Italië

Verken de glooiende Toscaanse heuvels, dromerige wijngaarden, rustige straatjes en charmante piazza's van een land dat rijk is aan geschiedenis. Van het grote Rome tot de kust van Amalfi en het eiland Sicilië, Italië zal je blijven verbazen!

QUICK FACTS

Hoofdstad Rome
Taal Italiaans
Oppervlakte 301.339 km²
Inwoners 62,4 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 2 juni

Wist je dat...?

...er dagelijks ongeveer 3000 euro aan munten door toeristen in de beroemde Trevi-fontein in Rome wordt gegooid?

...het gebruikelijk is om met brood de restanten van je bord leeg te eten?

...het Vaticaan er trainingen aan priesters aanbiedt om exorcismes te kunnen uitvoeren?

...er maar 21 letters in het alfabet voorkomen?

...er maar liefst 140 verschillende soorten pasta zijn en Italianen deze NOOIT met een lepel eten?

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR EN GEZIN
Van het noorden tot het zuiden vind je in Italië culturele parels. Italië staat bekend om de Romeinse oudheid, kunst en haar lekkere eten. Dat het land meer te bieden heeft, ontdek je tijdens jouw uitwisseling. Het stereotype luidt dat Italianen vaak temperamentvol en luidruchtig zijn. Maar Italianen zijn ook heel warme en vriendelijke mensen. Bij een eerste ontmoeting geef je elkaar gewoonlijk een hand en behoud je oogcontact. Als je elkaar al goed kent, kan je elkaar drie kussen op de wang geven of eens goed knuffelen.
Familie is één van de belangrijkste zaken in het Italiaanse leven. Het land staat bekend om hun gezinsleven. Het gezin kan variëren in grootte doordat andere familieleden inwonen en vaak kunnen twee of meer kerngezinnen samenleven. Voor Italiaanse families zijn de meest populaire dagelijkse activiteiten: televisie kijken, luisteren naar de radio, de krant lezen en naar de bioscoop gaan.

TAAL

In Italië is de voertaal uiteraard het Italiaans. Italië staat bekend als een land, waar “niemand” Engels spreekt. Daar begint langzaamaan verandering in te komen en geldt zeker niet meer voor de jongere generaties. Bereid je er wel op voor dat TV series en films nagesynchroniseerd zijn in het Italiaans. Het is dan ook aangeraden om vooraf je Italiaans al een beetje te oefenen. Download voor vertrek alvast een app op je telefoon en leer wat woordjes en zinnen zodat je goed voorbereid aan je uitwisseling begint!

KEUKEN

Eten is van oudsher een primair element van het Italiaanse leven. Italianen delen vooral een liefde voor deegwaren en de pasta's dragen welluidende namen zoals spaghetti, penne, macaroni, en orecchiette. Veel buitenlanders zijn gewend geraakt aan deze regionale verschillen en de Italiaanse keuken is een populair cultureel exportproduct geworden. En we mogen natuurlijk niet vergeten dat ‘Il caffè’ onlosmakelijk verbonden is met de Italiaanse cultuur.

ONDERWIJS
Het schooljaar en de vakanties zijn gelijkaardig aan ons systeem. De schoolpoorten gaan open in september en sluiten zoals bij ons in juni. Er zijn verschillende soorten scholen:
Liceo (lyceum):
Vooral theoretisch, met een specialisatie in een bepaald studiegebied, vergelkijkbaar met ons ASO.
Istituto tecnico (technisch instituut):
Dit instituut biedt zowel een brede theoretische vorming als een specialisatie in een bepaald gebied van de studies, vaak geïntegreerd met een drie / zes maanden stage in een bedrijf, vereniging of universiteit tijdens het vijfde en laatste jaar van de studie, vergelijkbaar met ons TSO.
Istituto professionale (beroepsschool):
Dit soort school biedt een vorm van voortgezet onderwijs gericht op praktische vakken, vergelijkbaar met ons BSO.

speciale programma's

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Voor de speciale programma's kunnen andere voorwaarden en toelatingseisen gelden dan voor het standaard schoolprogramma. Zo kan er een motivatiebrief gevraagd worden, een portfolio of een bewijs van ervaring. Neem contact met ons op voor informatie over de specifieke programma's op outbound@yfu.be.

Kunst of muziek

Als je dit programma kiest wordt je geplaatst op een Liceo Artistico. Naast het standaard lesprogramma op deze middelbare school worden er verschillende kunst- of muziekvakken aangeboden. Voor beide programma’s zijn geen extra vereisten maar heb je geen muziek of kunstvakken gevolgd in België, dan moet je een motivatie brief schrijven waarin je uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in muziek of kunst.
Ook kan er gevraagd worden om een portfolio in te sturen. Bij deze programma’s kunnen er extra kosten zijn die niet zijn inbegrepen bij de YFU programmaprijs zoals kosten voor muziekinstrumenten en schoolactiviteiten.

Wetenschap

Bij het wetenschap programma in Italië wordt je ingeschreven op een Liceo Scientifico, waar je standaard middelbare schoolvakken volgt met een speciale focus op de wetenschappelijke vakken. Er is geen voorafgaande studie vereist, maar als je niet goed presteert in exacte vakken of geen uitgebreide wetenschappelijke studiepunten hebt, moet je een motivatie brief schrijven waarin je uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in de wetenschap en waarom je wil deelnemen aan het wetenschappelijke programma.

Catering

Studenten die interesse hebben in het catering programma, worden ingeschreven op het Liceo Alberghiero. Er is geen voorafgaande studie vereist, maar je moet wel kunnen aantonen dat je belangstelling hebt voor horeca en catering.

Cambridge

Bij het tweetalige schoolprogramma heb je de mogelijkheid om naar een middelbare school te gaan waar de lessen zowel in het Italiaans als in het Engels wordt gegeven. Je wordt ingeschreven op een internationale middelbare school met een Cambridge certificering, waar gewoonlijk 20% van de lessen wordt gegeven door een leraar die Engels als moedertaal heeft. (80% van de lessen zijn in het Italiaans).
Jouw niveau Engels wordt getest.

Programmaprijs

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

andere interessante programma's