Oostenrijk

Doe je ski – of wandelbotten al maar aan, want als je de bergen wilt opzoeken, 
ben je in Oostenrijk aan het juiste adres.

Wist je dat...?

...Wenen in de top tien van 's werelds meest leefbare steden staat?

...Oostenrijkse kinderen al op zeer jonge leeftijd leren skiën (een beetje zoals leren fietsen)?

...je er je hond overal mee naartoe kan nemen (restaurants, bars, werk ...)?

...vele Oostenrijkers nog nooit the Sound of Music hebben gezien? 

...het er normaal is  om tijdens de lunch zoete gerechten te eten?

What to expect?

klimaat

Ook al als je niet van skiën houdt, is Oostenrijk een prachtig land. Ze hebben een geweldige culturele geschiedenis en steden zoals Wenen en Salzburg zijn zeker eens de moeite waard om te bezoeken. Het klimaat kan, net zoals in België, verschillen van week tot week. De warme zomermaanden en de koude wintermaanden met een goed pak sneeuw zal je zeker niet missen!

gezinsleven

In de meeste gezinnen werken beide ouders buitenshuis. Gezinnen hebben veelal de verwachting dat hun gastkind actief deelneemt aan het leven van het gastgezin. Help dus een handje mee in het huishouden, maak tijd om samen met hen te eten, praat aan tafel want dat zullen ze zeker waarderen.

Veel gezinnen doen ook samen uitstapjes of activiteiten tijdens de weekends en hopen dat je daar aan deelneemt.

In de winter gaan veel Oostenrijkers regelmatig skiën en tijdens de zomer gaan ze bijvoorbeeld mountainbiken of klimmen. Je zal je dus niet snel vervelen!

SACHERTORTE

De Oostenrijkse keuken is vrij divers, maar de meeste hoofdgerechten bestaan uit een goed stuk vlees. Vooral varkensvlees, kip en kalkoen zal je op je bord terugvinden. Een van de bekendste Oostenrijkse specialiteiten is de "Wienerschnitzel", een stuk gebraden kalfsvlees of kip dat vaak met frietjes gegeten wordt. Tijdens de zomer houden veel mensen ervan om een barbecue te organiseren. Probeer ook zeker eens hun bekende "sachertorte". Dit is een chocoladecake met een vulling van abrikozenmarmelade en chocoladeglazuur erop. Dat wordt smullen!


       

   

Image result for christmas food in austriaTaal

De officiële landstaal is het Duits. Terwijl er doorgaans standaard Duits wordt gesproken op school kan je verwachten dat er in jouw omgeving en jouw gastgezin dialecten gesproken worden. Vanwege het bergachtige landschap zijn er veel dialecten ontstaan die Mundart heten en veel Oostenrijkers zijn dan ook trots op hun dialect.

Hier zijn alvast een paar handige zinnen om mee te beginnen:

• Goedendag: Guten Tag
• Tot ziens: Auf Wiedersehen
• Ja / Nee: Ja / nein
• Dankuwel: Vielen Dank
• Hoe gaat het?: Wie geht’s?
• Hoeveel kost het?: Wie viel kostet es?
• Mag ik de rekening?: Darf ich bitte die Rechnung haben?
• Kunt u dat herhalen?: Können Sie das wiederholen?


onderwijs

Omdat de meeste YFU-gastgezinnen in kleine stadjes of kleine dorpen wonen, is er een grote kans dat je met de bus of de trein naar school gaat.

Je zal hoogstwaarschijnlijk in een “Gymnasium” geplaatst worden. De academische verwachtingen liggen daarom redelijk hoog en de scholen bieden veel vakken. De focus ligt vooral op algemene theoretische kennis.

Op een Oostenrijkse school zit je in één vaste klas. Iedere klas heeft zijn eigen klashoofd bij wie je terecht kan met allerhande vragen en problemen. Een schooldag start rond 8u en eindigt, afhankelijk van de dag, tussen 14u en 17u.

Vaak worden er na de lessen nog buitenschoolse activiteiten georganiseerd, zoals sportactiviteiten en tekenlessen waarbij je de kans hebt om je klasgenoten beter te leren kennen.

Dansprogramma

Deelnemers worden ingeschreven op een lokale middelbare school. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan danslessen volgens hun schoolrooster en beschikbaarheid. Deelnemers kunnen 2 à 3 danslessen per week volgen. De lessen bieden verschillende stijlen, zoals ballet, hedendaags, musical, acrobatiek en fitness.

Verwachtingen:

Je moet een passie hebben voor dansen en openstaan ​​om verschillende dansstijlen te leren.
Daarnaast wordt verwacht dat je zoals bij het gewone schoolprogramma gemotiveerd bent om de Duitse taal te leren, actief aan school deel te nemen en naast hun dansprogramma ook tijd door te brengen met hun gastgezin.

Om dit aan te tonen verwacht YFU Oostenrijk dat je een motivatiebrief schrijft voor dit programma.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S