Duitsland

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Algemene voorwaarden

Iedereen komt aan zijn trekken in Duitsland: kunstliefhebbers, muziekfanaten, wandelaars van het eerste uur, liefhebbers van het culinaire genot,... 

QUICK FACTS

Hoofdstad Berlijn
Taal Duits
Oppervlakte 357.121 km²
Inwoners 80 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 3 oktober (dag van de Duitse eenheid)

Wist je dat...?

...Duitsland het allereerste land ter wereld is waar zomer- en winteruur werd geïntroduceerd?

...het bij wet verboden is om op Goede Vrijdag te dansen?

...je er een diploma moet halen om te mogen vissen?

...‘Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft’ het langste woord in de Duitse taal is?

... dit land al 7 keer van hoofdstad is veranderd?

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
Menig cultuurliefhebber kan zich gelukkig prijzen in Duitsland. Berlijn en Hamburg zijn de twee grootsteden bij uitstek waar je aan je trekken komt wat betreft kunst in al zijn vormen. Als je aan Duitsland denkt, denk je al snel aan bier, bratwurst en voetbal. Als uitwisselingsstudent ontdek je dat Duitsland veel meer dan dat te bieden heeft! In de moderne Duitse samenleving kom je nog veel overblijfselen tegen van de rijke geschiedenis van het land.
Duitsers hechten veel belang aan hard werken, punctualiteit en zijn vaak erg gesteld op hun privacy. Ze zijn georganiseerd en hechten belang aan het naleven van afspraken. In een Duits gezin is het belangrijk dat de kinderen goed onderwijs genieten en zich inzetten voor hun school, maar vaak ook dat ze laten zien dat ze hun verantwoordelijkheid kennen en ontzag hebben voor ouderen.

TAAL

Meestal beschikken Vlamingen reeds over een basiskennis Duits. Vergis je echter niet, met "Jean-Marie Pfaff" Duits zal je niet ver geraken. De grammatica kan erg uitdagend zijn. Meer dan 95% van de Duitse bevolking spreekt deze taal, je kan dus al beginnen oefenen. Verder wordt er aan de grenzen met andere landen door een minderheid nog andere talen gesproken, zoals Servisch, Roemeens, Fries en Deens.

Keuken

Wie denkt aan typische lekkernijen in Duitsland denkt onder meer aan Bratwurst. Je zal ook zeker en vast kunnen smullen van de Duitse Pretzels, dit is een soort brood in de vorm van een knoop en bestrooid met grove zoutkorrels. Pretzels zijn krokant aan de buitenkant en heerlijk zacht binnenin. De typisch Duitse keuken bestaat uit veel vlees, aardappelen en veel koolachtige groenten (onder andere zuurkool, Sauerkraut). Verder staan ze bekend om hun brood, heel veel verschillende soorten brood!

ONDERWIJS
In Duitsland bestaan er vier verschillende systemen in het middelbaar onderwijs. In een ‘Hauptschule’, studeren leerlingen vijf jaar aan een praktische opleiding, te vergelijken met BSO in Vlaanderen. ‘Realschule’ is zowel praktisch als theoretisch gericht, te vergelijken met TSO. Het ‘Gymnasium’ legt de focus legt op theorie, te vergelijken met ASO en de ‘Gesamtschule’, is een mengvorm van de drie eerder genoemde systemen.
Na schooltijd doen veel Duitse jongeren activiteiten waar ze vrienden ontmoeten, bijvoorbeeld bij verenigingen of in kerkelijk verband. Afhankelijk van je eigen interesses zijn er genoeg clubs om lid te worden wat goede plekken zijn om vrienden te maken.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S