Noorwegen

Indrukwekkende en prachtige fjorden, roadtrips, gastvrijheid en verse vis! Voor de echte natuur en outdoorfreaks is Noorwegen de  place to be!

QUICK FACTS

Hoofdstad Oslo
Taal Noors
Oppervlakte 323.787 km² 
Inwoners 5,3 miljoen
Munt Noorse Kroon
Nationale feestdag 17 mei

Wist je dat...?

...De Noren verzot zijn op bevroren pizza? 

...onderwijs er gratis is (inclusief universiteiten)?

...het beroemde schilderij 'De Schreeuw' geschilderd werd door de Noor Edvard Munch?

...Noorwegen de grootste zalmexporteur is ter wereld?

...Noorwegen de meeste medailles ter wereld heeft op de Olympische winterspelen?

what to expect?

CULTUUR & GEZIN
Noren houden enorm van het buitenleven en leven in en met de natuur. ‘ut pa tur, aldri sur’ is een Noors gezegde dat betekent dat als je buiten bent, je nooit slechtgezind kan zijn. Bij elk seizoen zijn er outdooractiviteiten gekoppeld, zoals trektochten en/of kanovaren in de zomer en langlaufen en/of skiën tijdens de winter. Een ander Noors gezegde dat de mentaliteit van de Noren typeert is: ‘er bestaat geen slecht weer, er bestaat alleen slechte kleding’.
Noren zijn erg gehecht aan hun geschiedenis en bijbehorende nationale tradities. 17 mei, de nationale feestdag wordt elk jaar intens gevierd met een parade met Noorse vlaggen, een optocht van kinderen en iedereen draagt traditionele volkskledij. Het gezinsleven is heel belangrijk en er worden vooral in het weekend regelmatig uitstapjes georganiseerd, zoals een picknick aan een meertje, een natuurwandeling of een museumbezoek. In de meeste gezinnen wordt er alleen ‘s avonds samen gegeten.
Verder zijn de gezinsleden redelijk onafhankelijk en heeft iedereen zijn eigen activiteiten, vooral tijdens de week. De meeste jongeren hebben na de schooluren hun hobby’s, zoals sport of muziekschool of spreken af met vrienden.

NATUUR

Een groot deel van het land is bergachtig en de kusten zijn doortrokken door fjorden die in het land snijden. Hierdoor heb je aan de kusten veel pittoreske dorpjes met een natuurlijke haven. Veel Noren hebben dan ook een bootje.

De meeste mensen wonen in het zuiden van het land waar de grootste steden zijn. Dit heeft vooral te maken met het klimaat, aangezien het vooral in het hoge noorden erg koud kan worden (tot -30 graden). In de wintermaanden blijft het ook permanent donker. Het leven in het zuiden is daarom veel toegankelijker.

CULINAIR

De Noorse keuken is vrij traditioneel en er wordt naast vlees ook veel vis gegeten. Noorwegen is bijvoorbeeld bekend om zijn lekkere Noorse zalm. Vis - en vleesgerechten worden afgewisseld met aardappelen en allerlei combinaties van groenten. Daarnaast wordt er ook veel brood gegeten, zelfs tijdens de avondmaaltijd. Je zal veel verschillende soorten meergranenbrood en roggebrood op je bord krijgen. Typisch Noors is misschien wel ‘brunost’, een bruinachtige kaas die gemaakt is op basis van geitenmelk met een karamelsmaak.

ONDERWIJS & VRIENDEN
Het Noorse onderwijs is erg goed georganiseerd en is van hoog niveau in vergelijking met de meeste andere Europese landen. Als student kom je terecht in een openbare school. In sommige scholen wordt nog een schooluniform gedragen, maar in de steden normaal gezien niet. De meeste scholieren nemen een lunchpakket mee met belegde boterhammen voor tijdens de middag. Tijdens de lessen wordt er veel met laptop of tablet gewerkt, dus het is handig om deze mee te nemen naar de les als je er één hebt.

Scholieren in Noorwegen moeten kiezen uit vijf algemene richtingen (sport, kunst, talen, economie of wetenschappen) en daarnaast negen keuzevakken waarin elke student zijn interesses kan volgen of ontdekken. Na de schooldag zijn er vaak nog allerlei sportactiviteiten voorzien.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

andere interessante programma's