Cropped hungary

Hongarije

Szia! Hogy vagy? Klaar om je avontuur in Hongarije te starten? Je moet helemaal geen kennis te hebben van het Hongaars, want de mensen helpen je graag verder. Als je de taal nog niet kent, zijn ze heel erg geduldig. Ze spreken super traag en LUID, ook al zorgt dat er niet voor dat je ze beter verstaat. 

Wist je dat...?

...Houdini geboren was in Budapest?

...er maar liefst 13 Nobelprijswinnaars afkomstig zijn van Hongarije?

...er een spoorweg genaamd 'Gyermekvasut Railway' volledig wordt geleid door kinderen (behalve de treinbestuurder)?

..Hongarije over het grootste meer van Centraal-Europa beschikt (Lake Balaton=80 km lang)?

...de rubik's cube er werd uitgevonden? 

What to expect?

cultuur

Hongarije is maar een tikkeltje groter dan België met ongeveer hetzelfde aantal inwoners. Toch zijn er nogal wat verschillen tussen de twee landen.


Het dagelijks leven in Hongarije zal er op het eerste zicht misschien niet zo anders uitzien als in Vlaanderen. Het zijn vooral de kleine details die het verschil maken. Bijvoorbeeld als vrienden elkaar met een kus op de wang groeten, zijn het altijd twee kussen. Handig om te weten om gênante situaties te vermijden. Wees niet verbaasd als mensen jou aankijken als je zegt dat de Sint uit Spanje komt, want daar wordt gezegd dat hij van Lapland komt. Ook nuttig om te weten is dat mensen in Hongarije altijd eerst hun familienaam en dan hun voornaam zeggen, zo wordt het officieel gebruikt! 


Familie

Het familieleven is heel erg belangrijk in Hongarije. Ze spenderen heel wat tijd samen en delen wat ze dagelijks met elkaar doen. Ze zijn heel erg professioneel in het genieten van het leven. Ze willen dat iedereen altijd een leuke tijd heeft! De Hongaarse mensen zijn heel erg open, liefdevol en eerlijk. Eens ze je in hun hart hebben toegelaten, zal je daar ook voor altijd blijven! Hongarije wordt zeker en vast jouw tweede thuis.


   

      Hungary flag image - free download


Onderwijs

In het middelbaar zijn er geen examens zoals in België. Enkel toetsen en taken doorheen het schooljaar. Een typische schooldag start om 8 uur ’s morgens en gemiddeld worden er 6 lessen per dag gegeven. Elke les duurt 45 minuten. Tussen de lessen kan je rekenen op een pauze van 10 minuten. 


Gewoonlijke lessen die je in alle schoolsystemen krijgt zijn: geschiedenis, Hongaars, literatuur, wiskunde, fysica, chemie, biologie, aardrijkskunde, Engels, Duits, Frans, muzikale, lichamelijke  en plastische opvoeding.


Goulash

Jouw gastgezin zal ervoor zorgen dat jij zo veel mogelijk van de traditionele gerechten kan proeven, zoals bijvoorbeeld goulash. Dit is trouwens een soep! De goulash die je hier kunt krijgen lijkt eigenlijk meer op pörkölt dat dichterbij stoofvlees staat. Als je vegetariër bent, leg je best je gastgezin op voorhand uit wat je wel en niet eet om misverstanden te vermijden!


       Afbeeldingsresultaat voor goulash


Naschoolse activiteiten

Hongaarse studenten nemen graag deel aan allerlei extracurriculaire activiteiten na de schooluren. De meest populaire activiteiten zijn muziek en sport

Er zijn speciale muziekscholen waar jongeren zich voor kunnen inschrijven.Als je muziek speelt raadt YFU Hongarije je aan om de optie naschoolse muzieklessen te kiezen (zie programma's). Ben je meer het sporttype? Geen probleem, Hongaren houden ook heel erg van sport en hiervoor zijn er dan ook extra activiteiten aan gekoppeld! 


TAAL
Hongaren spreken toch liefst en alleen Hongaars. Niet zoals in België, waar bijna iedereen minstens één vreemde taal kent.


Dus schaf jezelf maar al een woordenboekje Nederlands – Hongaars aan. Jongeren in Budapest, de hoofdstad, spreken wel meer en meer Engels, maar de oudere generaties zullen
zich ook wel duidelijk maken, ook al moet het met hun handen en voeten!


Kijk zeker naar de video  en vorm een beeld dankzij ex-uitwisselingsstudenten in Hongarije!