Vietnam

Iedereen kent de bekende rijstvelden, rieten hoedjes en de ronde vissersbootjes van Vietnam. In dit grote land is er enorm veel te ontdekken, van de mooie uitgestrekte zandstranden tot de bekende grote steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi. Ontdek de rijke cultuur en geschiedenis van Vietnam op uitwisseling met YFU!

QUICK FACTS

Hoofdstad Hanoi
Taal Vietnamees
Oppervlakte 330.972 km²
Inwoners 98,7 miljoen
Munt Dong
Nationale feestdag 2 september (Quốc khánh)

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
De Vietnamese bevolking staat bekend om zijn gastvrijheid waardoor het niet moeilijk voor jou zal zijn om je welkom te voelen bij jegastgezin. Maar bedenk wel dat ze deze vriendelijkheid en gastvrijheid ook van jou verwachten! Vietnamezen zullen veel van hun cultuur willen delen en zullen ook zeker graag meer willen weten van jouw cultuur.

De families in Vietnam zijn vaak een stuk groter dan je gewend bent in België. Sta dan ook niet gek te kijken als meerdere generaties in een huis wonen! Elke familie heeft zijn eigen regels en waarden waarvan ze verwachten dat jij deze ook respecteert. Beleefd gedrag wordt dan ook zeer op prijs gesteld en een van de belangrijkste aspecten van beleefdheid is dat jongeren respect hebben voor ouderen.

Taal

Vietnamees is een toontaal en is de officiële taal van Vietnam. Er zijn 56 etnische groepen maar 85% van de bevolking bestaat uit Kinh-volkeren. De Kinh-bevolking, of Vietnamezen, spreken Vietnamees. Hoewel het veel ‘leenwoorden’ uit het Chinees bevat, is het een Austroaziatische taal. Van deze talengroep heeft het Vietnamees de meeste sprekers! Ook al is Vietnamees geen makkelijke taal om te leren, de grammatica is vrij simpel en na de Franse kolonisatie is het alfabet een mix geworden van het Romeinse alfabet en speciale Vietnamese tekens.

Eten

Het eten van een maaltijd is in Vietnam vaak een gezamelijke activiteit! Je deelt al het eten dat er op tafel staat, van de dipsaus tot de vis. De Vietnamese keuken heeft vele typische gerechten en kenmerkt zich door het gebruik van 5 fundamentele smaken (ngũ vị). Er wordt veel gekookt met vissaus, bonensaus, verse kruiden en rijst maar ook de Franse keuken heeft een grote invloed gehad door de Franse kolonisatie van Vietnam. Ook wordt er veel gekookt met rijstnoedels, rijstpapier en rijstmeel in plaats van met tarwe waardoor de Vietnamese keuken zeer geschikt is voor een glutenvrij dieet!

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het onderwijssysteem in Vietnam bestaat uit 4 categorieën, namelijk de kleuterschool, lager secundair onderwijs, hoger secundair onderwijs en universitair onderwijs. Als uitwisselingsstudent kom je terecht in het hoger secundair onderwijs en volg je net als je medescholieren de standaard vakken zoals wiskunde, biologie en geschiedenis. Een typische schooldag loopt van 7 uur tot 11 uur ‘s ochtends en van 13 tot 16 of 17 uur ‘s middags. Je zal op je Vietnamese middelbare school ook een uniform moeten dragen. Elke school heeft twee uniformen: één voor dagelijks gebruik en één voor de sportles. In de laatste 10 jaar is de Engelse taal steeds populairder aan het worden door de komst van Facebook en YouTube, veel jongeren spreken dan ook (goed) Engels. Wees dusk niet verbaasd als je klasgenoten graag hun Engels willen oefenen met jou. Dit is gelijk een makkelijke manier om snel nieuwe vrienden te maken!

YFU Vietnam welcome

Koken en keukenmanagement

Leer de fascinerende Oosterse keuken ontdekken en klaarmaken in deze opleiding koken en keukenmanagement in Vietnam.

Voor dit thema leren studenten:

Toerismeoverzicht

Grondstoffen- en voedselveiligheid

Restaurantactiviteiten

Keukencultuur

Vietnamese, Aziatische en Europese gerechten

Andere mogelijkheden wat betreft richtingen voor Toerisme zijn eventueel op aanvraag en in overleg met YFU Vietnam mogelijk.

Programmaprijs

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

andere interessante programma's