Ecuador

Waar denk je automatisch aan als je Ecuador in gedachten hebt? De Galapagos eilanden? En terecht! Buiten deze machtige plek zijn er uiteraard nog veel bezienswaardige mogelijkheden dankzij de weelderige natuur, enorme diversiteit aan diersoorten, archeologische sites en koloniale steden. Dit in combinatie met het hartverwarmende karakter van de Ecuadorianen zal ervoor zorgen dat je je tijd er zeker niet zal beklagen!   

quick facts

Hoofdstad Quito
Taal Spaans
Oppervlakte 257.217 km²
Inwoners 16,9 miljoen
Munt Amerikaanse dollar
Nationale feestdag 9 oktober

Wist je dat...?

...je geen toiletpapier in de Ecuadoriaanse toiletten mag gooien?

...er een zeldzame soort roze dolfijnen bestaat in dit land?

...Quito de hoogst geleden hoofdstad ter wereld is? 

...vele pasgeboren baby's er een rode draad om hun pols gebonden krijgen  om hen te beschermen tegen kwade geesten?

...70 procent van de cacao die in onze chocolade zit uit dit land komt?

What to expect?

NATUUR & klimaat

In Ecuador kan het klimaat erg divers zijn omwille van de grote verscheidenheid aan landschappen. Als we de kust bekijken, merken we een vochtig tropisch klimaat op met een regenseizoen van januari tot april. De Andes daarentegen maakt een constante wisselwerking tussen zon en regen mee het gehele jaar door. ‘s Nachts kan het er erg koud worden. De Galápagos eilanden, oostkant van de Andes en in het Amazonebekken genieten een warm en vochtig klimaat.


Ecuador beschikt over een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Betreffende fauna vind je er zeldzame diersoorten zoals de reuzenschildpadden, Galapagos pinguïns, lava hagedissen, zeeleguanen en veel meer. Zij vinden hun thuis op de Galapagos eilanden. Op vlak van natuur heb je enerzijds een prachtige kustlijn en een weelderige jungle, anderzijds heb je de ruige pieken en hooglanden van de Andes. 17% van de oppervlakte van Ecuador behoort tot een nationaal park of beschermd natuurreservaat.

BEVOLKING & cultuur

De bevolking van Ecuador kent een grote etnische diversiteit. Ze bestaat uit mestiezen (een groep van gemengde Spaans-inheemse afkomst), uit inheemse volkeren uit het Andesgebied, uit mensen van puur Spaanse en zelfs van Afrikaanse afkomst. De hedendaagse cultuur is dan ook het resultaat van deze verschillende invloeden; van het Inca-rijk en van Spaanse kolonisten.


Ecuadorianen zijn extreem vriendelijk, begroeten je al snel met schouderklopjes en omhelzingen. Ook bij het afscheid schudt men elkaar de hand en kust men elkaar op een wang.


In Ecuador is muziek heel belangrijk. ‘Pasillo’ vertegenwoordigt er het populairste muziekgenre en zijn trage, melancholische liedjes vertellen over het land zelf. Deze muzikale stijl wordt traditiegetrouw gespeeld met een gitaar, fluit en soms een mandoline. ceviche

Er zijn heel wat lokale specialiteiten om duimen en vingers van af te likken! Een erg populair gerecht is churrasco, een vleesgerecht dat meestal geserveerd wordt met gebakken eieren en frietjes. Op het eerste gezicht is geroosterde cavia misschien een minder aangenaam idee, maar dit stamt  uit het Inca verleden. Eerder fan van vis? Ook dan kom je zeker aan je trekken dankzij de ceviche; een typisch visgerecht met vis, garnalen of schelpdieren gedrenkt in limoen en met rode ui en chilipepers.  Andere populaire visgerechten zijn encocado, vis gekookt in kokosmelk, tomaat en knoflook, en chicharrones, in deeg gefrituurde stukjes vis, garnaal of inktvis.

          Image result for ceviche ecuatoriano

taal

Gelukkig voor jou spreken Ecuadorianen over het algemeen traag en duidelijk Spaans. Oefen zeker op voorhand basiswoorden want de meeste inwoners zullen geen Engels kennen! Buiten de officiele taal zijn er ook nog vele dialecten waaronder de meest gebruikte Chechua.


        Ecuador flag image - free download

school

Er wordt in Ecuador een onderscheid gemaakt tussen twee schoolregimes: Costa en Sierra. In Costa (de kust, Galapagos en een deel van de provincie Loja) – begint het schooljaar gewoonlijk begin mei en eindigt ze in februari. In het regime Sierra (Oriente of Amazone) beginnen de klassen in september en eindigen ze in juni of juli. Scholen in Ecuador zijn vrij strikt wat betreft uiterlijke kenmerken: ze zullen niet toelaten dat studenten dreadlocks, piercings hebben of gescheurde kleren dragen. Jongens dienen hun haar kort te houden. 

Collegeprogramma

Het collegeprogramma is een ideaal programma voor jongeren die al afgestudeerd zijn, maar het dagelijks naar school gaan niet helemaal meer zien zitten. Wil jij ook liever iets nieuws ontdekken?

In Ecuador kan je les volgen op het gerenommeerde CENESTUR-instituut in Quito

YFU Ecuador zoekt en gastgezin voor jou in de stad en verzorgt verder dezelfde begeleiding als onze andere studenten. 

Op deze manier kan je je tijdens deze ervaring volledig onderdompelen in de lokale cultuur en omgeving zoals bij onze andere programma's.

Onder de aangeboden cursussen op het CENESTUR-instituut zijn er verschillende boeiende mogelijkheden voor jongeren die een verder studie willen verkennen:

  • Koken
  • Toerisme
  • Digitale Marketing
  • Cybersecurity
  • Verpleegkunde
  • Fysiotherapie (Revalidatie)

Het schooljaar ligt anders in Ecuador, zoals trouwens in vele landen onder de evenaar. Het instituut biedt zowel semester- als jaarprogramma's aan, die van start gaan in april en oktober.

Als je na je middelbaar een jaarprogramma wil doen, kan dat dus vanaf begin oktober tot begin september. Hierbij neem je eigenlijk deel aan twee semesters (tweede semester + eerste semester van het jaar erna). Deze flexibele opties maken het mogelijk voor studenten om twee keer vakken te kiezen.

ZOMERPROGRAMMA

Wil je van een korte maar intense buitenlandse ervaring genieten? Met YFU krijg je de mogelijkheid om een cultuur en taal te leren kennen zoals geen enkele toerist dat kan! Het uitgangspunt van de zomerprogramma’s van YFU is de bevordering van het culturele bewustzijn. Daarnaast is de taal een belangrijk onderdeel van cultuur en de beheersing van de taal helpt je stapsgewijs vooruit met jouw integratie in het gastland. Bij alle programma’s zal je de taal van je gastland leren. Ben je geïnteresseerd in die extra focus of begeleiding voor het leren van een (nieuwe) taal en cultuur, maar wil je niet weg voor een lange periode? Denk dan zeker eens na over onze korte zomerprogramma’s!

Als ecologie, biologie, antropologie of Spaans je fascineert, sluit je dan aan bij andere YFU deelnemers van over de hele wereld in dit vijf weken durende programma in Ecuador.

Je woont bij een Ecuadoriaans gastgezin en leert de cultuur kennen vanuit het perspectief van een insider. Wonen bij een familie geeft je de kans om een andere cultuur te ontdekken en te begrijpen.

Je krijgt ook Spaanse taallessen om je nog meer onder te dompelen in de Ecuadoraanse cultuur. Deze lessen zijn een paar uur per week en worden toegewezen aan elke student op basis van hun inkomend niveau Spaans.

Daarnaast zijn er enkele trips inbegrepen in de programmaprijs waardoor je veel kan zien en ervaren. Wist je dat de Galapagos eilanden ook bij Ecuador horen? Neem optioneel deel aan de Galapagos trip tijdens het programma.

Come to Ecaudor

Mountains, jungle, sea, islands, cities, people. Ecuador has it all! An adventurers paradise! 

Located on zero latitude, Ecuador is divided into four distinct regions; Amazon, Andes, Coast, Galapagos. It's a land of many cultures, 14 indigenous nationalities live together on its 256,370 square kilometers.

Read more on our website:

About Ecuador

Your year in Ecuador

Destinations

About YFU Ecuador

Come to Ecuador

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S