in de vorm van een acceptatiebrief.
6. PLAATSING
Van zodra het dossier volledig is en nagekeken werd, wordt het doorgespeeld aan het gastland en kan er daar gestart worden met het zoeken van een gastgezin en school. In deze fase is ook tijd voor aanvraag van een visum en andere praktische zaken.
7. EERSTE CONTACT MET GASTGEZIN
Van zodra je geplaatst bent krijg je onmiddellijk de gegevens van je gastgezin en kan je al contact opnemen.
8. VERTREK!
Gepakt en gezakt vertrek je dan eindelijk op jouw persoonlijk avontuur. In het land van bestemming heb je de steun van je YFU contactpersoon en het YFU kantoor ter plaatse. Ouders kunnen steeds bij YFU Vlaanderen terecht met vragen en/of opmerkingen.
Wanneer word ik geaccepteerd?
Als je dossier volledig af is, wordt dat grondig gecontroleerd door zowel YFU Vlaanderen als door je gastland. Als zowel YFU Vlaanderen als je gastland het dossier goedkeurt en je de voorbereidingsweekends succesvol doorlopen hebt, wordt je geaccepteerd. Je krijgt dan van ons je officiële acceptatiebrief.
Kan ik altijd naar het land van mijn keuze en/of wanneer zit een programma vol?
Wij sturen je nooit zonder jouw toestemming ergens naartoe. Je kan dus altijd zelf kiezen naar welk land je op uitwisseling gaat. Daar horen wel een paar belangrijke aandachtspunten bij. Elk land heeft voorwaarden, onder andere op vlak van leeftijd, waar we niet onderuit kunnen. Je moet dus sowieso aan die voorwaarden voldoen om naar je land van keuze op uitwisseling te gaan. Voor elk land hebben we ook slechts een gelimiteerd aantal plaatsen. In sommige gevallen kunnen we om een extra plekje vragen, maar dat gebeurt zelden. Hoe vroeger je je inschrijft, hoe groter de kans dat er nog plaats is in je voorkeursbestemming.
Praktische zaken
WORDT ER EEN VERZEKERING VOORZIEN VOOR DE DUUR VAN HET PROGRAMMA?
Voor programma’s buiten Europa langer dan 3 maanden zorgt YFU sowieso voor een verzekering. Dit is een groepsverzekering van Expat&co die YFU afsluit en die zowel medische kosten als burgerlijke aansprakelijkheid dekt. Ook ziekte door het coronavirus wordt gedekt door de verzekering. Op het kandidatenweekend (maart) krijgen de ouders hierover meer informatie. De verzekeringspolis bezorgen we jou voor vertrek.
De studenten voor programma’s binnen Europa en deelnemers van de korte programma’s zijn zelf verplicht om een geschikte ziekteverzekering, ongevallenverzekering en verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid aan te tonen. Meestal voorziet de particuliere gezinspolis in een Europese dekking. Voor ziekenfondsverzekerden bestaat de mogelijkheid van dekking in de landen waarmee het ziekenfonds een verdrag heeft afgesloten. YFU kan hierin advies geven indien gewenst. Een optionele reisbijstandsverzekering kan ook aangevraagd worden via YFU.
HEB IK RECHT OP HET GROEIPAKKET ALS IK IN HET BUITENLAND STUDEER?
Studenten die tijdens hun middelbaar in het buitenland naar school gaan en jonger dan 18 zijn, hebben zonder voorwaarden recht op het groeipakket. Hier moet je niet voor doen. Als de student in het jaar van de uitwisseling 18 zal worden, moet er een formulier ingevuld worden door de school in het gastland. Meer info hierover kan je aanvragen bij de uitbetaler van het groeipakket.
Bij vrijwilligersprojecten van langere duur (vanaf 2 à 3 maand) kan je niet rekenen op kindergeld aangezien je hier geen onderwijs volgt.
HEB IK EEN VISUM NODIG?
Dit is afhankelijk van de gekozen bestemming. Doorgaans heb je een visum nodig eens je buiten Europa op uitwisseling gaat. Binnen Europa is meestal een Belgische identiteitskaart voldoende. Soms heb je voor een kort programma (bv. minder dan 3 maand) buiten Europa enkel een internationaal paspoort nodig, maar geen visum.
Na je inschrijving krijg je gedetailleerde instructies om je verblijfsvergunning in orde te brengen. Het is belangrijk te wachten tot als wij jou contacteren. YFU zorgt immers voor de officiële documenten die nodig zijn voor het aanvragen van een visum, maar jij zal wel persoonlijk jouw internationaal paspoort en visum moeten aanvragen. Het duurt soms even voor we de nodige documenten van onze partners krijgen, normaal gezien krijg je ergens in mei alles toegestuurd.
Het heeft geen nut met de visumaanvraag te beginnen vooraleer je alle documenten van YFU verkrijgt.
Hoe gaat het op het vliegveld, word ik daar uitgezwaaid en opgehaald door YFU?
Als jij dat wilt, komen we je graag uitzwaaien! Afscheid nemen is soms lastig en dan is het handig als er een vrijwilliger mee is om de klok wat in de gaten te houden. We vragen je steeds op voorhand of je luchthavenbegeleiding hier in België wilt. In je gastland zal je bijna altijd ontvangen worden door een vrijwilliger of soms ook door je gastgezin. Indien je nog verder moet reizen vanop je aankomstplaats, zullen vrijwilligers je daarbij op weg helpen.
Toelatingscriteria
WAT ALS IK NIET VOLDOE AAN DE CRITERIA (BV.: LEEFTIJD)?
Elk land en programma heeft zijn eigen leeftijds- en toelatingscriteria. Naast de leeftijd spelen ook bijvoorbeeld zware allergieën, mogelijke ziektes of slechte punten op school een rol. Afhankelijk van land tot land zijn uitzonderingen soms mogelijk. Contacteer het kantoor om na te kijken wat je opties zijn.
Wil je naar de VS?
Vele jongeren wensen er hun 6de middelbaar opnieuw te doen. Dat is mogelijk, maar de plaatsen zijn daarvoor heel erg beperkt. Je bent er best niet alleen snel bij, er wordt ook verwacht dat je goede punten hebt en dat je je goed inzet voor school terwijl je in de VS bent. Als je gaat tijdens je middelbare schoolcarrière is er geen probleem (als je aan de andere voorwaarden voldoet).
Sommige landen accepteren sowieso geen afgestudeerde studenten. Vraag na aan het kantoor wat de mogelijkheden zijn.
Kan ik nog steeds op uitwisseling vertrekken wanneer ik na inschrijving op het einde van het schooljaar niet geslaagd ben voor mijn vakken hier in België?
Er wordt enkel gekeken naar de 4 vorige rapporten voorafgaand aan je inschrijving. Als je dus niet slaagt op de eindexamens in juni vlak voor vertrek, kan je normaal gezien nog steeds op uitwisseling wat YFU betreft. Echter, het zal jouw school zelf zijn die beslist of het mogelijk is of niet. Als je van hen niet tijdens het secundair op uitwisseling mag en je moet je jaar opnieuw doen, kunnen zij mogelijk beslissen dat het niet doorgaat. Maar het kan evengoed zijn dat je je studies in België kan voortzetten eens je terugkomt van je uitwisseling. Als je toch eerst je diploma wil behalen, of je moet van je ouders, kan je je uitwisselingsjaar uitstellen naar volgend jaar. Dit is uiteraard enkel mogelijk in het geval dat je dan nog binnen de leeftijdscategorie en de andere criteria valt. Je kan er ook voor kiezen om je uit te schrijven of je programma te annuleren.
Denk eraan: voor sommige landen zijn punten zéér belangrijk (bv. VS). Het is dus in elk geval absoluut aangeraden om hard je best te doen en een goede score te behalen!
MOET IK AFGESTUDEERD ZIJN OM OP UITWISSELING TE VERTREKKEN?
Nee, we raden je zelfs aan om tijdens het secundair onderwijs te vertrekken. Onze programma's zijn bedoeld voor jongeren van 15-18 jaar oud en wereldwijd gaan de meeste studenten op uitwisseling op 16-17 jarige leeftijd. In het buitenland zal je dus geen uitzondering zijn.
We merken ook dat verscheidene partnerlanden makkelijker jongere studenten kunnen plaatsen in gastgezinnen en scholen. In een paar landen verkrijgen scholen geen subsidies voor reeds afgestudeerden, andere YFU-partners kampen met gastgezinnen die moeizaam 18-jarigen aanvaarden in huis ten opzichte van hun jongere mede-uitwisselingsstudenten.
Dat wil echter niet zeggen dat je als afgestudeerde niet meer op uitwisseling kan! Er zijn zeker nog genoeg bestemmingen waar we jou probleemloos kunnen plaatsen.
IS HET BETER OM NA MIJN MIDDELBAAR OP UITWISSELING TE GAAN?
18 jaar en afgestudeerd? Super, je hebt je diploma al op zak! Weet wel dat als je afgestudeerd en/of ouder dan 18 bent, de opties die je hebt qua schoolprogramma’s in bepaalde bestemmingen verkleinen. Indonesië, Japan, Litouwen, Polen, Zuid-Afrika en Zuid-Korea,… accepteren bijvoorbeeld geen afgestudeerde studenten. Vele andere landen zien afgestudeerde studenten als uitzonderingen, waardoor we dit steeds moeten aanvragen. Een vereiste kan zijn dat je een motivatiebrief ondertekent of je goede punten behaalt op school.Wereldwijd gaan jongeren op 16 à 17 jarige leeftijd op uitwisseling. In België heeft men de tendens om te vertrekken na het afmaken van de middelbare school. Wij, als uitwisselingsorganisatie, raden kandidaten aan om op 16 à 17 jarige leeftijd te vertrekken en een unieke ervaring op te doen als reguliere leerling in een buitenlandse school! Daardoor leer je zoveel meer dan enkel wiskunde of Frans, je leert je aanpassen aan een andere situatie en een andere cultuur en staat sowieso sterker in je schoenen als je terugkomt.
Er zijn zeker ook college- of vrijwilligerswerkprogramma’s in verschillende landen (bv. Ecuador, Spanje, Paraguay, Thailand, VS, Zuid-Afrika) voor jongeren die afgestudeerd zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je als afgestudeerde sowieso geen kans hebt om een schoolprogramma te volgen! Vraag advies aan het kantoor welke bestemmingen mogelijk zijn.
Tijdens het middelbaar op uitwisseling?
DOEN!
Tijdens het middelbaar deelnemen aan een uitwisseling wordt steeds couranter. Ook scholen staan steeds meer open om hierover in gesprek te gaan met jongeren en ouders, en bieden kansen aan diegenen die de stap willen nemen.
Op deze pagina hopen we je de nodige informatie en tools te geven om in gesprek te gaan met je Vlaamse school.
Zo kun je de juiste afspraken maken om na je terugkeer je schoolcarrière vlot verder te zetten.
Gastland
Kan ik in mijn gastland zelf een voorkeur aangeven voor mijn favoriete regio’s?
In sommige landen is dat mogelijk, maar niet overal. Vaak komt er ook een extra kost kijken bij regiokeuze. Als je je vroeg inschrijft, is in die landen de kans groter dat je je keuze van regio zal kunnen krijgen, omdat er dan meer tijd is om een gastgezin te zoeken. Contacteer het kantoor via outbound@yfu.be om na te vragen wat de mogelijkheden per land zijn!
MOET IK DE TAAL VAN MIJN GASTLAND AL KUNNEN SPREKEN VOOR VERTREK?
In de meeste gevallen is dit geen vereiste (wel voor China, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Zuid-Korea, Japan, VS, VK en Wallonië). Er wordt meestal enkel een basiskennis vereist. Goed om te weten is dat Zuid-Korea wél hoge eisen stelt, omdat zij verwachten dat je onmiddellijk zonder probleem kan meedoen op school.
Doorgaans wordt er wel van je verwacht dat je over een basiskennis Engels beschikt. Dit is belangrijk om informatie te verkrijgen op het oriëntatiemoment ter plaatse. Dit zal ook in het begin de voertaal zijn onder de internationale studenten. In veel landen zal je gastgezin wel weinig of geen Engels spreken, het is dus de bedoeling om de taal van je gastland te leren! Als je wil, kan je op voorhand al proberen de basis onder de knie te krijgen via apps zoals DuoLingo.
Sommige landen vragen een taaltest af te leggen, maar hier hoef je niet bang voor te zijn. Ze zijn vaak bedoeld om je taalniveau te meten, zodat je indien nodig een cursus kan volgen in je gastland. Er is ook bijvoorbeeld nog nooit een YFU-student uit Vlaanderen niet geslaagd voor de ELTiS test die je aflegt als je naar de VS vertrekt.
HOE KAN IK DE TAAL LEREN?
Sommige gastlanden sturen voor vertrek een taalboekje op of organiseren een online taalcursus voor de kandidaten die naar dat gastland zullen komen. Op deze manier kan je al enkele basisdingen vooraf oefenen. Aarzel ook niet op internet of in de bibliotheek het een en ander op te zoeken. Voor sommige talen zijn er gemakkelijk taalcursussen te vinden (bv.: Spaans, Chinees, Duits, Italiaans, Japans,…). Bij aankomst staat er bij vele gastlanden een spoedcursus op het programma zodat je met een basiskennis naar je gastgezin kan trekken. Sommige programma's bieden zelfs een langere cursus (een aantal weken) aan in het programma. Indien deze mogelijkheid niet bestaat; vraag dan zeker ter plaatse naar de opties om een extra cursus te volgen indien gewenst.
Tijdens het programma zal je jezelf moeten inspannen om de taal onder de knie te krijgen. Het duurt even, maar het gaat vrij snel aangezien je in het gastland doorgaans omringd zal worden door klasgenoten, familieleden, vrienden, kennissen … die enkel de taal van het gastland spreken. Spreken er toch veel mensen Engels tegen jou? Je mag er hen zeker (op een vriendelijke manier) op wijzen dat je hun taal wil leren. Wees niet bang om te proberen; niemand struikelt over taalfouten die je maakt! Inspanningen worden altijd en overal zeer gewaardeerd. Je zal versteld staan van hoe snel je het leert en hoe vlot je in de taal communiceert op het einde van de uitwisseling.
KAN IK RONDREIZEN TIJDENS/NA MIJN UITWISSELING?
Ja, maar je moet je aan de reisregels van je gastland houden! Reizen op je eentje is doorgaans niet toegelaten, ook al ben je al ouder dan 18. Je kan wel reizen met je gastouders, YFU of jouw gastschool of indien jouw ouders en YFU expliciet toelating gegeven hebben voor die specifieke trip. Veel YFU-organisaties geven de studenten de kans om hun gastland te verkennen aan de hand van lokale culturele activiteiten, seminaries, (optionele) trips…
Onthoud wel: you don’t go abroad for globetrotting. Een uitwisseling is geen vakantie noch reisprogramma. Het draait rond het leren kennen van een nieuwe cultuur en het plaatselijk leven alsof het jouw thuisland is. Ondanks het feit dat je buitenlander bent ben je dus geen toerist. Het doel is je op het einde van je uitwisseling als een "local" te voelen. Het reizen mag dus je aanpassing aan de cultuur en het dagelijkse leven en in je gastland niet beletten.
Mag ik alcohol drinken of roken tijdens mijn uitwisseling?
In heel veel landen staat YFU niet toe dat je rookt of drinkt. Elk gastland heeft eigen wetten, maar ook YFU-specifieke regels die je verplicht bent te volgen. In veel gastlanden is roken onder een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld verboden of heeft het gastgezin er bezwaar tegen dat de student rookt. Het is sowieso moeilijk om rokende studenten te plaatsen. Als je betrapt wordt op roken of drinken terwijl je dat niet mag, bestaat de kans dat je teruggestuurd wordt.
Gastgezinnen
IS HET ZEKER DAT IK EEN GASTGEZIN KRIJG EN WANNEER WEET IK WAAR IK TERECHT ZAL KOMEN?
Ja, er wordt steeds voor iedereen een gastgezin gevonden! YFU garandeert plaatsing in het land waarvoor de deelnemer is geaccepteerd tenzij zwaarwichtige redenen en onvoorziene omstandigheden dit verhinderen (dit kunnen zijn: vijandelijke inval, feitelijke oorlogstoestand, staat van beleg, ernstige oproer, of andere uitzonderingstoestanden).We geven de informatie over je plaatsing in een gastgezin onmiddellijk door van zodra wij deze ontvangen van het YFU-gastland. Soms kan de zoektocht heel lang duren. Als algemene regel brengen we je ten laatste 2 weken voor vertrek op de hoogte van een plaatsing. Af en toe durft het gebeuren dat er bij aankomst nog geen definitief gastgezin voor jou gevonden is. Dan wordt je tijdelijk in een aankomstgezin geplaatst.
Op die manier kan je de oriëntatie bij aankomst meemaken en krijgt het gastland nog extra tijd om verder te zoeken. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als jouw definitieve gastgezin nog op verlof is wanneer jij aankomt. Een aankomstgezin kan ook beslissen om een student definitief te hosten. Bekijk een aankomstgezin of tijdelijke plaatsing dus zeker niet negatief!Belangrijk om te weten: Als de gastgezinnenzoektocht moeizamer verloopt, informeren we je zeker. Dit is echter uitzonderlijk. Het belangrijkste is om geduldig af te wachten tot we jou contacteren over je plaatsing.
KAN IK MIJN GASTGEZIN KIEZEN?
Neen, je kan niet beslissen bij welk gastgezin je terecht komt. De organisatie in het gastland zoekt naar een gastgezin dat past bij jouw persoonlijkheid en interesses. In je dossier kan je aangeven wat jij belangrijk vindt en in welke situaties en omgeving dat jij denkt dat je het best aardt. Het is dus zeer belangrijk om je dossier grondig in te vullen! Dit zijn immers de enige (!) richtlijnen die YFU heeft om jou voor te stellen aan de gastgezinnen en een match te vinden.
Ken je al een gezin dat het wel ziet zitten je te hosten in je gastland? Dit moet eerst altijd nagevraagd worden op kantoor. Deze mensen kunnen in geen geval familie zijn van de uitwisselingsstudent. In je dossier kan je de gegevens van dit potentieel gastgezin aangeven en dan kan YFU in het gastland nagaan of dit gezin in aanmerking komt. Het is niet gegarandeerd dat je daar terecht kan, maar de kans is groot.
Ik ken een gezin in het gastland, kan ik daar verblijven tijdens mijn uitwisseling?
Dit is mogelijk, mits het gezin het uiteraard zelf ziet zitten. Daarnaast moet het gezin voldoen aan de voorwaarden van de partner in het gastland (deze worden door de partner ter plaatse gecontroleerd) en moet de deelnemer voldoen aan de voorwaarden van het programma dat ze aanbieden (dit kunnen wij verifiëren).
Hier is een voorgestelde werkwijze om te bepalen of dit een optie is voor jou:
Stap 1: Kom naar een infosessie
Kom naar een infosessie om meer te weten te komen en eventuele vragen te stellen. Meld je hier aan voor een infosessie.
Stap 2: Controleer of je voldoet aan de programmavoorwaarden
Om deel te nemen aan een programma moet je voldoen aan e programmavoorwaarden. Deze verschillen van land tot land en van organisatie tot organisatie. Om te zien of je in aanmerking komt, vul je het PDF voorinschrijvingsformulier (gratis en vrijblijvend) in en mail je dit terug naar outbound@yfu.be.
Vermeld ook het direct placement aanvraag zou doen, zodat onze outbound coördinator dit kan bespreken met het gastland.
Stap 3: Schrijf je in en vraag een directe plaatsing aan
Beslis samen met onze outbound coördinator voor welk programma je kiest en vraag een direct placement aan in je dossier.
Wat is een direct placement?
Dit zijn contacten die je zelf hebt in het gastland, zoals een school en/of gastgezin. Deze gegevens kun je doorgeven in je dossier, waarna onze partner de nodige controles uitvoert. Eén van de voorwaarden is dat het gastgezin thuis de lokale taal spreekt en geen familie van je is. Een potentieel gastgezin kan verwachten dat ze meer informatie ontvangen en een interview ondergaan. Afhankelijk van het land en de organisatie kan het zijn dat er nog andere zaken geregeld moeten worden (vb. referenties nakijken, een soort uittreksel van het strafregister navragen, …). Soms moet er bijvoorbeeld ook nagegaan worden of je in de lokale school een plaats kan krijgen voor die periode voordat de plaatsing bevestigd kan worden.
De selectie van een gastgezin en school wordt uitgevoerd door onze partner in het gastland. Wij vertrouwen op onze partner en hebben geen invloed op deze beslissing. Zodra het gastland de plaatsing bevestigt, ben je zeker van je verblijf tijdens je uitwisseling. Mocht het gastgezin niet geschikt worden geacht, dan zoekt het gastland naar een alternatieve plaatsing.
Uit ervaring weten we echter dat direct placement zelden niet doorgaat. Het komt zelden voor dat een directe plaatsing niet wordt bevestigd.
Wat als ik niet gelukkig ben in mijn gastgezin
YFU doet altijd haar uiterste best om een passend gastgezin voor je te zoeken. Wij doen dat op basis van je dossier, het is dus in je voordeel om uitgebreid op alle vragen te antwoorden!
Soms loopt het wel eens verkeerd, is de klik er niet of passen jullie gewoon niet bij elkaar. We zullen normaal gezien eerst samenzitten met jou en je gastgezin om de problemen te bespreken, samen met enkele vrijwilligers van YFU die de situatie kennen. We proberen dus eerst om het probleem op te lossen. Als echter blijkt dat het echt niet lukt, dan kan je overgeplaatst worden naar een ander gastgezin. YFU probeert je in dezelfde regio te plaatsen, zodat je niet van school moet veranderen. Onthoud ook zeker dat veranderen van gastgezin niet per se betekent dat je iets fout gedaan hebt, wat bij het ene gastgezin soms heel goed is, kan een ander gastgezin absoluut niet waarderen.
WAT KRIJGEN GASTGEZINNEN VOOR HET HOSTEN VAN EEN STUDENT?
Geen vergoeding, maar wel een interculturele ervaring en jóuw liefde! Gastgezinnen worden door de organisatie in het gastland voornamelijk geselecteerd op basis van motivatie en interesse in andere culturen. Zij staan in voor kost en inwoon, maar krijgen hiervoor geen financiële vergoeding. YFU gastgezinnen hosten een student dus vrijwillig, op enkele uitzonderingen na.* Het gastgezin geeft je een plaats om te wonen, biedt maaltijden aan en zorgt voor een warme ontvangst en begeleiding. In principe moet jij instaan voor alle andere kosten die jij zelf maakt, (transport naar school, activiteiten met jouw vrienden, hobby’s,...) Het is dus van belang dat je wat zakgeld ter beschikking hebt. Je krijgt hier zeker advies over van ex-uitwisselingsstudenten op de landeninfo tijdens het 2de voorbereidingsweekend.
*Enkele uitzonderingen: Als je op uitwisseling gaat naar Canada, het Verenigd Koninkrijk of Ierland, wordt het gastgezin wél vergoed. Dat heeft ermee te maken dat de markt daar erg competitief is en het dus onmogelijk is onbetaalde gastgezinnen te vinden. In Canada is dit zelfs vereist vanuit de overheid. Indien je je inschrijft voor een programma waarbij het gastgezin betaald wordt, laten we je dat altijd weten.
Verblijf ik bij een gastgezin bij het collegeprogramma?
Dat hangt af van programma tot programma. In sommige landen kom je wel terecht in een gastgezin, in andere niet.
Gastschool
Kan ik mijn school zelf kiezen?
Als je een specifieke school in gedachten hebt, kan je in sommige landen een direct placement request invullen. Je gastland bekijkt dan of ze je in die school kunnen plaatsen.
Verder werkt YFU niet met een vaste lijst scholen per land waar je uit kan kiezen. In het gastland wordt er gezocht naar een school, door het gastgezin of door de organisatie zelf. YFU Vlaanderen heeft daar dus geen invloed op. We kunnen ook niet garanderen dat je een bepaald vak of een bepaalde richting zal kunnen volgen op je school.
BEN IK VERPLICHT OM NAAR SCHOOL TE GAAN?
Ja! Als je een schoolprogramma kiest, ben je verplicht om naar school te gaan in je gastland. Maar dit is een kans die je met beide handen moet grijpen! In een vreemd land zal je al snel ontdekken dat school het sociale centrum is van jongeren. Je leert er leeftijdsgenoten kennen en het geeft je een uniek inzicht in het dagelijkse leven en de waarden en normen van de maatschappij waar je voor bepaalde tijd in leeft. Maak gebruik van de contacten die je opbouwt in je schoolomgeving om ook activiteiten in jouw vrije tijd te doen. School in het buitenland is vaak ook veel interessanter dan school in België, het is allemaal nieuw! Misschien heb je vakken die wij hier niet hebben of kan je andere keuzevakken kiezen. We raden je sterk aan vakken uit te proberen die in België niet beschikbaar zijn of om te proeven van nieuwe naschoolse activiteiten. Dit geeft je er weer een extra ervaring bij! Ter info: spijbelen of schorsing wordt doorgaans niet geaccepteerd door de school en/of YFU en kan betekenen dat je vroeger naar huis gestuurd wordt.
KAN IK IN HET BUITENLAND AFSTUDEREN?
We kunnen niet garanderen dat je een diploma behaalt in de school van je gastland. Hoewel het soms gebeurt, is dat eerder de uitzondering. Heel wat scholen of gastlanden geven je wel bijvoorbeeld een certificaat om aan te tonen dat je een semester of jaar in je gastland naar school bent gegaan.
IS HET MOGELIJK MIJN VLAAMSE DIPLOMA TE KRIJGEN ALS IK MIJN LAATSTE JAAR IN HET BUITENLAND STUDEER?
We kunnen niet garanderen dat je je diploma in België haalt als je je laatste jaar in het buitenland studeert. Je contacteert hiervoor best jouw Vlaamse school. De school heeft de bevoegdheid om jou een diploma secundair onderwijs uit te reiken. Indien zij overtuigd zijn dat je voldoet aan de vereisten om een diploma middelbaar onderwijs te verkrijgen kunnen zij dit geven. Het kan zijn dat ze jou vragen te bewijzen dat je voldoende kwaliteiten bezit om je diploma te behalen, bv. door middel van vakken die je in het buitenland moet volgen, examens die je achteraf moet afleggen, … In onze ervaring gebeurt het zelden dat een school dit zonder meer toestaat, maar vaak is er wel een mogelijkheid om jouw uitwisseling in te passen in jouw schoolcarrière mits overleg met jouw Vlaamse school.
Als je naar school gaat in het buitenland geld dit als schoolgaan voor het kinderbijslagfonds. Echter de lessen en/of de inhoud van de lessen in het buitenland zullen hoogstwaarschijnlijk niet de dezelfde zijn als wat jouw klasgenoten in die periode in Vlaanderen leren. Een buitenlandse school kan je eventueel wel een certificaat van de afgelegde lessen meegeven, maar kan je voor het volgen van een semester of jaar school bij hen geen diploma uitreiken. Jouw Vlaamse school zal eveneens moeten garanderen en bewijzen dat de student een bepaalde kennis vergaard heeft om je naar het volgende jaar over te laten gaan of je diploma uit te mogen reiken.
Dit zijn beslissingen die door de scholen zelf gemaakt worden en wij als organisatie geen invloed op hebben.
Bij YFU gaat het om de ervaring en de culturele immersie. Het leven ervaren van een jongere in dat land staat centraal en daar is naar school gaan een belangrijk onderdeel van is om contacten te leggen met leeftijdsgenoten.
YFU werkt niet met een vaste lijst scholen per land waar je uit kan kiezen. In het gastland wordt er gezocht naar een school, door het gastgezin of door de organisatie. Het is zo dat jongeren in een school in het gastland ingeschreven worden in de buurt van een gastgezin. En het is de gastschool in het buitenland zelf die aangeeft wat de mogelijkheden daar zijn afhankelijk van het curriculum dat in het gastland gangbaar is. YFU Vlaanderen heeft daar geen invloed op. We kunnen ook niet garanderen dat je een bepaald vak of een bepaalde richting zal kunnen volgen op je school.
De meeste leerlingen die tijdens het middelbaar op uitwisseling gaan kiezen voor een semesterprogramma.
In overleg met jouw school kan je dan een semester naar het buitenland om dan na aankomst (in het tweede semester bij voorbeeld) de belangrijkste vakken of de lesinhoud van het eerste semester in te halen en zo toch jouw schooljaar in Vlaanderen af te maken samen met jouw klasgenoten.
Om dit te doen werken moet jij in overleg gaan met jouw Vlaamse school. Het is doorgaans klassenraad die beslist voor welke leerlingen ze dit kunnen toelaten en of ze er vertrouwen in hebben dat jij dit tot een goed einde kan brengen. Sommige scholen hebben hier al duidelijke afspraken over, anderen beslissen geval per geval.
Als uitwisselingsstudent zal je in jouw buitenlandse school en omgeving heel wat ervaringen opdoen en wordt er van jou verwacht dat je je inzet op school. Als organisatie raden we daarom af om taken of leerstof van jouw thuisschool te verwerken tijdens de uitwisseling. Het in een ander land zijn, les volgen in een andere taal, de culturele aanpassing aan alles vergt vaak al voldoende van de deelnemers. Wat vele Vlaamse scholen wel doen is dat de student bijvoorbeeld bij terugkeer examens doet voor de hoofdvakken, of dat de student tijdens de uitwisseling een paar taken maakt om mee te zijn. Een andere optie is om op voorhand al wat te beginnen bijbenen en bijvoorbeeld tijdens het tweede semester en de zomervakantie te studeren voor vakinhouden die in het semester van de uitwisseling aan bod komen.
Een andere optie is om je vakken via examencommissie af te leggen. Enkele Vlaamse YFU-studenten hebben dit in het verleden gedaan. Je kan bijvoorbeeld voor je vertrek al enkele vakken afleggen en dan in de zomer van je terugkeer de laatste vakken afleggen, of je kan je volledige vakkenpakket na je uitwisseling op deze manier afleggen.
Krijg ik een diploma bij het collegeprogramma?
Net zoals bij het schoolprogramma is het uitzonderlijk dat je na je collegeprogramma een diploma krijgt, omdat je op een jaar tijd niet kan afstuderen. Het kan wel zijn dat je een certificaat ontvangt op het einde van je programma om aan te tonen dat je in het buitenland naar een universiteit gegaan bent. Je kan mogelijk wel een diploma krijgen als je het Volkshogeschoolprogramma in Noorwegen volgt. Dat hangt af van school tot school.
TELT MIJN UITWISSELING IN HET BUITENLAND MEE VOOR MIJN BELGISCHE STUDIE?
Als je een jaar of semester les volgt in het buitenland bestaat de kans dat je niet dezelfde vakken en dezelfde inhoud van die vakken leert als je klasgenoten in België. Veel hangt dus af van het land, de school en de studierichting waarin je terechtkomt in het buitenland. Op dat laatste heeft YFU Vlaanderen trouwens vaak geen invloed. Een gelijkstelling kan na terugkeer aangevraagd worden, maar de kans dat jouw schooljaar in het buitenland gelijkgesteld wordt is doorgaans klein.Bespreek dit eerst en vooral met je school!
De school waar je naartoe gaat na je uitwisseling beslist immers of je onmiddellijk in het volgende jaar kan starten of je jouw jaar moet overdoen. Vraag aan hen wat hun opinie hierover is en wat hun criteria hiervoor zijn. De kans bestaat dat je je jaar over zal moeten doen. Een uitwisseling kan een ‘verloren’ jaar lijken, maar besef dat wat je in het buitenland zal beleven je nooit zal ervaren in je thuisland. Wereldwijd vertrekken duizenden studenten voor zo’n avontuur in een buitenlandse school en hernemen hun studie waar ze gestopt zijn na terugkeer in eigen land. Wereldwijd ben jij dus zeker geen uitzondering!
IS EEN UITWISSELINGSJAAR EEN VERLOREN JAAR?
Stel deze vraag aan eender welke teruggekeerde uitwisselingsstudent en je zal hetzelfde antwoord krijgen: nee!
Ondanks het feit dat je uitwisselingsjaar waarschijnlijk niet meetelt in jouw Belgische studie is het een ervaring die niet vergelijkbaar is met een schooljaar in België.
Tijdens een uitwisseling leer je jezelf kennen, word je zelfstandiger en krijg je meer zelfvertrouwen. Dit alles zal worden weerspiegeld in je persoonlijkheid. De tijd die je in het buitenland hebt doorgebracht, is zeker niet verloren. Het laat zien dat je je kunt aanpassen en dat je verantwoordelijk bent.