Cropped ireland

Ierland

 De drie dingen waar we onmiddellijk aan denken:

Prachtige natuur, pittoreske dorpen én St Patrick's Day,

maar Ierland heeft nog zoveel meer te bieden dat zeker de moeite waard is! 

Wist je dat...?

...Dublin de jongste stad van Europa is met ongeveer 50% van de inwoners jonger dan 25 jaar? 

...Halloween van oorsprong Iers is en afstamt van een Keltische traditie om kwade geesten te verjagen (Samhain)? 

...Ierland het Eurovisiesongfestival maar liefst 7 keer won en dat dit een record is?

... koppels er tot in de jaren 1920 legaal konden trouwen door gewoon naar elkaar toe te lopen zolang ze dat deden in Teltown, county Meath en alleen op Saint Bridget's Day?

...Ierland oorspronkelijk werd gesticht door plunderende Vikingen in de 9de eeuw?

What to expect?

Guinness

Het Ierse dieet is vergelijkbaar met dat van andere Noord-Europese landen. Traditionele dagelijkse Ierse eetgewoonten bestaan uit vier maaltijden: ontbijt, middagmaal, "high thee" rond 16:00 en het avondmaal. Wat je vooral op je bord zal mogen verwachten is gebraad en stoofschotels. Maar vis zoals zalm, zeevruchten, en vooral garnalen, zijn ook populaire maaltijden.


Natuurlijk mogen we de nationale drank Guinness en hun Ierse whiskey niet vergeten die een heel belangrijke en symbolische rol spelen in de Ierse samenleving.


Cultuur

De Ieren zijn nogal snel informeel, waarbij vreemden niet wachten tot ze voorgesteld worden om te converseren en de voornaam al snel gebruikt wordt, zowel in het openbare als het bedrijfsleven. 

Er bestaan sociale en economische klassenverschillen. Ze worden vaak veroorzaakt door het opleidingsniveau, de religieuze instellingen en de vrije beroepen. De klassenverschillen zijn duidelijk waarneembaar aan de lokale bevolking door hun kleding, taal, opvallende consumptie, vrijetijdsbesteding, sociale netwerken en beroep.


Onderwijs

Het schooljaar in Ierland start begin september en eindigt eind mei of begin juni. Studenten worden doorgaans in een staatsschool in de buurt van het gastgezin geplaatst.


Het jaar en de richting waarin de student geplaatst wordt zal door de gastschool beslist worden en behoort niet tot de bevoegdheid van de organisatie. Vaak worden uitwisselingsstudenten geplaatst in het "transition year", dit is een éénjarig programma dat studenten voorbereidt op het senior year. Studenten moeten een aantal academische basisvakken nemen en kiezen één of twee keuzevakken.

Ook de mogelijkheid tot deelname aan examens wordt door de gastschool beslist. Doorgaans worden enkel studenten die het hele jaar in de school studeerden toegelaten om deel te nemen aan de examens.


Familie

Het gezinsleven is voor de Ieren heel belangrijk. De keuken is altijd het middelpunt in huis. Daar worden verhalen verteld, vrienden onderhouden en de stand van zaken besproken.


Familiesamenstellingen kunnen enorm verschillen. Dit kan gaan van een koppel zonder kinderen naar een alleenstaande ouder. Ook valt het voor dat je een kamer zal moeten delen met je gastbroer of - zus.


  


         Ireland flag icon - free download