Cropped norway

Noorwegen

* het school University Transition programma is een Noorse Volkshogeschool. Zie hieronder voor meer informatie. De programmaprijs is exclusief schoolgeld. Dit wordt in rekening gebracht door de Volkshogeschool zelf.

Indrukwekkende en prachtige fjorden, roadtrips, gastvrijheid en verse vis! Voor de echte natuur en outdoorfreaks is Noorwegen de  place to be!

Cropped world map no

QUICK FACTS

Hoofdstad Oslo
Taal Noors
Oppervlakte 323.787 km² 
Inwoners 5,3 miljoen
Munt Noorse Kroon
Nationale feestdag 17 mei

Wist je dat...?

...De Noren verzot zijn op bevroren pizza? 

...onderwijs er gratis is (inclusief universiteiten)?

...het beroemde schilderij 'De Schreeuw' geschilderd werd door de Noor Edvard Munch?

...Noorwegen de grootste zalmexporteur is ter wereld?

...ze de meeste medialles ter wereld hebben op de Olympische winterspelen?

what to expect?

Cropped 231 norway stud hf hiking

CULTUUR & GEZIN
Noren houden enorm van het buitenleven en leven in en met de natuur. ‘ut pa tur, aldri sur’ is een Noors gezegde dat betekent dat als je buiten bent, je nooit slechtgezind kan zijn. Bij elk seizoen zijn er outdooractiviteiten gekoppeld, zoals trektochten en/of kanovaren in de zomer en langlaufen en/of skiën tijdens de winter. Een ander Noors gezegde dat de mentaliteit van de Noren typeert is: ‘er bestaat geen slecht weer, er bestaat alleen slechte kleding’.
Noren zijn erg gehecht aan hun geschiedenis en bijbehorende nationale tradities. 17 mei, de nationale feestdag wordt elk jaar intens gevierd met een parade met Noorse vlaggen, een optocht van kinderen en iedereen draagt traditionele volkskledij. Het gezinsleven is heel belangrijk en er worden vooral in het weekend regelmatig uitstapjes georganiseerd, zoals een picknick aan een meertje, een natuurwandeling of een museumbezoek. In de meeste gezinnen wordt er alleen ‘s avonds samen gegeten.
Verder zijn de gezinsleden redelijk onafhankelijk en heeft iedereen zijn eigen activiteiten, vooral tijdens de week. De meeste jongeren hebben na de schooluren hun hobby’s, zoals sport of muziekschool of spreken af met vrienden.

NATUUR

Een groot deel van het land is bergachtig en de kusten zijn doortrokken door fjorden die in het land snijden. Hierdoor heb je aan de kusten veel pittoreske dorpjes met een natuurlijke haven. Veel Noren hebben dan ook een bootje.

De meeste mensen wonen in het zuiden van het land waar de grootste steden zijn. Dit heeft vooral te maken met het klimaat, aangezien het vooral in het hoge noorden erg koud kan worden (tot -30 graden). In de wintermaanden blijft het ook permanent donker. Het leven in het zuiden is daarom veel toegankelijker.

CULINAIR

De Noorse keuken is vrij traditioneel en er wordt naast vlees ook veel vis gegeten. Noorwegen is bijvoorbeeld bekend om zijn lekkere Noorse zalm. Vis - en vleesgerechten worden afgewisseld met aardappelen en allerlei combinaties van groenten. Daarnaast wordt er ook veel brood gegeten, zelfs tijdens de avondmaaltijd. Je zal veel verschillende soorten meergranenbrood en roggebrood op je bord krijgen. Typisch Noors is misschien wel ‘brunost’, een bruinachtige kaas die gemaakt is op basis van geitenmelk met een karamelsmaak.

Cropped img 2490

ONDERWIJS & VRIENDEN
Het Noorse onderwijs is erg goed georganiseerd en is van hoog niveau in vergelijking met de meeste andere Europese landen. Als student kom je terecht in een openbare school. In sommige scholen wordt nog een schooluniform gedragen, maar in de steden normaal gezien niet. De meeste scholieren nemen een lunchpakket mee met belegde boterhammen voor tijdens de middag. Tijdens de lessen wordt er veel met laptop of tablet gewerkt, dus het is handig om deze mee te nemen naar de les als je er één hebt.

Scholieren in Noorwegen moeten kiezen uit vijf algemene richtingen (sport, kunst, talen, economie of wetenschappen) en daarnaast negen keuzevakken waarin elke student zijn interesses kan volgen of ontdekken. Na de schooldag zijn er vaak nog allerlei sportactiviteiten voorzien.

VOLKSHOGESCHOOL
Volkshogescholen zijn internaatscholen die studenten vanaf 18 jaar de kans bieden om zichzelf te ontwikkelen en nieuwe skills te leren voor ze naar de universiteit gaan. Het zijn meestal kleinere scholen, met zo’n 80 tot 120 leerlingen. Het onderwijs is er niet formeel en er wordt veel aandacht besteed aan samenleven in groep en zelfstandig leren leven. Studenten die er met YFU naartoe gaan, verblijven in hun vrije weekends en tijdens schoolvakanties in een gastgezin.
Studenten kunnen een hoofdvak kiezen, vaak kun je ze zo gek niet bedenken, of ze zijn beschikbaar. Zo kan je in sommige scholen de richting “outdoor sport” volgen, waarbij je bijvoorbeeld gaat snowboarden, maar je kan ook voor kunst, muziek, theater, techniek of wat je maar wilt kiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Curieus naar hoe je YFU-weekends eruit zullen zien? Bekijk dan zeker het filmpje hieronder!

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

andere interessante programma's