Cato in Argentinië

Cato Herbots ging in 2016 voor een jaar naar Argentinië; ze deed het combo programma (school university transition): een semester in een middelbare school en daarna een semester aan de universiteit.

Mijn naam is Cato en op 11 augustus 2016 vertok ik voor een jaar naar Argentinië. Met een buik vol kriebels, een hoop zenuwen en zin in dit avontuur vertrok ik met Lynn en Marie-Elise naar Buenos Aires.

Na een oriëntatieweekend gingen alle studenten naar hun families. Mijn gezin kwam me ophalen. Na een nacht in Buenos Aires vertrokken we in auto richting Neuquén, een provincie in Noord Patagonië. 1200 km van Buenos Aires.
Maandagavond kwamen we aan en dinsdagmorgen meteen naar school.

"Dat vind ik een van de leukste dingen aan de Argentijnse cultuur. Mensen zijn zo open en verwelkomend. Ik voelde me dan ook erg snel op mijn plek op school."

Mijn eerste schooldag hier was denk ik een van de raarste dagen van mijn leven. Iedereen staarde me aan, leerkrachten kwamen zich met een kus en knuffel voorstellen en de directeur behandelde me meer als een vriend dan als een leerling. De volgende dagen waren helemaal anders. Minder gestaard en meer gepraat. Dat vind ik een van de leukste dingen aan de Argentijnse cultuur. Mensen zijn zo open en verwelkomend. Ik voelde me dan ook erg snel op mijn plek op school.
De gemiddelde Argentijn is toch heel anders dan de meeste Belgen. Als je met iemand bevriend bent, is het normaal dat je heel de familie kent en ook met hen een band hebt. Muziek is ook een belangrijk deel van de cultuur. Cumbia en Reggaeton zijn stijlen die ik niet kende, maar hier echt leuk leer vinden.

Het is een ervaring met moeilijke, maar vooral ook spannende, nieuwe, leuke en uitdagende momenten.

Ook mijn gastgezin is echt super. Ik woon met mijn ouders en broer (17) op een chacra (boerderij zonder dieren) net buiten de stad. Helemaal anders dan mijn leven in België, maar super interessant en leuk!

Argentinië is echt een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben, vooral qua natuur dan. Dit land heeft alles. Zee, bergen, woestijn, wouden, rivieren, ijskappen... Ik volg hier een combo programma, wat wilt zeggen dat ik 4 maanden middelbare school volg, dan zomervakantie heb en vanaf maart begin te studeren op de universiteit.

School is hier helemaal anders dan in België, maar dat is net wat het voor mij zo speciaal maakte. Naar school gaan in een ander land en daar wonen is de beste manier om een andere cultuur echt te leren kennen. Je ontdekt dingen die je als toerist zonder twijfel zouden ontgaan. Ook is het een zeer efficiënte manier om de taal te leren. Ik ben hier nu vier maanden en mijn Spaans gaat al zeer vlot.

Momenteel is het hier in Argentinië zomer. Kerstmis bij 36 graden was iets heel raar voor mij. Ik ben gewend aan de typische Belgische winterkerst met de familie. Hier is het echter helemaal anders. Eerst eten met vrienden en familie en dan gaan de jongeren feesten. Een erg speciaal zicht, al die mensen in short en kerstmuts.

Doordat ik hier andere mensen, mindsets en gewoontes leer kennen, heb ik echt het gevoel dat ik enorm veel bijleer en groei als persoon. Het is zo speciaal om te merken dat je op een positieve manier aan het evolueren bent. Ver van huis wonen geeft je een andere kijk op dingen die je anders vanzelfsprekend vindt.Cato

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR ARGENTINIË?