Zuid-Afrika

QUICK FACTS

Hoofdstad Pretoria/Kaapstad/Bloemfontein
Taal Afrikaans/Engels/ea
Oppervlakte 1.221.037 km²
Inwoners 56,4 miljoen
Munt Rand
Nationale feestdag 27 april

Een warm land met kleurrijke kledij, spiritualiteit, Zuiderse humor en pikant eten. Zuid-Afrika is één van de meest ontwikkelde landen in Afrika met een grote diversiteit, maar ook één met grote verschillen tussen arm en rijk, zwart of blank en platteland en stedelijk gebied. Informeer je alvast op voorhand om je een realistisch beeld te vormen van wat je mag verwachten.

Wist je dat...?


...Zuid-Afrika de meeste officiële talen (11) ter wereld heeft?

...de allereerste harttransplantatie ooit werd uitgevoerd in dit land?

...Zuid-Afrika het enige land is dat 2 Nobelprijswinnaars heeft voorgebracht die in dezelfde straat woonden (Mandela en Tutu)?

...de Tafelberg één van de oudste bergen ter wereld is? 

...de springbok naast het nationale dier er ook een plaatselijke lekkernij is?

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
Gewoonlijk groet je vrouwen met een kus op de wang en mannen door de hand te schudden. Hoe dit gebeurt, hangt van bevolkingsgroep tot bevolkingsgroep af. De ene begroeting is al wat heviger dan de andere. Ook hier zoek je best op wat er in jouw regio aanvaardbaar is als begroeting! De familiekring bestaat niet enkel uit je gezin en naaste familieleden, maar ook de hele stam waartoe je behoort. Zuid-Afrikanen zijn doorgaans heel vriendelijke, gezellige en beleefde mensen, maar ook heel oprecht. Ze zullen je wijzen op zaken die onaanvaardbaar zijn in hun ogen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen! Verontschuldig je, en leer uit je fouten. Je omgeving zal dankbaar zijn voor je moeite en beleefdheid.

Taal

De officiële landstaal is het Afrikaans dat sterk lijkt op het Nederlands. Na je uitwisseling zal je zeker en vast een aardig mondje Zuid-Afrikaans kunnen spreken. Weet je toevallig al wat woorden zoals hysbak, wegneemetes, inmandjie en skootrekenaar betekenen? Uitwisselingsstudenten worden geplaatst in gezinnen die ofwel Afrikaans ofwel Engels spreken. Het is ook mogelijk dat een gezin een lokale taal spreekt, een "Black Language" genoemd. Een plaatsing in een niet-Engelstalig gezin wordt door YFU gezien als een gelegenheid voor de deelnemer om een bijkomende taal te leren. Doorgaans gebeuren plaatsingen in stedelijke of semi-stedelijke regio's. Deelnemers moeten er rekening mee houden dat er geen absolute garantie is dat zijn/haar plaatsing in een Engelstalig gezin en/of school zal zijn. Zij moeten dus open staan voor het leren van een nieuwe taal naast Engels.

Sport en hobby's

Sport speelt een belangrijke rol in de Zuid-Afrikaanse cultuur. De drie meest populaire sporten in het land zijn voetbal, rugby en cricket, en weerspiegelen de vroege Britse koloniale invloed. Een belangrijk onderdeel van school zijn de activiteiten na de lessen, vooral sporten zoals rugby, atletiek, zwemmen of hockey. Door aan sport mee te doen of een muziekinstrument te spelen maak je snel vrienden!

Eten

De Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door het grote aantal invloeden van Afrikaanse, Europese en Aziatische culturen. Ook zal je de kookkunsten leren kennen van inheemse volkeren zoals de Khoisan, de Xhosa, Zoeloes en de Sotho. In Zuid-Afrika zijn ze vooral dol op de braai (barbecue) én daarom ook op véél vlees. Vooral op rundvlees!

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het schooljaar verloopt van januari tot december en vrijwel alle scholen hebben een verplicht schooluniform. Je zal naar school gaan waar ofwel in het Engels ofwel in het Afrikaans les gegeven wordt. In sommige gevallen worden beide talen zelfs gecombineerd in één school. In Zuid-Afrika zijn de eerste 10 van de 12 schooljaren verplicht maar de meeste jongeren gaan door tot het 12de jaar. Als uitwisselingsstudent kom je in het 11de of 12de jaar terecht. De vakken die je volgt zullen hoogstwaarschijnlijk afhangen van de beschikbaarheid en de school zelf beslist of je hierin een keuze krijgt of niet.

Inbegrepen in de programma prijs

Niet inbegrepen in de programma prijs

Corona

andere interessante programma's