Argentinië

In weinig landen vind je zulke variëteit aan landschappen; gaande van gletsjers en de jungle, tot stranden en hooggebergte. En dan hebben we het nog niet over de pampas en de woestijn! 

Let er zeker op dat je de juiste kleding in jouw koffer steekt, want de seizoenen zijn in Argentinië omgedraaid. Als het hier winter is, is het daar zomer. Je dikke wollen trui zal je in december en januari zeker niet nodig hebben!

QUICK FACTS

Hoofdstad Buenos Aires
Taal Spaans
Oppervlakte 2.780.400 km²
Inwoners 45,5 miljoen
Munt Argentijnse Peso
Nationale Feestdag 25 mei

Wist je dat...?

… in de geboorteplaats van voetballer Lionel Messi kinderen er niet de naam Messi mogen dragen?
...El Pato er de nationale sport is dat te paard wordt gespeeld en elementen uit polo en basketbal combineert (en vroeger met echte eenden werd gespeeld)?  
...Argentinië het eerste land was in Latijns-Amerika waar het homohuwelijk werd gelegaliseerd (2010)?
...Ushaia de zuidelijkst gelegen stad is ter wereld die weleens “the end of the world” genoemd wordt?
...De eerste vingerafdrukken ooit in een politiezaak werden afgenomen in dit land in 1892?

WHAT TO EXPECT

CULTUUR EN GEZIN
Dit mooie land heeft een grote multiculturele samenleving en is sterk beïnvloed door de Europese cultuur. Met als hoofdstad Buenos Aires valt er altijd wel iets te beleven! Argentijnen zijn heel vriendelijk en spontaan en dankzij hun gastvrijheid zal je je er meteen thuisvoelen! Het zijn warme mensen die op een tactvolle wijze meestal erg direct zijn. Ze zijn altijd zeer respectvol naar ouderen toe. Verschiet niet als ze meteen fysiek zijn & je veel knuffelen. Het gezinsleven is van aanzienlijk belang in Argentinië. Er wordt verwacht dat iedereen een deel van zijn vrije tijd aan familieactiviteiten spendeert.

TAAL

In Argentinië spreken ze Spaans, maar let op want het Argentijnse Spaans verschilt nog wel van het officiële Spaans. Bijvoorbeeld: ‘jij bent’ is in Argentinië niet “tu eres” maar “vos sos”. Ook de Spaanse tongval is anders; de letters 'y' en 'll' worden uitgesproken als 'sh'. Buiten Spaans zijn er nog veel inheemse talen hoorbaar, maar ook vele andere talen dankzij de talrijke immigranten (bijvoorbeeld Duits en Italiaans in bepaalde regio's).

Keuken

Argentinië heeft een heel gevarieerde internationale keuken; de Spaanse en Italiaanse invloeden zijn er het grootst. Als je een echte vleeseter bent, ben je aan het juiste adres; dit land staat bekend om zijn rundsvlees die groter en malser is dan waar ook ter wereld. Iets typisch voor de Argentijnen is de “asado” op zondag. Familie en vrienden komen dan samen voor een typische Argentijnse barbecue met, niet geheel onverwacht, veel vlees op het menu.

ONDERWIJS
Het schoolsysteem is een 'tikkeltje' anders als bij ons. Ze starten in februari en eindigen in december. In juli en augustus krijgen de studenten voor 2 weken een winterstop en de zomervakantie valt dan weer in januari. Het is eens iets anders om kerstmis te vieren op het strand! In de secundaire scholen volg je 12 to 15 vakken die allemaal verplicht zijn. In de laatste 3 jaren kan je een bepaalde richting kiezen: (humane, wetenschappen, business of technische) met specifieke vakken.

Schoolprogramma

YFU zoekt voor jou een middelbare school en een gastgezin die hun deuren en hun hart voor je openstellen. Het familieleven zal anders zijn dan je hier in Vlaanderen gewend bent. Je zal moeten wennen aan andere gewoontes, de manier van communiceren en de afspraken in je nieuwe “thuis”. Op school zal je de taal leren, leeftijdsgenoten ontmoeten en een vriendenkring uit- bouwen. Je zal er nieuwe vakken krijgen en andere lesmethodes leren kennen. Je wordt ondergedompeld in een nieuwe manier van leven en je zal je stap voor stap de plaatselijke gebruiken en gewoontes eigen maken.

Combo programma (school university transition)

Dit programma is voor studenten tussen de 16 tot 19 jaar die een uitwisseling op een middelbare school willen combineren met een hogeschool of universiteit in Argentinië. Deze combinatie geeft je de mogelijkheid om in of na je laatste jaar van de middelbare school in het buitenland te studeren.
Dit 10 maanden durende programma is in tweeën gedeeld. Gedurende de eerste vijf maanden ga je naar een middelbare school gaan om te wennen aan de taal en het schoolsysteem. Tijdens de tweede helft ga je naar een instelling voor hoger onderwijs. Dit kan een universiteit, hogeschool of andere post secundaire opleiding zijn.


College programma

Het college programma in Argentinië is perfect voor studenten die op zoek zijn naar een educatieve ervaring vol cultuur en avontuur na hun afstuderen. Tijdens dit programma woon je bij een Argentijns gastgezin en ga je naar een (lokale) hogeschool of universiteit. Programma details zoals oriëntaties en excursies zijn hetzelfde als het gewone middelbare school programma.

Speciale schoolprogramma's

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Voor de speciale programma's kunnen andere voorwaarden en toelatingseisen gelden dan voor het standaard schoolprogramma. Zo kan er een motivatiebrief gevraagd worden, een portfolio of een bewijs van ervaring. Neem contact met ons op voor informatie over de specifieke programma's op outbound@yfu.be.

SPORT
Het doel van dit programma is om studenten die in hun thuisland regelmatig een specifieke sport beoefenen de mogelijkheid te bieden deze tijdens hun uitwisselingsjaar te blijven beoefenen. Tijdens dit programma ga je naar een gewone middelbare school en ga je na schooltijd naar een lokale sportclub. Enkele voorbeelden zijn:
- Rugby
- hockey
- Voetbal
- basketbal

Staat jouw sport er niet bij? Mail dan naar outbound@yfu.be voor meer informatie.

kort zomerprogramma

Heb je altijd al gedroomd om op avontuur te trekken naar het buitenland? Wil je je kortstondig onderdompelen in een gezinsleven in een ander land? Lijkt het ideale moment voor jou om dit in de zomervakantie te doen? Dan is een kort zomerprogramma iets voor jou!

Tijdens dit 8 weken durende programma ga je naar een lokale middelbare school in Bariloche of Mendoza (twee prachtige natuurgebieden) om de taal te leren. Je woont bij een gastgezin en wordt onderdeel van hun dagelijkse leven. In je vrije tijd kun je de Argentijnse cultuur ontdekken zoals de traditionele barbecue genaamd "asado" of kijk een voetbalwedstrijd met de lokale bevolking, krijg een les in tango, en geniet van
het prachtige uitzicht op de natuurlijke omgeving. Gedurende het programma ontmoet je mensen van over de hele wereld, sluit je nieuwe vriendschappen, ervaar je een andere cultuur, en leer je de Argentijnse Spaanse taal.

Benieuwd naar wat je te wachten staat als je aankomt? Bekijk dan zeker deze video!

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

andere interessante programma's