Noah in Estland

Hallo! Ik ben Noah en ik ben net een jaar naar Estland geweest op uitwisseling. Daar heb ik geweldige belevenissen beleefd en mijn beste vrienden ontmoet en daar ga ik nu een paar vragen over beantwoorden.

Waarom wilde je graag op uitwisseling gaan?

Ik wilde al jaren op uitwisseling. Zo naar een ander land gaan, een nieuwe taal leren, in een nieuwe soort omgeving komen, je perspectief op de wereld veranderen; het sprak me echt aan.

VANWAAR KWAM DE KEUZE OM OP UITWISSELING TE GAAN NAAR ESTLAND?

Ik wou heel graag op uitwisseling en het land maakte me niet echt uit. Ik wist niets over Estland dus dat was heel interessant om het helemaal te ontdekken.

Je bent tijdens je uitwisseling uiteraard ook naar school gegaan, wat was het leukste vak dat je had?

"Perekonnaõpetus", of familiale opvoeding. Het was een mix van SEI, cultuurs- en gedragswetenschappen. Het ging over Estse families and hoe ze in elkaar zaten. Het bracht zeer interessante verschillen met Belgische families op.

Hield je je tijdens de uitwisseling ook bezig met andere zaken, buiten de lessen die volgde op school?

Ik ging na school vaak iets drinken met andere uitwisselingsstudenten of shoppen met school vrienden. Ik woonde vlakbij de zee, waar ik in de zomer vaak ging lezen of haken. In de winter speelde ik vaak met mijn gast zusjes in de sneeuw. Openbaar vervoer in heel goedkoop dus ik heb de studenten in andere steden ook vaak kunnen bezoeken.
Ik heb er veel aan gedacht om een hobby te beginnen, zoals yoga, maar vond er geen tijd voor. Ik deed wel keramiek!

KAN JE IETS MEER VERTELLEN OVER JE GASTGEZIN EN WAAR JE HEBT GEWOOND?
Mijn gastgezin bestond uit 5 mensen: mijn gastpapa die een eigen bedrijf heeft dat deuren installeert, waardoor hij vaak weg was. Mijn gastmama die een eigen vlooienmarkt/tweedehands winkel heeft. Mijn oudste gastzus, die 13 was en heel veel met mij samen deed. En de kleuters: een gastzusje van 5 en eentje van 3. We woonden in een dorpje naast Tallinn, de hoofdstad van Estland. De trappen zijn een kenteken van mijn dorpje. Ze zijn 700 meter lang en worden vaak gebruikt als loop terein voor nabije scholen.


HAD JE EEN GOEDE BAND MET JE GASTGEZIN?
Natuurlijk hadden we problemen, maar die hebben ons uiteindelijk dichter bij elkaar gebracht! Een paar weken geleden heb ik hen bezorgd met mijn ouders en ik mis hen!

WAT IS JE MOOISTE HERINNERING AAN JE UITWISSELING?
De avonden van de YFU seminaries/weekends met de andere studenten, wanneer we vrije tijd hadden en we gewoon praatten over alles en nog wat. En pride!! Waar spijtig genoeg maar een paar vrienden konden zijn, maar het was mijn eerste pride en echt super geweldig!

HEB JE OOK MOEILIJKE MOMENTEN GEHAD?

Estland heeft 8 maanden van het jaar minder zon dan België. We hadden dagen met maar 6 uur licht in de winter. Hoeveel vitamine-C je dan ook neemt, je zult het altijd voelen. Dat was de moeilijkste tijd omdat iedereen zich minder vrolijk voelden en minder wilde doen. De kleinste problemen in je gastgezin lopen dan op tot grotere problemen en je moet meer moeite doen om ze uit te praten en uit te leggen.

Hoe was het om ook weer afscheid te moeten nemen van alles en iedereen?

Afscheid was makkelijk maar ook moeilijk: op het moment zelf voelde het gewoon alsof ik op een vliegtuig sprong en besefte ik niet dat ik wegging, of thuis zou aankomen. Wanneer ik thuis kwam drong het wat meer in. Ik probeerde geen afscheid te nemen omdat ik nog vaak wil teruggaan, maar toch voelt het er als een.

Heb je nu nog veel contact met je gastgezin en vrienden van daar?

Ik sms nog met mijn vrienden van daar en bel af en toen met mijn gastgezin.

Kan je achteraf zeggen dat je alles uit je uitwisseling hebt gehaald wat je er wilde uithalen?

Ik probeerde mijn uitwisseling te beginnen zonder verwachtingen zodat ik alles kon ontdekken. Toch denk ik dat ik meer had kunnen doen, en de taal beter had kunnen leren. Maar ik heb heel veel nieuwe mensen ontmoet, dingen geleerd, Estland ontdekt, en ik ben heel blij met wat ik gedaan heb.


Als je nu terugkijkt op je uitwisseling, waar heb je dan het meest van genoten?

De natuur, sauna, vrienden, sauna met vrienden.

Heb je nog een tip of goede raad voor studenten die ook op uitwisseling gaan naar Estland?1.Begin op voorhand Ests te leren en doe het tactisch: koop een werkboek dat je echt voc and grammaire leert.
2.Wees niet ongerust dat je geen vrienden zult maken. Er zijn zoveel mogelijkheden om mensen te ontmoeten dat je (met een klein beetje moeite) voor je het weet al een grote vriendenkring hebt!
3.Adem in, adem uit, en heb plezier!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd. 
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR estland?