Cropped germany

Duitsland

Iedereen komt aan zijn trekken in Duitsland: kunstliefhebbers, muziekfanaten, wandelaars van het eerste uur, genieters van het culinaire genot,... 

Cropped world map du

QUICK FACTS

Hoofdstad Berlijn
Taal Duits
Oppervlakte 357.121 km²
Inwoners 80 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 3 oktober (dag van de Duitse eenheid)

Wist je dat...?

...Duitsland het allereerste land ter wereld is waar zomer- en winteruur werd geïntroduceerd?

...het bij wet verboden is om op Goede Vrijdag te dansen?

...je er een diploma moet halen om te mogen vissen?

...‘Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft’ het langste woord in de Duitse taal is?

... dit land al 7 keer van hoofdstad is veranderd?

what to expect?

Cropped 139 germanymexico stud friendscastlescenery

CULTUUR EN GEZIN
Menig cultuurliefhebber kan zich gelukkig prijzen in Duitsland. Berlijn en Hamburg zijn de twee grootsteden bij uitstek waar je aan je trekken komt wat betreft kunst in al zijn vormen. Als je aan Duitsland denkt, denk je al snel aan bier, bratwurst en voetbal. Als uitwisselingsstudent ontdek je dat Duitsland veel meer dan dat te bieden heeft! In de moderne Duitse samenleving kom je nog veel overblijfselen tegen van de rijke historie van het land.
Duitsers hechten veel belang aan hard werken, punctualiteit en zijn vaak erg gesteld op hun privacy. Ze zijn georganiseerd en hechten belang aan het naleven van afspraken. In een Duits gezin is het belangrijk dat de kinderen goed onderwijs genieten en zich inzetten voor hun school. Maar vaak ook dat ze laten zien dat ze hun verantwoordelijkheid kennen en ontzag hebben voor ouderen.

TAAL

Meestal beschikken Vlamingen reeds over een basiskennis Duits. Vergis je echter niet; met "Jean-Marie Pfaff" Duits zal je niet ver geraken. De grammatica kan erg uitdagend zijn. Meer dan 95% van hun bevolking spreekt deze taal, je kan dus al beginnen oefenen. Verder wordt er aan de grenzen met andere landen door een minderheid nog andere talen gesproken, zoals Servisch, Roemeens, Fries en Deens.

Keuken

Wie denkt aan typische lekkernijen in Duitsland denkt onder meer aan Bratwurst. Je zal ook zeker en vast kunnen smullen van de Duitse Pretzels, dit is een soort brood in de vorm van een knoop en bestrooid met grove zoutkorrels. Pretzels zijn krokant aan de buitenkant en heerlijk zacht binnenin. De typisch Duitse keuken bestaat uit veel vlees, aardappelen en veel koolachtige groenten (onder andere zuurkool, Sauerkraut). Verder staan ze bekend om hun brood; zeer veel verschillende soorten brood!

Cropped 142 germanymexico stud seminardusseldorf

ONDERWIJS
In Duitsland kennen ze 4 verschillende systemen in het middelbaar onderwijs. ‘Hauptschule’, waar leerlingen 5 jaar studeren aan een praktische opleiding, te vergelijken met BSO in Vlaanderen. ‘Realschule’, zowel praktisch als theoretisch gericht, in Vlaanderen te vergelijken met TSO, ‘Gymnasium’, waar men de focus legt op theorie, te vergelijken met ASO in Vlaanderen of ‘Gesamtschule’, een mengvorm van de drie eerder genoemde scholen.
Na schooltijd doen veel Duit- se jongeren activiteiten waar ze vrienden ontmoeten, bijvoorbeeld bij verenigingen of in kerkelijk verband. Afhankelijk van je eigen interesses zijn er genoeg clubs om lid te worden wat goede plekken zijn om vrienden te maken.

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S