Rianne in Thailand

Ik herinner het me nog maar al te goed: die weken voor mijn vertrek. De angst, want waarom toch had ik besloten om een jaar van huis te gaan? Naar Thailand dan nog wel! Niets wist ik over Thailand, zelfs na urenlang surfen op het internet was ik niet veel wijzer. Thailand heeft witte stranden, verrukkelijk eten en het is er warm, erg warm. Daar kwam mijn wijsheid op neer.

Nu, na negen maanden in dit prachtland... weet ik wel beter!

Niet dat de drie punten hierboven niet waar zijn, integendeel, de stranden zijn witter dan ik ooit gezien heb, het eten is gewoon te verrukkelijk en het is hier enorm warm. Maar Thailand is zoveel meer. Iedereen die naar Thailand op vakantie is gegaan en tevreden is teruggekeerd, raad ik aan om nog eens te gaan, om ergens een hand te gaan toesteken of bij een gezin te verblijven. Je leert zoveel meer over een land dan wanneer je er enkel doorreist om de toeristische plekken te bezoeken.

"Ik woon in Chanthaburi, een kleine afgelegen provincie in het oosten van Thailand, gelegen aan de kust en de grens met Cambodja. Een prachtige provincie, met enorm veel natuur en de echte Thaise cultuur en levenswijze."

Vroeger dan de andere uitwisselingsstudenten vertrok ik op 23 juni naar Bangkok. De dag ervoor had ik nog twee eindexamens. Een hectische periode. Allemaal omdat het schooljaar hier anders valt en dat betekende dat ik mijn eerste weken in een rollercoaster belandde. Met een zware jetlag, volgde ik een tof aankomstkamp om direct daarna mijn gastfamilie te ontmoeten. Mijn gastfamilie bestaat uit mijn gastouders en twee oudere gastzussen. Daarnaast wonen al de zussen en hun familie van mijn gastmama letterlijk naast mij. Net zoals mijn grootvader die ook naast mij woont én de 5 honden die hier rondlopen, die eenzame dagen opvrolijken en onverwacht maken. Ik woon in Chanthaburi, een kleine afgelegen provincie in het oosten van Thailand, gelegen aan de kust en de grens met Cambodja. Een prachtige provincie, met enorm veel natuur en de echte Thaise cultuur en levenswijze. En slechts twee dagen na het ontmoeten van mijn familie was het schooltijd.

School is anders... Misschien geen verrassing maar toch. Ik had geen verwachtingen, maar dit verwachtte ik niet. Opstaan om 5 uur om daarna met de ‘Van’ naar school te gaan. Eigenlijk gewoon een witte camionette. Kind per kind haalt de bestuurder ons op, van huis naar huis, en daar verlies je veel tijd mee. Hoe het komt dat we zo lang onderweg zijn? ‘Is het nu dan gedaan?’ denk ik in mezelf. Neen hoor, nummer 15 komt erbij, gevolgd door 16, 17,18,19, en ja hoor, nummer 20 om te eindigen. Daarom. ;) De scholen zijn een stuk groter, starten met een ochtendritueel en organiseren enorm veel activiteiten. Daarnaast zijn er meer regels, is uniformen dragen verplicht en zijn de studenten anders, maar op een heel positieve manier. Hoewel ik moet toegeven dat ik in deze tien maanden niet enorm veel school heb gehad, was dit wel de plaats waar ik het meeste geleerd heb, een groot deel van mijn tijd heb doorgebracht en de meest fantastische mensen heb leren kennen. Vrienden voor het leven!

De Thaise mensen zijn te vriendelijk voor woorden. Mijn vrienden zijn er altijd voor me, zorgen ervoor dat ik een onvergetelijke tijd beleef en nemen me mee op hun vakanties met hun families en vrienden. Mijn gastfamilie is hetzelfde. Ik heb echt een goede klik gemaakt met mijn familie, maar ik heb niet enkel een tweede familie gekregen. Ik heb een stuk of vier nieuwe families erbij gekregen, enorm veel nieuwe vrienden, en heb spontaan veel kennissen, voornamelijk Thai maar ook mensen met andere nationaliteiten, leren kennen.

Mijn jaar is heel anders gelopen dan ik verwacht had, wat het juist zoveel beter heeft gemaakt. Ik heb genoten van elk moment en geprobeerd elke mogelijkheid aan te grijpen om meer te weten te komen over dit land. Het was een hele ervaring, met veel positieve herinneringen. Natuurlijk zijn er mindere momenten, maar heb je ooit al eens een perfect jaar gehad? Ik niet, en daarom dat dat hier ook niet het geval kan zijn.

Het toffe aan op uitwisseling gaan is dat je dat beseft en meer nadenkt over alles wat misloopt en zo meer leert, waardoor negatieve momenten, je helpen om te evolueren. Het is op deze manier dat je wijzer wordt en met meer plezier naar de wereld gaat kijken.

Nog een kleine maand heb ik hier te gaan en ik ga genieten van elke dag die nog gaat komen en ga op alles wat me wordt aangeboden ja zeggen, want oh, je maakt zoveel prachtigs mee. En vraag je dit eens af: Wat is moeilijker: Achttien jaar van je leven achterlaten voor 10 maanden of een nieuw leven opstarten in 10 maanden en het moeten achterlaten voor altijd?

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR Thailand?