Ierland

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

Dit programma wordt aangeboden met een externe partnerorganisatie.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Algemene voorwaarden

 Drie dingen waar we onmiddellijk aan denken: Prachtige natuur, pittoreske dorpen én St Patrick's Day, maar Ierland heeft nog zoveel meer te bieden dat zeker de moeite waard is! 

quick facts

Hoofdstad Dublin
Taal Iers/Engels
Oppervlakte 69.825 km²
Inwoners 5,1 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 17 maart

Wist je dat...?

...Dublin de jongste stad van Europa is met ongeveer 50% van de inwoners jonger dan 25 jaar? 

...Halloween van oorsprong Iers is en afstamt van een Keltische traditie om kwade geesten te verjagen (Samhain)? 

...Ierland het Eurovisiesongfestival maar liefst 7 keer won en dat dit een record is?

... koppels er tot in de jaren 1920 legaal konden trouwen door gewoon naar elkaar toe te lopen zolang ze dat deden in Teltown, county Meath en alleen op Saint Bridget's Day?

what to expect?

CULTUUR
De Ieren zijn nogal snel informeel, waarbij vreemden niet wachten tot ze voorgesteld worden om te converseren en de voornaam al snel gebruikt wordt, zowel in het openbare als het bedrijfsleven. Er bestaan sociale en economische klassenverschillen. Ze worden vaak veroorzaakt door verschillen in opleidingsniveau, religieuze instellingen en de vrije beroepen. De klassenverschillen zijn duidelijk waarneembaar aan de lokale bevolking door hun kleding, taal, consumptie, vrijetijdsbesteding, sociale netwerken en beroep.
Het gezinsleven is voor de Ieren heel belangrijk. De keuken is altijd het middelpunt in huis. Daar worden verhalen verteld, vrienden onderhouden en de stand van zaken besproken. Familiesamenstellingen kunnen enorm verschillen. Dit kan gaan van een koppel zonder kinderen naar een alleenstaande ouder. Ook valt het voor dat je een kamer zal moeten delen met je gastbroer of - zus.

Keuken

Het Ierse dieet is vergelijkbaar met dat van andere Noord-Europese landen. Traditionele dagelijkse Ierse eetgewoonten bestaan uit vier maaltijden: ontbijt, middagmaal, "high thee" rond 16:00 en het avondmaal. Wat je vooral op je bord zal mogen verwachten is gebraad en stoofschotels. Maar vis zoals zalm, zeevruchten, en vooral garnalen, zijn ook populaire maaltijden. Natuurlijk mogen we de nationale drank Guinness en hun Ierse whiskey niet vergeten die een heel belangrijke en symbolische rol spelen in de Ierse samenleving.

Taal

In Ierland spreekt men Engels. Alleen in sommige dorpen aan de westkust is de moedertaal Iers (of Gaelic). Deze oude Keltische taal is makkelijker te schrijven dan te spreken. De uitspraak verschilt sterk van de schrijfwijze. Het Iers/Gaelic is een verplicht vak op school dus leer je deze talen ongetwijfeld spreken en schrijven. Deze tweetaligheid zie je ook op de straatnaamborden. In de praktijk spreekt iedereen Engels, maar toch is het begin altijd even wennen. Mensen spreken met een accent dat je niet kent of praten snel. Na een tijdje weet je niet beter en denk en droom je zelfs in je nieuwe taal!

ONDERWIJS EN VRIENDEN
Het schooljaar in Ierland start begin september en eindigt eind mei of begin juni. Studenten worden doorgaans in een staatsschool in de buurt van het gastgezin geplaatst. Het jaar en de richting waarin de student geplaatst wordt zal door de gastschool beslist worden en behoort niet tot de bevoegdheid van de organisatie. Vaak worden uitwisselingsstudenten geplaatst in het "transition year", dit is een éénjarig programma dat studenten voorbereidt op het senior year. Studenten moeten een aantal academische basisvakken nemen en kiezen één of twee keuzevakken. Ook de mogelijkheid tot deelname aan examens wordt door de gastschool beslist. Doorgaans worden enkel studenten die het hele jaar in de school studeerden toegelaten om deel te nemen aan de examens.
Sport is erg belangrijk op Ierse middelbare scholen. Bijna elke leerling zit dan ook in een sportteam. Als jij sporten ook leuk vindt, is lid worden van een team een goede manier om vrienden te maken.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

andere interessante programma's