Vietnam

Iedereen kent de bekende rijstvelden, rieten hoedjes en de ronde vissersbootjes van Vietnam. In dit grote land is er enorm veel te ontdekken, van de mooie uitgestrekte zandstranden tot de bekende grote steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi. Ontdek de rijke cultuur en historie van Vietnam op uitwisseling met YFU!

QUICK FACTS

Hoofdstad Hanoi
Taal Vietnamees
Oppervlakte 330.972 km²
Inwoners 98,7 miljoen
Munt Dong
Nationale feestdag 2 september (Quốc khánh)

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
De Vietnamese bevolking staat bekend om zijn gastvrijheid waardoor het niet moeilijk voor jou zal zijn om je welkom te voelen bij jouw gastgezin. Maar bedenk wel dat ze deze vriendelijkheid en gastvrijheid ook van jou verwachten! Vietnamezen zullen veel van hun cultuur willen delen en zullen ook zeker graag meer willen weten van jouw cultuur.

De families in Vietnam zijn vaak een stuk groter dan je gewend bent in België. Sta dan ook niet gek te kijken als meerdere generaties in een huis wonen! Elke familie heeft zijn eigen regels en waarden waarvan ze verwachten dat jij deze ook respecteert. Beleefd gedrag wordt dan ook zeer op prijs gesteld en een van de belangrijkste aspecten van beleefdheid is dat jongeren respect hebben voor ouderen.

Taal

Vietnamees is een toontaal en is de officiële taal van Vietnam. Er zijn 56 etnische groepen maar 85% van de bevolking bestaat uit Kinh-volkeren. De Kinh-bevolking, of Vietnamezen, spreken Vietnamees. Hoewel het veel ‘leenwoorden’ uit het Chinees bevat, is het een Austroaziatische taal. Van deze talengroep heeft het Vietnamees de meeste sprekers! Ook al is Vietnamees niet een makkelijke taal om te leren, de grammatica is vrij simpel en na de Franse kolonisatie is het alfabet een mix geworden van het Romeinse alfabet en speciale Vietnamese tekens.

Eten

Het eten van een maaltijd is in Vietnam vaak een gezamelijke acitiveit! Je deelt al het eten dat er op tafel staat, van de dipsaus tot de vis. De Vietnamese keuken heeft vele typische gerechten en kenmerkt zich door het gebruik van 5 fundamentele smaken (ngũ vị). Er wordt veel gekookt met vissaus, bonensaus, verse kruiden en rijst maar ook de Franse keuken heeft een grote invloed gehad door de Franse kolonisatie van Vietnam. Ook wordt er veel gekookt met rijstnoedels, rijstpapier en rijstmeel in plaats van met tarwe waardoor de Vietnamese keuken zeer geschikt is voor een glutenvrij dieet!

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het onderwijssysteem in Vietnam bestaat uit 5 categorieën, namelijk de kleuterschool, lager secundair onderwijs, hoger secundair onderwijs en universitair onderwijs. Als uitwisselingsstudent kom je terecht op het hoger secundair onderwijs en volg je net als je medescholieren de standaard vakken zoals wiskunde, biologie en geschiedenis. Een typische schooldag begint om 7 uur tot 11 uur ‘s ochtends en van 1 tot 4 of 5 uur ‘s middags. Ook zal je op een Vietnamese middelbare school een uniform moeten dragen. Elke school heeft 2 uniformen: 1 voor dagelijks gebruik en 1 voor de gymles. In de laatste 10 jaar is de Engelse taal, door de komst van Facebook en YouTube, steeds populairder aan het worden en veel jongeren spreken dan ook (goed) Engels. Wees dan ook niet verbaasd als je klasgenoten graag hun Engels willen oefenen met jou. En dit is gelijk een makkelijke manier om snel nieuwe vrienden te maken!

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

andere interessante programma's