Italië

Verken de glooiende Toscaanse heuvels, dromerige wijngaarden, rustige straatjes en charmante piazza's van een land dat rijk is aan geschiedenis. Van het grote Rome tot de kust van Amalfi en het eiland Sicilië, Italië zal je blijven verbazen!

QUICK FACTS

Hoofdstad Rome
Taal Italiaans
Oppervlakte 301.339 km²
Inwoners 62,4 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 2 juni

Wist je dat...?

...er dagelijks ongeveer 3000 euro aan munten door toeristen in de beroemde Trevi-fontein in Rome wordt gegooid?

...het gebruikelijk is om met brood de restanten van je bord leeg te eten?

...het Vaticaan er trainingen aan priesters aanbiedt om exorcismes te kunnen uitvoeren?

...er maar 21 letters in het alfabet voorkomen?

...er maar liefst 140 verschillende soorten pasta zijn en Italianen deze NOOIT met een lepel eten?

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR EN GEZIN
Van het noorden tot het zuiden vind je in Italië culturele parels. Italië staat bekend om de Romeinse oudheid, kunst en haar lekkere eten. Dat het land meer te bieden heeft, ontdek je tijdens jouw uitwisseling. Het stereotype luidt dat Italianen vaak temperamentvol en luidruchtig zijn. Maar Italianen zijn ook heel warme en vriendelijke mensen. Bij een eerste ontmoeting geef je elkaar gewoonlijk een hand en behoud je oogcontact. Als je elkaar al goed kent, kan je elkaar drie kussen op de wang geven of eens goed knuffelen.
Familie is één van de belangrijkste zaken in het Italiaanse leven. Het land staat bekend om hun gezinsleven. Het gezin kan variëren in grootte doordat andere familieleden inwonen en vaak kunnen twee of meer kerngezinnen samenleven. Voor Italiaanse families zijn de meest populaire dagelijkse activiteiten: televisie kijken, luisteren naar de radio, de krant lezen en naar de bioscoop gaan.

TAAL

In Italië is de voertaal uiteraard het Italiaans. Italië staat bekend als een land, waar “niemand” Engels spreekt. Daar begint langzaamaan verandering in te komen en geldt zeker niet meer voor de jongere generaties. Bereid je er wel op voor dat TV series en films nagesynchroniseerd zijn in het Italiaans. Het is dan ook aangeraden om vooraf je Italiaans al een beetje te oefenen. Download voor vertrek alvast een app op je telefoon en leer wat woordjes en zinnen zodat je goed voorbereid aan je uitwisseling begint!

KEUKEN

Eten is van oudsher een primair element van het Italiaanse leven. Italianen delen vooral een liefde voor deegwaren en de pasta's dragen welluidende namen zoals spaghetti, penne, macaroni, en orecchiette. Veel buitenlanders zijn gewend geraakt aan deze regionale verschillen en de Italiaanse keuken is een populair cultureel exportproduct geworden. En we mogen natuurlijk niet vergeten dat ‘Il caffè’ onlosmakelijk verbonden is met de Italiaanse cultuur.

ONDERWIJS
Het schooljaar en de vakanties zijn gelijkaardig aan ons systeem. De schoolpoorten gaan open in september en sluiten zoals bij ons in juni. Er zijn verschillende soorten scholen:
Liceo (lyceum):
Vooral theoretisch, met een specialisatie in een bepaald studiegebied, vergelkijkbaar met ons ASO.
Istituto tecnico (technisch instituut):
Dit instituut biedt zowel een brede theoretische vorming als een specialisatie in een bepaald gebied van de studies, vaak geïntegreerd met een drie / zes maanden stage in een bedrijf, vereniging of universiteit tijdens het vijfde en laatste jaar van de studie, vergelijkbaar met ons TSO.
Istituto professionale (beroepsschool):
Dit soort school biedt een vorm van voortgezet onderwijs gericht op praktische vakken, vergelijkbaar met ons BSO.

INBEGREPN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

andere interessante programma's