Hongarije

Szia! Hogy vagy? Klaar om je avontuur in Hongarije te starten? Je moet helemaal geen kennis te hebben van het Hongaars, want de mensen helpen je graag verder. Als je de taal nog niet kent, zijn ze heel erg geduldig. Ze spreken heel traag en LUID, ook al zorgt dat er niet voor dat je ze beter verstaat. 

quick facts

Hoofdstad Boedapest
Taal Hongaars
Oppervlakte 93.024 km²
Inwoners 9,9 miljoen
Munt Forint
Nationale feestdag 20 augustus

Wist je dat...?

...Houdini geboren werd in Budapest?

...er maar liefst 13 Nobelprijswinnaars afkomstig zijn van Hongarije?

...er een spoorweg genaamd 'Gyermekvasut Railway' volledig wordt geleid door kinderen (behalve de treinbestuurder)?

..Hongarije het grootste meer van Centraal-Europa heeft(Lake Balaton is 80 km lang)?

...de rubik's cube in Hongarije werd uitgevonden? 

what to expect?

CULTUUR EN GEZIN
Hongarije is maar een tikkeltje groter dan België met ongeveer hetzelfde aantal inwoners. Toch zijn er nogal wat verschillen tussen de twee landen. 

Het dagelijks leven in Hongarije zal er op het eerste zicht misschien niet zo anders uitzien als in Vlaanderen. Het zijn vooral de kleine details die het verschil maken. Bijvoorbeeld als vrienden elkaar met een kus op de wang groeten, zijn het altijd twee kussen. Handig om te weten om gênante situaties te vermijden. Wees niet verbaasd als mensen jou aankijken als je zegt dat de Sint uit Spanje komt, want daar wordt gezegd dat hij van Lapland komt. Ook nuttig om te weten is dat mensen in Hongarije altijd eerst hun familienaam en dan hun voornaam zeggen, zo wordt het officieel gebruikt! 

Het familieleven is heel erg belangrijk in Hongarije. Hongaren spenderen heel wat tijd samen en delen wat ze dagelijks met elkaar doen. Ze zijn heel erg professioneel in het genieten van het leven. Ze willen dat iedereen altijd een leuke tijd heeft! De Hongaarse mensen zijn heel erg open, liefdevol en eerlijk. Eens ze je in hun hart hebben toegelaten, zal je daar ook voor altijd blijven! Hongarije wordt zeker en vast jouw tweede thuis.

Keuken

Jouw gastgezin zal ervoor zorgen dat jij zo veel mogelijk van de traditionele gerechten kan proeven, zoals bijvoorbeeld goulash. Dit is trouwens een soep! De goulash die je hier kunt krijgen lijkt eigenlijk meer op pörkölt dat dichterbij stoofvlees staat. Als je vegetariër bent, leg je best je gastgezin op voorhand uit wat je wel en niet eet om misverstanden te vermijden!

TAAL

Hongaren spreken toch liefst en alleen Hongaars. Niet zoals in België, waar bijna iedereen minstens één vreemde taal kent. Dus schaf jezelf maar al een woordenboekje Nederlands – Hongaars aan. Jongeren in Budapest, de hoofdstad, spreken wel meer en meer Engels, maar de oudere generaties zullen zich ook wel duidelijk maken, ook al moet het met hun handen en voeten!

ONDERWIJS EN VRIENDEN
In het middelbaar zijn er geen examens zoals in België. Enkel toetsen en taken doorheen het schooljaar. Een typische schooldag start om 8 uur ’s morgens en gemiddeld worden er 6 lessen per dag gegeven. Elke les duurt 45 minuten. Tussen de lessen kan je rekenen op een pauze van 10 minuten.

Gewoonlijke lessen die je in alle schoolsystemen krijgt zijn bijvoorbeeld geschiedenis, Hongaars, literatuur en wiskunde. Hongaarse studenten nemen ook graag deel aan allerlei extracurriculaire activiteiten na de schooluren. De meest populaire activiteiten zijn muziek en sport. Er zijn speciale muziekscholen waar jongeren zich voor kunnen inschrijven.

Als je muziek speelt raadt YFU Hongarije je aan om de optie naschoolse muzieklessen te kiezen (zie programma's).

Ben je meer het sporttype? Geen probleem, Hongaren houden ook heel erg van sport en hiervoor zijn er dan ook extra activiteiten aan gekoppeld!

Ga je naar de Steinerschool en wil je graag een jaartje ervaren in zo'n school in het buitenland?

Kijk zeker naar de speciale programma's hieronder ...

YFU Hongarije biedt jaarlijks ook verschillende optionele trips aan om jou meer te laten zien van hun landen cultuur.

Zo kan je deelnemen aan een bezoek aan het parlement in Budapest, een dagtrip naar Wenen, een dagtrip in Budapest en zelfs een buitenlandse reis van enkele dagen.

Bekijk de website van YFU Hongarije
Why you should chose Hungary according to those students ...

speciale programma's

Wil je van een buitenlands avontuur proeven? Ben je gedreven om je vooral te focussen op je hobby en/of passie? Wil je je talent verder ontplooien? Wens je deze droom te delen met andere mensen buiten België? Dan is een speciaal schoolprogramma iets voor jou!

* Voor de speciale programma's kunnen andere voorwaarden en toelatingseisen gelden dan voor het standaard schoolprogramma. Zo kan er een motivatiebrief gevraagd worden, een portfolio of een bewijs van ervaring. Neem contact met ons op voor informatie over de specifieke programma's op outbound@yfu.be.

Sport

Kies je voor dit speciale programma in Hongarije dan kan je verder gaan met een professionele sportcarrière of een nieuwe sport op hoog niveau beoefenen. In Hongarije zijn de meest voorkomende sporten paardrijden, waterpolo, dansen en voetbal, maar als je iets anders wil beoefenen, zal YFU Hongarije je hier verder mee helpen. Dit programma biedt je hulp bij het zoeken naar een sportclub die bij je past, en helpt je bij de inschrijving.

Muziekprogramma

Een speciaal programma om muziek te studeren op een hoger niveau naast de reguliere academische studies aan een openbare school. Dit is een uitstekend programma voor studenten die hun muziekstudie serieus nemen. Om in aanmerking te komen voor dit speciale programma, moeten studenten eerder muziek hebben gestudeerd en serieus zijn in het werken op hoog niveau met docenten.

Voldoe je niet aan het niveau van dit programma?
Dan is er ook de optie om een gewoon schoolprogramma te kiezen en muzieklessen te volgen na de schooluren. Zo geniet je op jouw niveau mee van de muziekcultuur van dit land.

Music and Music education are taken rather seriously in Hungary as Hungaians are very proud of their musical heritage. Hungarian music education is considered as one of the best in the world. Many Hungarian students study music in music high schools, music schools or in private lessons in afternoon.

With the special music education program, you can also:

- study in a Hungarian music high school

- give concerts and participate in an orchestra

- have one-to-one instrumental lessons.

YFU Hungary

Tweetalig / bilingual (Engels)

YFU Hongarije biedt de mogelijkheid om naar een internationale middelbare school te gaan. Dit is een particuliere school - je wordt hier in een tweetalige klas geplaatst (Engels-Hongaars). 

De school kan studenten onderbrengen in twee verschillende programmatypes/curricula:

1. In de 9e klas, waar studenten al elk vak in het Engels bestuderen - en aanvullend Hongaars als vreemde taal hebben. Daarom is het vereiste niveau van het Engels B2 (gemiddeld).

2. Voorbereidend jaar (vóór de negende klas), waarin de leerlingen dagelijks intensieve cursussen Engels volgen - het doel van dit voorbereidend jaar is om aan het eind van het jaar een B2-niveau Engels te bereiken. Daarnaast volgen de leerlingen wiskunde, lichamelijke opvoeding, informatica en Hongaars als vreemde taal. Daarom is het vereiste niveau van het Engels A1 (beginner).

Waldorfschool / Steinerschool

Ontdek de geweldige kans die YFU Hongarije biedt! Als je momenteel studeert aan een Waldorf High School in je eigen land, dan kun je nu je onderwijsreis voortzetten aan de gerenommeerde Göllner Mária Regional Waldorf High School in het prachtige Boedapest. Deze school prijkt ook in de prestigieuze Waldorf World List van september 2022.

In België staan deze scholen vaak bekend als Steinerscholen, genoemd naar de invloedrijke educatieve filosoof Adolf Steiner.

Grijp deze kans en maak deel uit van een internationale gemeenschap van Waldorf-onderwijsliefhebbers!

Toelatingseisen voor het Waldorf-programma:
Om deel te nemen aan ons Waldorf-programma, dien je te voldoen aan de standaardvereisten van het gewone schoolprogramma.


Tijdens het aanmeldingsproces vragen we om jouw schoolrapporten en een aanbevelingsbrief van een leraar, opgesteld in het Engels.


Als extra vereiste voor dit programma, vragen we je om een introductievideo en een motivatiebrief in het Engels te creëren. In de motivatiebrief kun je jouw sterke punten, interesses, capaciteiten en vaardigheden benadrukken, evenals aangeven welke vaardigheden je in Hongarije wilt ontwikkelen.

Selectieproces:


De Waldorfschool heeft beperkte plaatsen beschikbaar voor YFU-uitwisselingsstudenten in elk academisch jaar. In geval van een overschot aan aanvragen zal de school alle aanvragen beoordelen en, in overleg met YFU, de uiteindelijke beslissing nemen over welke studenten worden geaccepteerd.

Inschrijvingsgeld in de school

Aangezien Waldorfscholen in Hongarije particuliere scholen zijn, hanteren ze inschrijvingskosten die niet zijn inbegrepen in de programma prijs. Het exacte bedrag wordt door de school vastgesteld, en voor het academische jaar 2021/2022 bedroeg het 900.000 HUF voor het gehele academische jaar. Daarnaast is er een maandelijkse bijdrage van ongeveer 2000 HUF voor klasuitgaven. Als je wordt toegelaten tot het tiende jaar, geldt er een extra vergoeding van 50.000 HUF voor het praktijkgedeelte (Praktikum). Het collegegeld omvat niet de kosten voor schoollunches, naschoolse activiteiten of schooluitstapjes.


Voor studenten die een semester blijven, worden alle kosten evenredig berekend, met behoud van dezelfde voorzieningen als in het reguliere programma.

Brochure Waldorf programma

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

Andere interessante programma's