Verenigde Staten

Hoofdstad Washington D.C
Taal Engels
Oppervlakte 9.826.675 km²
Inwoners 326 miljoen
Munt Dollar
Nationale feestdag 4 juli

Wil je de diversiteit van één van de grootste landen zowel in oppervlakte als in bevolking, ontdekken? In de Verenigde Staten is verscheidenheid troef; niet alleen op vlak van natuur, maar ook cultuursgewijs zijn er grote verschillen aanwezig. Er zijn maar liefst 50 verschillende staten! Wil je aan de lijve ondervinden wat ze bedoelen met “the American dream”? Wil je jezelf in het typische Amerikaanse "high school" leven onderdompelen? Deze kansen liggen allemaal binnen handbereik!  

Wist je dat...?

 ....dat er een officiële 'blad, steen, schaar-liga' is?

... dat de gemiddelde Amerikaan 1500 boterhammen met pindakaas en jam zal eten voordat ze 18 worden?

... de eerste persoon op de maan in 1969 de Amerikaan Neil Armstrong was?

... dat de eerste vrijdag van juni nationale Donut day is?    

... statistisch gezien het beroep van president er het gevaarlijkste is?

What to expect?

NATUUR
De VS staat bekend om zijn spectaculaire biodiversiteit waaronder tropische regenwouden, woestijnen, hoge bergen bedekt met gletsjers, graslanden en zelfs actieve vulkanen! Er zijn meerdere beschermde natuurgebieden waaronder een van de bekendste; Yosemite National Park. Dit gebergte, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, is gebeeldhouwd door gletsjers en herbergt een breed scala aan dieren in het wild. Andere befaamde natuurgebieden zijn de Grand Canyon (Arizona) waar de ‘Native Americans’ voor duizenden jaren hebben geleefd en de regenwouden in de Redwood National and State Parks (Californië) waar de hoogste bomen ter wereld staan (die zelfs groter zijn dan het vrijheidsbeeld in New York).

ETEN

Als we aan de VS denken, verschijnt er doorgaans het beeld van fastfoodrestaurants in ons hoofd. Echter, er zijn nog andere typische culinaire eetgewoontes. Laat ons beginnen met de eerste maaltijd van de dag: het ontbijt. Allereerst zijn er de ‘cereals’ en ‘pancakes’ die erg populair zijn bij het ontbijt. Bij de pancakes, die doorgaans kleiner en dikker zijn dan de andere, mogen verschillende toppings bij (bananen, bessen, maple syrup,...). Nog andere populaire voedingswaren zijn het wit brood zoals wij het kennen onder toastbrood, de typische donuts, de hotdog en hamburgers. Verschiet niet van de grote porties!

VRIJE TIJD EN HOBBY'S

Amerikanen hebben vele verschillende hobby’s zoals bijvoorbeeld naar de cinema gaan, vissen, bowlen en fietsen. Vissen was er gedurende een lange tijd heel erg populair en bowlen wordt er gezien als een sociaal uitje! Studenten houden ervan om hun hobby's uit te kiezen aan de hand van extra activiteiten georganiseerd via de school. Je kan deel uitmaken van een sportteam, schaakclub, koor, muziekband,... Je kan schooljournalist worden of uitblinken in verschillende georganiseerde competities. Het is overigens erg populair in de VS om sport te spelen. Dé sport bij uitstek is niet minder dan ‘American football’. Niet alleen lust het publiek er pap van op televisie; ook gaan er duizenden mensen naar de stadions om het live te zien...

SCHOOL & GASTGEZIN
Leerlingen worden geplaatst in publieke of private scholen, waarbij de eerste de meest gebruikelijke is. In de typische ‘high school’, tussen 15 en 18 jaar oud, volg je meestal een aantal verplichte vakken zoals Engels, sociale wetenschappen, wetenschappen en wiskunde. In de meeste scholen ga je van start eind augustus en eindig je in mei.

Op uitwisseling gaan naar de VS is wereldwijd enorm populair, verwacht je dus aan mogelijks anders uitwisselingsstudenten van onze partner of andere partners in jouw school in de VS.

Aangezien de VS een divers land is, kan je je ook verwachten aan een diversiteit aan gastgezinnen. Elk gastgezin is verschillend en we moeten het idee van een traditioneel Amerikaans gezin loslaten. Je kan terechtkomen bij een gezin met kinderen, een single moeder of vader, partners van hetzelfde geslacht of bij een ouder koppel die tevens ook nog eens van cultuur kunnen verschillen. Eerlijkheid en een open geest zal je helpen en wordt erg geapprecieerd door het gastgezin.

Good to know...

Een uitwisseling naar de Verenigde Staten is bijzonder geliefd bij jongeren vanwege de talrijke Amerikaanse tv-programma's en de herkenbare cultuur. We steunen sterk op onze partnerorganisaties om onze studenten optimaal te begeleiden en plaatsingen te regelen bij scholen en gastgezinnen. Deze organisaties begeleiden honderden studenten en opereren op een andere schaal dan onze kleine vzw in Vlaanderen.

Het is van essentieel belang om goed geïnformeerd te zijn over wat je kunt verwachten voordat je vertrekt. Hieronder lichten we enkele kenmerkende aspecten uit van het J1 schooluitwisselingsprogramma naar de VS.

AANKOMSTMOMENT

In de Verenigde Staten hanteren we geen specifieke aankomstdatum, maar eerder een aankomstperiode. Deze periode loopt doorgaans van eind juli tot begin/midden september. Met andere woorden, je kunt in deze periode vertrekken, en we regelen van tevoren nog geen vlucht voor jou. Het is pas nadat je bent geplaatst dat je de bestemming en dus de vluchtbestemming te weten komt.

Voor velen kan dit wachten een lange periode lijken, maar zodra je eenmaal geplaatst bent, gaat het snel. Zoals hierboven vermeld, beginnen veel scholen al eind augustus. Als je pas in augustus geplaatst wordt, mis je mogelijk de eerste schooldag, maar je zult snel weer bijbenen.

LOCATIE VAN PLAATSING EN ORIËNTATIE


Onze samenwerking verloopt altijd via nationale organisaties. Als je je inschrijft voor een programma in de Verenigde Staten, bestaat in principe de mogelijkheid om op elke locatie in het land te worden geplaatst. Niettemin, op basis van onze ervaring, beseffen we dat plaatsingen in steden of kustgebieden zeldzaam zijn. Meestal word je geplaatst in een van de centrale staten, in een middelgrote stad of op het platteland.

Gezien de enorme omvang van het land worden de oriëntaties na aankomst doorgaans op lokaal niveau georganiseerd, en in sommige gevallen zelfs online als je op een afgelegen locatie wordt geplaatst.


NASCHOOLSE ACTIVITEITEN


In veel Amerikaanse scholen worden diverse naschoolse activiteiten aangeboden. Voor velen maken deze activiteiten deel uit van de ervaring, maar het is belangrijk op te merken dat de toegang tot deze activiteiten verschilt van school tot school en door de school wordt bepaald. De kans bestaat dus dat je niet kan deelnemen aan je favoriete activiteit, maar misschien zijn er wel andere opties beschikbaar. Deelname aan naschoolse activiteiten kan nooit worden gegarandeerd, ook niet bij andere bestemmingen.

EINDE VAN HET PROGRAMMA

Het einde van het programma in de Verenigde Staten wordt bepaald door de laatste schooldag van de school waar je geplaatst bent. Veel scholen eindigen al in mei, terwijl sommigen dit in juni doen. De einddatum van het programma wordt vastgesteld op basis van de laatste schooldag.

LEEFTIJD EN ANDERE VOORWAARDEN

Alle studenten die een uitwisseling naar de Verenigde Staten willen ondernemen, moeten een visum aanvragen, in dit geval een J1-visum. Een van de vereisten voor dit visum is dat je tussen de 15 en 18,5 jaar oud moet zijn bij aankomst in het gastland.

Controleer dus zeker de leeftijdsvereisten in onze prijslijst (vraag een brochure aan). Als je niet aan deze leeftijdsvereisten voldoet, kunnen we je helaas niet inschrijven voor dit programma. Overweeg dan zeker alternatieve bestemmingen voor jouw uitwisselingservaring.

Indien je nog niet bent afgestudeerd, raden we ten zeerste aan om een uitwisseling te overwegen tijdens je middelbare schoolperiode. Dit vergroot je inschrijvingskansen en maakt je ervaring des te boeiender.

Zoals bij elk programma zijn er ook andere programmavoorwaarden waarmee we rekening moeten houden:

Als je bijvoorbeeld buizen hebt op je rapporten of een leerstoornis hebt, moeten we dit verifiëren bij onze partnerorganisatie.

Over het algemeen wordt van je verwacht dat je eet met je gastgezin of je eigen maaltijden bereidt als dat nodig is. Ben je vegetarisch of veganistisch, dit moeten we vooraf verifiëren, maar verwacht je niet aan een gezin dat dat ook is.

Allergie voor huisdieren of niet met huisdieren willen wonen? In dit geval moeten we een uitzondering aanvragen.

Als er zorgen zijn over je mentale gezondheid, moet dit doorgaans eerst worden besproken met onze partnerorganisatie.

Ben je afgestudeerd voordat je vertrekt?

De beschikbare plaatsen voor afgestudeerde studenten zijn beperkt en snel volgeboekt, dus wees er snel bij.

het is elk jaar uitdagend om scholen te vinden voor jongeren die al een middelbareschooldiploma hebben behaald. In sommige schooldistricten is besloten om geen afgestudeerde buitenlandse studenten in te schrijven, terwijl anderen specifieke inschrijvingsvoorwaarden stellen. 
Het combineren van een gastgezin en een school in de Verenigde Staten waar je kunt worden ingeschreven, wordt elk jaar complexer. Houd daarom rekening met de volgende punten als je na je middelbare school op uitwisseling naar de Verenigde Staten wilt gaan:

1) Je moet voldoen aan de leeftijdsvoorwaarden.

2)
Uit ervaring weten we dat afgestudeerde studenten een grotere kans hebben op een latere plaatsing. Verwacht je dus aan een langere wachtperiode in de zomer.


3)
Deelname aan de typische naschoolse activiteiten. Dit verschilt van school tot school en wordt door hen besloten. We hebben gemerkt dat vooral afgestudeerde studenten niet worden toegelaten tot competitieve activiteiten, wat de mogelijkheden aanzienlijk beperkt. Natuurlijk is het mogelijk dat je dergelijke activiteiten buiten school kunt ondernemen, afhankelijk van het aanbod in de buurt van je gastgezin.

4) Je zult sowieso in een klas terechtkomen met jongere leerlingen, en soms word je zelfs in een lager jaar geplaatst. Een einddiploma wordt niet gegarandeerd.


5) Afgestudeerde studenten kunnen worden gevraagd om inschrijvingskosten te betalen aan een particuliere middelbare school als onze partner voor 30 juni geen vrije plaatsing kan vinden.


Is dit niet jouw uitwisselingsdroom? Overweeg dan zeker alternatieve bestemmingen voor jouw uitwisselingservaring.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's