Verenigde Staten

Hoofdstad Washington D.C
Taal Engels
Oppervlakte 9.826.675 km²
Inwoners 326 miljoen
Munt Dollar
Nationale feestdag 4 juli

Wil je de diversiteit van één van de grootste landen zowel in oppervlakte als in bevolking, ontdekken? In de Verenigde Staten is verscheidenheid troef; niet alleen op vlak van natuur, maar ook cultuursgewijs zijn er grote verschillen aanwezig. Er zijn maar liefst 50 verschillende staten! Wil je aan de lijve ondervinden wat ze bedoelen met “the American dream”? Wil je jezelf in het typische Amerikaanse "high school" leven onderdompelen? Deze kansen liggen allemaal binnen handbereik!  

Wist je dat...?

 ....dat er een officiële 'blad, steen, schaar-liga' is?

... dat de gemiddelde Amerikaan 1500 boterhammen met pindakaas en jam zal eten voordat ze 18 worden?

... de eerste persoon op de maan in 1969 de Amerikaan Neil Armstrong was?

... dat de eerste vrijdag van juni nationale Donut day is?    

... statistisch gezien het beroep van president er het gevaarlijkste is?

What to expect?

NATUUR
De VS staat bekend om zijn spectaculaire biodiversiteit waaronder tropische regenwouden, woestijnen, hoge bergen bedekt met gletsjers, graslanden en zelfs actieve vulkanen! Er zijn meerdere beschermde natuurgebieden waaronder een van de bekendste; Yosemite National Park. Dit gebergte, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, is gebeeldhouwd door gletsjers en herbergt een breed scala aan dieren in het wild. Andere befaamde natuurgebieden zijn de Grand Canyon (Arizona) waar de ‘Native Americans’ voor duizenden jaren hebben geleefd en de regenwouden in de Redwood National and State Parks (Californië) waar de hoogste bomen ter wereld staan (die zelfs groter zijn dan het vrijheidsbeeld in New York).

ETEN

Als we aan de VS denken, verschijnt er doorgaans het beeld van fastfoodrestaurants in ons hoofd. Echter, er zijn nog andere typische culinaire eetgewoontes. Laat ons beginnen met de eerste maaltijd van de dag: het ontbijt. Allereerst zijn er de ‘cereals’ en ‘pancakes’ die erg populair zijn bij het ontbijt. Bij de pancakes, die doorgaans kleiner en dikker zijn dan de andere, mogen verschillende toppings bij (bananen, bessen, maple syrup,...). Nog andere populaire voedingswaren zijn het wit brood zoals wij het kennen onder toastbrood, de typische donuts, de hotdog en hamburgers. Verschiet niet van de grote porties!

VRIJE TIJD EN HOBBY'S

Amerikanen hebben vele verschillende hobby’s zoals bijvoorbeeld naar de cinema gaan, vissen, bowlen en fietsen. Vissen was er gedurende een lange tijd heel erg populair en bowlen wordt er gezien als een sociaal uitje! Studenten houden ervan om hun hobby's uit te kiezen aan de hand van extra activiteiten georganiseerd via de school. Je kan deel uitmaken van een sportteam, schaakclub, koor, muziekband,... Je kan schooljournalist worden of uitblinken in verschillende georganiseerde competities. Het is overigens erg populair in de VS om sport te spelen. Dé sport bij uitstek is niet minder dan ‘American football’. Niet alleen lust het publiek er pap van op televisie; ook gaan er duizenden mensen naar de stadions om het live te zien...

SCHOOL & GASTGEZIN
Leerlingen worden geplaatst in publieke of private scholen, waarbij de eerste de meest gebruikelijke is. In de typische ‘high school’, tussen 15 en 18 jaar oud, volg je meestal een aantal verplichte vakken zoals Engels, sociale wetenschappen, wetenschappen en wiskunde. In de meeste scholen ga je van start eind augustus en eindig je in mei.

Op uitwisseling gaan naar de VS is wereldwijd enorm populair, verwacht je dus aan mogelijks anders uitwisselingsstudenten van onze partner of andere partners in jouw school in de VS.

Aangezien de VS een divers land is, kan je je ook verwachten aan een diversiteit aan gastgezinnen. Elk gastgezin is verschillend en we moeten het idee van een traditioneel Amerikaans gezin loslaten. Je kan terechtkomen bij een gezin met kinderen, een single moeder of vader, partners van hetzelfde geslacht of bij een ouder koppel die tevens ook nog eens van cultuur kunnen verschillen. Eerlijkheid en een open geest zal je helpen en wordt erg geapprecieerd door het gastgezin.

Good to know...

Een uitwisseling naar de Verenigde Staten van Amerika is enorm populair onder veel jongeren vanwege de vele Amerikaanse tv-programma's en de unieke cultuur. 

We vertrouwen op onze partnerorganisaties om onze studenten zo goed mogelijk te begeleiding en plaatsingen te bieden bij scholen en gastgezinnen. Deze organisaties begeleiden honderden studenten en functioneren anders dan onze kleine vzw in Vlaanderen.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat je kan verwachten voordat je vertrekt.
Hier belichten we enkele aspecten die typisch zijn voor het J1 schooluitwisselingsprogramma naar de VS.

AANKOMSTMOMENT
In de VS werken ze niet met een aankomstdatum, maar eerder een aankomstperiode. Die loopt doorgaans van één van de laatste dagen van juli tot begin/midden september. Kortom, je kan ergens in deze periode vertrekken en wij boeken vooraf nog geen vlucht voor jou. Het is pas als je geplaatst bent dat je weet waar je naartoe gaat en waar wij dus jouw vlucht naartoe kunnen boeken. Een plaatsing is pas definitief als er een gastgezin, een lokale coördinator én een school gevonden is.

Een deel van de studenten worden in juni en juli al geplaatst, maar velen worden ook pas in augustus of begin september finaal geplaatst. Dit komt er dan op neer dat je kan vertrekken van zodra jouw plaatsingsgegevens en vluchtgegevens er zijn. We overleggen dan met jou en het gastgezin een ideale aankomstdag en boeken jouw vlucht op die dag.

Het is dus lang wachten, maar van zodra je geplaatst bent gaat het snel en vertrek je doorgaans binnen de week of twee.

Zoals je hierboven gelezen hebt starten heel wat scholen al eind augustus. Ben je pas in augustus geplaatst, dan mis je dus de eerste schooldag, maar pik je zo snel mogelijk in.

LOCATIE VAN PLAATSING EN ORIËNTATIE

Wij werken steeds met nationale organisaties, als je inschrijft voor ene programma in de VS kan je in principe overal in de VS geplaatst worden. Echter, uit ervaring weten we dat een plaatsing in en stad of aan de kustregio's eerder uitzonderlijk zijn. Doorgaans kom je terecht in één van de centrale staten in een middelgrote stad of op het platteland.

Door de uitgestrektheid van het land worden de oriëntaties na aankomst doorgaans lokaal georganiseerd of zelfs online in het geval je vrij afgelegen geplaatst wordt.

Eén van onze partners biedt de optie aan om deel te nemen aan een aankomstoriëntatie met buitenlandse studenten die in heel het land geplaatst zijn in Washington DC.

EINDE VAN HET PROGRAMMA

Het einde van het programma in de VS is afhankelijk van de laatste schooldag van de school waar je geplaatst bent. Vele scholen eindigen al in mei, sommigen in juni. De einddatum van het programma wordt gedefinieerd als twee weken na de laatste schooldag.

LEEFTIJD

Alle studenten die een uitwisseling naar de VS willen ondergaan moeten een visum aanvragen. Voor dit programma is dat een J1-visum. Eén van de voorwaarden voor dat visum is dat je tussen de 15 en 18,5 jaar oud bent bij aankomst in het gastland.

Kijk dus zeker de leeftijdsvoorwaarden na in onze prijzenbijlage (vraag een brochure aan). 

Voldoe je niet (meer) aan deze leeftijdsvoorwaarden, dan kunnen wij je spijtig genoeg niet inschrijven voor dit programma. Kijk dan zeker naar alternatieve bestemmingen voor jouw uitwisselingservaring.

AFGESTUDEERD VOOR VERTREK?

Het wordt steeds moeilijker om scholen te vinden voor jongeren die reeds een middelbaar diploma op zak hebben. In sommige school boards wordt zelfs beslist om geen buitenlandse afgestudeerde studenten in te schrijven op hun scholen. Anderen stellen voorwaarden voor inschrijving.

De uitdaging om de combinatie te vinden van een gastgezin en een school in de VS waar je ingeschreven kan worden wordt elk jaar moeilijker. Houd daarom rekening met deze aandachtspunten als je pas na je middelbaar op uitwisseling wil naar de VS:

- Kijk zeker ook de leeftijdsvoorwaarden na. Deze zijn bepalend voor deelname.

- Afgestudeerde studenten worden gemiddeld later geplaatst. Verwacht je aan een lange wachtperiode.

- Je komt sowieso in een klas terecht met jongere leerlingen. Soms wordt je in een ander jaar geplaatst. Een einddiploma wordt niet gegarandeerd.

- Af en toe gebeurt het dat scholen je niet toelaten om deel te nemen aan bepaalde after school activities zoals sport teams, debate clubs, science classes, ... We kunnen dit dus niet vooraf garanderen omdat dit door de school zelf bepaald wordt. Wel kan je buiten school deelnemen aan activiteiten in de buurt van je gastgezin.

- Afgestudeerde studenten kunnen worden gevraagd naar hun bereidheid om inschrijvignsgeld te betalen aan een particuliere middelbare school onze partner vóór 30 juni geen vrije plaatsing kan vinden.

Lijkt dit jou niet wat je zoekt? Kijk dan zeker naar alternatieve bestemmingen voor jouw uitwisselingservaring.

ANDERE VOORWAARDEN

Zoals bij elk programma zijn er ook andere programmavoorwaarden waar we rekening mee moeten houden. Dit zijn bijvoorbeeld:

- academische voorwaarden: een buis op jouw rapport? of een leerstoornis? Dat moeten we navragen bij onze partner.

- eetgewoontes (veggie of vegan): doorgaans wordt verwacht dat je mee-eet met jouw gastgezin of jouw eigen inkopen doet en potje kookt indien nodig.

- allergie voor huisdieren of niet met huisdieren willen wonen? Hiervoor moeten we een uitzondering aanvragen.

- mentale gezondheid: zijn er zorgen? Dan moet dit doorgaans eerst besproken worden met onze partner.

- ben je afgestudeerd voor vertrek? De plaatsen voor afgestudeerde studenten zijn beperkt, wees er dus snel bij.

- ...

Inbegrepen in de programma prijs

Niet inbegrepen in de programma prijs

Corona