Polen

Polen is het grootste land in Centraal-Oost-Europa en grenst aan maar liefst zeven landen. Het heeft een zeer gevarieerd landschap met grote, uitgestrekte bossen en duizenden grote en kleinere meren. Er valt dus heel wat te exploreren!

quick facts

Hoofdstad

Warschau
Taal Pools
Oppervlakte 311.888 km²
Inwoners 38,3 miljoen
Munt Zloty
Nationale feestdag 11 november (onafhankelijkheidsdag)

Wist je dat...?

...TV-films in Polen worden 'gedubbed' in het Pools maar slechts door één persoon die elke rol in de film leest?

...het einde van Poolse achternamen verandert op basis van het geslacht (namen die eindigen met -ski / ska of -cka: als de naam van je vader Kowalski is, als je een vrouw bent: Kowalska)?

...het als onbeleefd wordt beschouwd om een pet in huis te dragen? 

...de vrienden van ouders er tantes en ooms genoemd worden?

...er geen verjaardagslied bestaat (Polen zingen hetzelfde liedje voor elk feest)?

WHAT TO EXPECT?

cultuur

In het noorden heeft Polen een lange kustlijn aan de Oostzee met mooie stranden en hoge zandduinen. In het zuiden, op de grens met Slovakije, ligt het Tatragebergte. Hier kan je in de winter gaan skiën, langlaufen of bergwandelingen maken door een adembenemend landschap. Helemaal in het Oosten van het land, op de grens met Wit-Rusland kan je op verkenning gaan in het het nationale park Bialowieza, een van de oudste nog bestaande wouden in Europa, waar je bomen kan vinden van duizend jaar oud en de wisent, een Europese bizonsoort, in het wild kan zien grazen.


Het Poolse klimaat is een stukje extremer dan we in Belgie gewoon zijn. De zomer kan behoorlijk heet zijn met een zeer aangename, warme herfst, de ‘gouden Poolse herfst’ genaamd. Maar eens het midden van oktober eraan komt kan het weer vrij brutaal omslaan en kan je in de weken die volgen de temperatuur zienderogen zien dalen. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat je tegen begin november al de eerste vriestemperaturen meemaakt en dat auto’s en voetpaden bedolven raken onder een dikke laag sneeuw. Eens de winter inzet zakt het kwik bijna voortdurend tot diep onder nul om er vervolgens maandenlang te blijven kamperen.


Gezin

In Polen is de familie nog steeds de hoeksteen van de samenleving. Elke reden is goed om met iedereen samen te komen. Of het nu voor een verjaardag, geboorte, een van de vele feestdagen of gewoon zonder reden is; Polen houden ervan om hun tijd samen met familie door te brengen en te genieten van een uitgebreide maaltijd. In de meeste gevallen blijven kinderen in het ouderlijk huis wonen tot het moment dat ze trouwen.

Op zondag ligt het leven in Polen volledig stil want dan gaat bijna iedereen naar de mis. De katholieke kerk staat er nog steeds heel sterk en speelt een belangrijke maatschappelijke rol. Ze zorgt voor een sterk gevoel van verbondenheid en hoop dat de Polen delen. Het is natuurlijk ook een goede gelegenheid om bij te praten met familie, vrienden en kennissen.

             

Poland flag image - free download



pierogi

De Poolse keuken is bekend om zijn zware, maar heerlijke gerechten waar de carnivoren (probeer zeker verschillende soorten kielbasa uit)  helemaal aan hun trekken kunnen komen. Als je voor langere tijd in Polen verblijft mag je zeker de "pierogi" niet missen, een deegkoek die kan worden gevuld op heel veel verschillende manieren, waarbij aardappelen, vlees of paddestoel de meest voorkomende zijn. Een echte Poolse maaltijd begint echter met soep, steeds geserveerd met brood, en hierbij zijn "Zurek", een zure roggesoep en "Barszcz", een soep in verschillende varianten maar steeds op basis van biet, degenen die je zeker moet proberen.

De belangrijkste maaltijd is het avondeten waarbij het hele gezin samen aan tafel gaat en dat traditioneel bestaat uit soep, het hoofdgerecht en als afsluiter een van de vele soorten gebak met thee of koffie.


 

Image result for pierogi



Taal

Het Pools staat bekend om zijn onuitspreekbare woorden en namen en het is dus niet onmogelijk dat je er vroeg of laat je tong op breekt. Probeer maar eens de volgende naam uit te spreken: Grzegorz Brzesczescykiewicz. Het telt verschillende unieke klanken en reeksen van medeklinkers maar eens je die allemaal onder de knie hebt en gefascineerd geraakt door de taal is er geen weg terug en wil je het zeker en vast echt onder de knie krijgen.

Onderwijs

Het Poolse schoolsysteem loopt grotendeels gelijk met het Vlaamse. Het jaar start begin september en het jaar bestaat uit twee lange semesters met een aantal onderbrekingen. Een schooldag start rond 8 uur ‘s morgens en eindigt rond 14u. In de namiddag worden er ook nog allerlei activiteiten aangeboden zoals kunstlessen, computerlessen of sport waarbij de leerlingen elkaar op een andere manier kunnen leren kennen.

Na de eerste drie jaar van het middelbaar moeten de Poolse leerlingen een richting kiezen (wetenschap, talen of sport). Elke klas beschikt over een klassenleraar die meestal een of meerdere hoofdvakken doceert en daarnaast luistert naar de problemen van de leerlingen. Belangrijk om te vermelden is dat het puntensysteem in Polen van 1 tot 6 gaat, waarbij 1 voor het slechtste resultaat en 6 voor het best mogelijke resultaat staat.


Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S