Argentinië

In weinig landen vind je zulke variëteit aan landschappen; gaande van gletsjers en de jungle, tot stranden en hooggebergte. En dan hebben we het nog niet over de pampas en de woestijn! 

Let er zeker op dat je de juiste kleding in jouw koffer steekt, want de seizoenen zijn in Argentinië omgedraaid. Als het hier winter is, is het daar zomer. Je dikke wollen trui zal je in december en januari zeker niet nodig hebben!

QUICK FACTS

Hoofdstad Buenos Aires
Taal Spaans
Oppervlakte 2.780.400 km²
Inwoners 45,5 miljoen
Munt Argentijnse Peso
Nationale Feestdag 25 mei

Wist je dat...?

… in de geboorteplaats van voetballer Lionel Messi kinderen er niet de naam Messi mogen dragen?
...El Pato er de nationale sport is dat te paard wordt gespeeld en elementen uit polo en basketbal combineert (en vroeger met echte eenden werd gespeeld)?  
...Argentinië het eerste land was in Latijns-Amerika waar het homohuwelijk werd gelegaliseerd (2010)?
...Ushaia de zuidelijkst gelegen stad is ter wereld die weleens “the end of the world” genoemd wordt?
...De eerste vingerafdrukken ooit in een politiezaak werden afgenomen in dit land in 1892?

WHAT TO EXPECT

CULTUUR EN GEZIN
Dit mooie land heeft een grote multiculturele samenleving en is sterk beïnvloed door de Europese cultuur. Met als hoofdstad Buenos Aires valt er altijd wel iets te beleven! Argentijnen zijn heel vriendelijk en spontaan en dankzij hun gastvrijheid zal je je er meteen thuisvoelen! Het zijn warme mensen die op een tactvolle wijze meestal erg direct zijn. Ze zijn altijd zeer respectvol naar ouderen toe. Verschiet niet als ze meteen fysiek zijn & je veel knuffelen. Het gezinsleven is van aanzienlijk belang in Argentinië. Er wordt verwacht dat iedereen een deel van zijn vrije tijd aan familieactiviteiten spendeert.

TAAL

In Argentinië spreken ze Spaans, maar let op want het Argentijnse Spaans verschilt nog wel van het officiële Spaans. Bijvoorbeeld: ‘jij bent’ is in Argentinië niet “tu eres” maar “vos sos”. Ook de Spaanse tongval is anders; de letters 'y' en 'll' worden uitgesproken als 'sh'. Buiten Spaans zijn er nog veel inheemse talen hoorbaar, maar ook vele andere talen dankzij de talrijke immigranten (bijvoorbeeld Duits en Italiaans in bepaalde regio's).

Keuken

Argentinië heeft een heel gevarieerde internationale keuken; de Spaanse en Italiaanse invloeden zijn er het grootst. Als je een echte vleeseter bent, ben je aan het juiste adres; dit land staat bekend om zijn rundsvlees die groter en malser is dan waar ook ter wereld. Iets typisch voor de Argentijnen is de “asado” op zondag. Familie en vrienden komen dan samen voor een typische Argentijnse barbecue met, niet geheel onverwacht, veel vlees op het menu.

ONDERWIJS
Het schoolsysteem is een 'tikkeltje' anders als bij ons. Ze starten in februari en eindigen in december. In juli en augustus krijgen de studenten voor 2 weken een winterstop en de zomervakantie valt dan weer in januari. Het is eens iets anders om kerstmis te vieren op het strand! In de secundaire scholen volg je 12 to 15 vakken die allemaal verplicht zijn. In de laatste 3 jaren kan je een bepaalde richting kiezen: (humane, wetenschappen, business of technische) met specifieke vakken.

Schoolprogramma

YFU zoekt voor jou een middelbare school en een gastgezin die hun deuren en hun hart voor je openstellen. Het familieleven zal anders zijn dan je hier in Vlaanderen gewend bent. Je zal moeten wennen aan andere gewoontes, de manier van communiceren en de afspraken in je nieuwe “thuis”. Op school zal je de taal leren, leeftijdsgenoten ontmoeten en een vriendenkring uit- bouwen. Je zal er nieuwe vakken krijgen en andere lesmethodes leren kennen. Je wordt ondergedompeld in een nieuwe manier van leven en je zal je stap voor stap de plaatselijke gebruiken en gewoontes eigen maken.

Benieuwd naar wat je te wachten staat als je aankomt? Bekijk dan zeker deze video!

Speciaal schoolprogramma

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Voor de speciale programma's kunnen andere voorwaarden en toelatingseisen gelden dan voor het standaard schoolprogramma. Zo kan er een motivatiebrief gevraagd worden, een portfolio of een bewijs van ervaring. Neem contact met ons op voor informatie over de specifieke programma's op outbound@yfu.be.

SPORT
Het doel van dit programma is om studenten die in hun thuisland regelmatig een specifieke sport beoefenen de mogelijkheid te bieden deze tijdens hun uitwisselingsjaar te blijven beoefenen. Tijdens dit programma ga je naar een gewone middelbare school en ga je na schooltijd naar een lokale sportclub. Enkele voorbeelden zijn:
- Rugby
- hockey
- Voetbal
- basketbal

Staat jouw sport er niet bij? Mail dan naar outbound@yfu.be voor meer informatie.

Combo en collegeprogramma

Het schooljaar in Argentinië loopt anders. Als je in onze zomer vertrekt kom je in het midden van het schooljaar terecht en ga je naar het volgende schooljaar na de zomervakantie. Omwille van dit aparte verloop van het schooljaar heb je de mogelijkheid om het schoolprogramma en het collegeprogramma eenvoudig te combineren.

Comboprogramma = semester school + semester hoger onderwijs

Het schooljaar in Argentinië loopt van begin maart tot eind december, dus januari en februari zijn daar hun zomermaanden. Daardoor stap je in augustus in het tweede semester op school in en kan je na de zomer starten met hoger onderwijs in de buurt van je gastgezin. Dit geeft jou de kans om bepaalde onderwerpen die je interesseren al eens uit te proberen voordat je verder gaat studeren.

Collegeprogramma = hoger onderwijs

Je wordt in een gastgezin geplaatst in een middelgrote stad met verschillende studiemogelijkheden in de buurt. In jouw dossier kan je enige interesse aangeven en YFU Argentinië zal daar rekening mee houden bij jouw plaatsing. Na aankomst schrijf je je onder begeleiding van jouw gastgezin en/of YFU in in een lokale onderwijsinstelling naar jouw keuze.

kort zomerprogramma

Heb je altijd al gedroomd om op avontuur te trekken naar het buitenland? Wil je je kortstondig onderdompelen in een gezinsleven in een ander land? Lijkt het ideale moment voor jou om dit in de zomervakantie te doen? Dan is een kort zomerprogramma iets voor jou!

Tijdens dit 8 weken durende programma ga je naar een lokale middelbare school in Bariloche of Mendoza (twee prachtige natuurgebieden) om de taal te leren. Je woont bij een gastgezin en wordt onderdeel van hun dagelijkse leven. In je vrije tijd kun je de Argentijnse cultuur ontdekken zoals de traditionele barbecue genaamd "asado" of kijk een voetbalwedstrijd met de lokale bevolking, krijg een les in tango, en geniet van
het prachtige uitzicht op de natuurlijke omgeving. Gedurende het programma ontmoet je mensen van over de hele wereld, sluit je nieuwe vriendschappen, ervaar je een andere cultuur, en leer je de Argentijnse Spaanse taal.

Vrijwilligerwerk

Ben je tussen de 18 en 20 jaar oud en op zoek naar een onvergetelijke ervaring? Overweeg dan deelname aan ons programma vrijwilligerswerk in Argentinië. Op dit programma verblijf je in een gastgezin en werk je bij een lokale NGO die zich inzet voor ecologie, ondervoeding, sociale thema's, kinderzorg en meer.

Dit is je kans om niet alleen Argentinië te ontdekken, maar ook een waardevolle bijdrage te leveren aan lokale gemeenschappen en maatschappelijke initiatieven. Word deel van ons programma en beleef een avontuur dat je nooit zult vergeten.

Programma's vrijwilligerswerk worden enkel op aanvraag aangeboden. 
Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op met outbound@yfu.be.

Waar en wanneer?

Periode: Vertrek in de zomer- of wintermaanden voor een schooljaar of een semester.

Project: Je wordt geplaatst bij een lokale NGO die werkt aan belangrijke maatschappelijke kwesties in de buurt van jouw gastgezin.

Voorwaarden: Je dient Engels of Spaans te spreken.

Verblijf: Onze vrijwilligers worden meestal geplaatst in middelgrote steden of landelijke omgevingen, weg van het drukke stadsleven in Buenos Aires.

Extra informatie

Onze vrijwilligers worden meestal geplaatst in middelgrote steden of landelijke omgevingen, weg van het drukke stadsleven in Buenos Aires.

Onze ondersteuning voor deelnemers aan het vrijwilligerswerk programma is vergelijkbaar met die voor deelnemers aan schoolprogramma's en andere YFU-programma's in Argentinië.

Als je wilt, kun je optionele uitstapjes maken naar adembenemende bestemmingen zoals de Iguazú-watervallen en Bariloche. 

Leer meer over de projecten

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

andere interessante programma's