Frankrijk

Wie wil er nu geen tijd doorbrengen in dit land van de verfijnde gastronomie die de hoofdstad van de liefde huisvest? Dompel je onder in de rijke cultuur, geniet van de afwisselende landschappen en ontdek het historische erfgoed én de moderne architectuur. De Fransen zullen je blijven verrassen!  

Wist je dat...?

...tenminste 40% van de muziek op de private radiozenders verplicht Franstalig moet zijn?

...er maar één enkele stopbord in de hele stad Parijs te zien is?

... het er bij wet verboden is om een levende slak op een hogesnelheidstrein mee te nemen zonder voor dit dier een ticket te betalen?

...je overal typische luikjes in de Franse dorpjes ziet dichtgaan tegen valavond?

...het er verboden is een varken de naam Napoleon te geven?

What to expect?

cultuur

Fransen zijn erg gehecht aan hun privéleven en zullen details niet zomaar met iedereen bespreken. Maar eens je tot de intieme kring behoort, laten ze hun afstandelijkheid los.


Heb je afgesproken met vrienden? Het is perfect mogelijk dat ze later dan gepland komen opdagen. Een kwartier? Een halfuur? Maar niet later dan dat want anders wordt het als onbeleefd aanschouwd!


De Franse bevolking werkt hard en is trots op hun eigen cultuur en land. Ze worden wel vaker chauvinisten genoemd die weigeren een andere taal dan het Frans te spreken. Het beklemtonen van hun eigen identiteit zie je in vele aspecten terug, zoals bijvoorbeeld de Franse filmindustrie. Maar ook in de Franse producten die pronken in de etalages van de winkels merk je hun fierheid. 


vrije tijd

Dit land staat bekend om zijn sport en spel. Als huidig wereldkampioen, is voetbal één van de populairste sporten van de Fransen. Ook van rugby staan ze zot! Iedere zomer vindt de wereldberoemde 'Ronde van Frankrijk' plaats. De liefde voor de fiets is er merkbaar. Niet alleen dit groot sportevenement hosten ze; ook de jaarlijkse 'Roland Garros' wordt wereldwijd bekeken door tennisfans. Bekijken we het op kleinschaliger niveau, kan 'petanque' als een populaire sport aanschouwd worden.  


Waar je ook in Frankrijk woont, er zijn altijd heel wat culturele- en sportactiviteiten beschikbaar. 


la cuisine

Frankrijk beschikt over een internationaal gewaardeerde en diverse keuken. Typische gerechten zijn ratatouillequiche, escargots,... En natuurlijk eten ze veel 'baguettes'! Ondanks de vele regionale verschillen staan de typische gerechten uit Parijs bekend als dé Franse keuken. 


De Franse kaas en wijnen zijn een belangrijk onderdeel van hun gastronomische cultuur. 


Lunchen en dineren is een hobby waar ze in Frankrijk met veel passie in opgaan. Het is niet ongebruikelijk dat Fransen uren aan tafel zitten relaxen


familie

Familie is zeer belangrijk in Frankrijk. Ouders voeden hun kinderen vaak strenger op vergeleken met andere landen. Voor hen is het onder meer van belang dat er goed geluisterd wordt en dat er goede schoolresultaten behaald worden.         France flag icon - free download


onderwijs

Over het algemeen telt Frankrijk een streng onderwijssysteem. Normaal gezien volg je dagelijks van 8u tot 17/18u les op school. Langere dagen dan je hier gewoon bent dus. Het gaat er in het algemeen ook formeler aan toe dan hier. In bepaalde scholen dienen kinderen schooluniformen te dragen; in andere niet. YFU Frankrijk wenst dat alle uitwisselingsstudenten deelnemen aan de eindexamens.


Een extra leuk weetje is dat de aangeboden lunches op school over het algemeen van erg goede kwaliteit zijn! 


taal

Het Frans gesproken in ons buurland kan je niet vergelijken met het Frans in ons landje. Er zit meer vaart achter! 


Fransen zijn overigens echte taalpuristen. Er komen relatief weinig buitenlandse woorden in voor. 


Met onze basiskennis kunnen we al heel wat vooruit, maar om mee te kunnen in het Franse onderwijs bereid je je best al wat voor. Overigens dien je te voldoen aan de voorwaarden van YFU Frankrijk waaronder een taaltest volbrengen.


Programma's

aanbod

Schoolprogramma 11m

                                   5m


vertrek

Zomer schoolprogramma: eind augustus

Winter schoolprogramma: begin januari

prijs

€7150 (11m)

€6450 (5m)


leeftijdsvoorwaarden

Zomerschoolprogramma: 1/7/03 - 29/8/05


Wil je weten hoe het er aan toe gaat bij aankomst? Bekijk dan zeker onderstaande video!