Maria in Noorwegen
de avonturen van Maria tijdens haar uitwisseling in het betoverende Sunnmøre, Noorwegen.

Hey, ik ben Maria en ik ben naar Sunnmøre in Noorwegen gegaan.

Ik wilde voor mijn uitwisseling in Europa blijven en Scandinavië sprak me aan, aangezien ik er bijna niks van wist. Ik heb gekozen voor Noorwegen omdat ik alleen maar goeie dingen van het land heb gehoord. Een voorbeeld zou de prachtige natuur zijn die ik toen enkel op foto’s heb gezien.

Waarom ben je op uitwisseling vertrokken?

Er was een infosessie op mijn school over uitwisseling tijdens je middelbare school en meteen nadat het geëindigd was, wilde ik me meteen inschrijven. Ik hou ervan om nieuwe culturen te leren en zo een ervaring ging me helpen om te groeien.Wat waren je eerste ervaringen in jouw gastgezin?

In het begin was het een beetje grappig als ik er nu terug aan denk want het was redelijk gênant in het begin. Ik was hun eerste uitwisselingsstudent dus ze wisten niet echt heel goed hoe alles moest verlopen en ik ook niet! Uiteindelijk na een beetje tijd kregen we een steeds betere band. Ze willen me nu zelfs graag bezoeken en ik wil zonder enige twijfel terugkomen! Ik ben echt heel gelukkig dat ik bij hen ben beland!

Wat was jouw eerste ervaring op school?

De eerste dag school was heel veel. Ze hadden een speech geven van een uur in het Noors en ik verstond er natuurlijk niks van. Op die dag vrienden te vinden die ik voor de rest van mijn uitwisseling zou hebben was heel moeilijk. Op school in Noorwegen mag je gsm gebruiken, behalve als de leerkracht zegt dat er een toets is en dan moeten ze weg. Computers worden heel veel gebruikt, voor bijna alle lessen!Het is ook niet zo streng op school, dus school in Noorwegen was echt een cultuurshock voor mij.

Welke stereotype(s) van jouw gastland zijn waar of al ontkracht?

Het grootste stereotiep dat wij hebben over Noorse mensen is waarschijnlijk dat wij ze koud vinden. Op een manier is het wel zo, maar koud is niet het juiste woord. Ze zijn heel gereserveerde mensen. Met vrienden praten ze natuurlijk, maar met nieuwe mensen is dat niet zo. Ik moest heel vaak de eerste stap zetten in een conversatie voordat ik echt vrienden had. In de bus zitten ze ook heel graag alleen. Wat ik redelijk grappig vind is dat ze echt wel gereserveerd zijn, maar als je ze vraagt om hulp dan zullen ze jouw oprecht willen helpen. Het zijn eenmaal je ze kent, echt lieve mensen.

"Wat ik redelijk grappig vind is dat ze echt wel gereserveerd zijn, maar als je ze vraagt om hulp dan zullen ze jouw oprecht willen helpen. Het zijn eenmaal je ze kent, echt lieve mensen."

Waren sommige momenten moeilijk?

Ik had goeie momenten en minder goeie momenten. De eerste maand was voor mij het allermoeilijkste omdat je beseft dat je echt op uitwisseling bent en je familie voor lange tijd niet meer gaat zien, je beheerst de taal nog niet en je moet je nog aanpassen aan de verschillende gewoontes en aan de familie.

Na verloop van tijd ging het wel en eenmaal ik een goede vriendengroep had en een goede band met mijn gast zusje (die super schattig is), ging alles héél snel voorbij.

Ik heb zoveel leuke dingen kunnen doen, ik ben daar oneindig dankbaar voor.

De andere uitwisselingsstudenten van over de hele wereld leren kennen was één van mijn mooiste herinneringen.

Wat is je mooiste herinnering aan je uitwisseling?

Ik heb niet een mooiste herinnering aan mijn uitwisseling, ik heb er echt wel meerdere. Een van de mooiste was wel om de andere uitwisselingsstudenten van over de hele wereld te leren kennen. Ik heb echt vrienden voor het leven gemaakt! Ik ben ook heel blij dat ik nu nog altijd contact met hen heb. :)

Daarnaast was ik heel blij om peperkoekhuizen te maken met mijn Noorse vriendinnen. En natuurlijk om voor het allereerst te kunnen skiën en langlaufen!

"Ik heb niet een mooiste herinnering aan mijn uitwisseling, ik heb er echt wel meerdere."

Heb je nog een tip of goede raad voor jongeren die erover denken om op uitwisseling te gaan?

Ik zou sowieso aanraden om zo veel mogelijk uit te proberen wat mogelijk is, en heel veel “ja” te zeggen. 

Een andere tip zou zijn om geen verwachtingen te hebben, laat alles op je afkomen en je zult zien dat dat echt goed uitkomt!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR NOORWEGEN?

(Opgelet, het Volkshogeschoolprogramma in Noorwegen wordt niet meer aangeboden, het gewone schoolprogramma nog wel!)