Cropped germany

Duitsland

Iedereen komt aan zijn trekken in Duitsland: kunstliefhebbers, muziekfanaten, wandelaars van het eerste uur, genieters van het culinaire genot,... 

Wist je dat...?

...Duitsland het allereerste land ter wereld is waar zomer- en winteruur werd geïntroduceerd?

...het bij wet verboden is om op Goede Vrijdag te dansen?

...je er een diploma moet halen om te mogen vissen?

...‘Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft’ het langste woord in de Duitse taal is?

... dit land al 7 keer van hoofdstad is veranderd?

What to expect?

                Germany flag icon - free download

CULTUUR

Menig cultuurliefhebber kan zich gelukkig prijzen in Duitsland. Berlijn en Hamburg zijn de twee grootsteden bij uitstek waar je aan je trekken komt wat betreft kunst in al zijn vormen. 


Duitsers hechten veel belang aan hard werken, punctualiteit en zijn vaak erg gesteld op hun privacy. Ze zijn georganiseerd en hechten belang aan het naleven van afspraken. In een Duits gezin is het belangrijk dat de kinderen goed onderwijs genieten en zich inzetten voor hun school. 


Pretzels

Wie denkt aan typische lekkernijen in Duitsland denkt onder meer aan Bratwurst. Deze worst wordt geserveerd op een broodje of met lekkere aardappels en wordt vaak gegeten aan een kraampje op straat. Je zal ook zeker en vast kunnen smullen van de Duitse Pretzels, dit is een soort brood in de vorm van een knoop en bestrooid met grove zoutkorrels. Pretzels zijn krokant aan de buitenkant en heerlijk zacht binnenin. De typisch Duitse keuken bestaat uit veel vlees, aardappelen en veel koolachtige groenten (onder andere zuurkool, Sauerkraut). Een ander traditioneel gerecht is knoedels (Kloße of Knödel: deegballen van graan of aardappelmeel, soms met vulling van paddenstoelen of vlees). Verder staan ze bekend om hun brood; zeer veel verschillende soorten brood! 

Image result for german pretzel

onderwijs

In Duitsland kennen ze 4 verschillende systemen in het middelbaar onderwijs. ‘Hauptschule’, waar leerlingen 5 jaar studeren aan een praktische opleiding, te vergelijken met BSO in Vlaanderen. ‘Realschule’, zowel praktisch als theoretisch gericht, in Vlaanderen te vergelijken met TSO,  ‘Gymnasium’, waar men de focus legt op theorie, te vergelijken met ASO in Vlaanderen of ‘Gesamtschule’, een mengvorm van de drie eerder genoemde scholen.


taal

Meestal beschikken Vlamingen reeds over een basiskennis Duits. Vergis je echter niet; met "Jean-Marie Pfaff" Duits zal je niet ver geraken. De grammatica kan erg uitdagend zijn. Meer dan  95% van hun bevolking spreekt deze taal, je kan dus al beginnen oefenen. Verder wordt er aan de grenzen met andere landen door een minderheid  nog andere talen gesproken, zoals Servisch, Roemeens, Fries en Deens.