Finland

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Algemene voorwaarden

Hou je van de natuur? Van het maken van lange en adembenemende trektochten? Van lange zwoele zomers en een witte kerstmis? Dan is Finland iets voor jou!

QUICK FACTS

Hoofdstad Helsinki
Taal Fins en Zweeds
Oppervlakte 336.855 km²
Inwoners 5,5 miljoen
Munt Euro
Nationale feestdag 6 december (onafhankelijkheidsdag)

Wist je dat...?

...de sauna een speciale plaats bekleedt in de Finse levensstijl?

...de 120 km lange Päijänne Water Tunnel de langste tunnel van Europa en de op een na langste tunnel ter wereld is?

...je de nacht kan doorbrengen in een glazen iglo om te genieten van het noorderlicht?

...Finland de onbetwiste thuisbasis is van heavy metal?

...het telecommunicatiebedrijf Nokia Fins is en een van 's werelds grootste fabrikanten van mobiele telefoons?

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR EN GEZIN
Finland is een erg geëmancipeerd land, waar gendergelijkheid hoog in het vaandel gedragen wordt. In het algemeen worden Finnen beschouwd als hardwerkende, gewetensvolle en goede mensen, die veel waarde hechten aan eerlijkheid, stiptheid, verantwoordelijkheid en respect voor de natuur. Op het eerste gezicht kunnen ze misschien wat verlegen en gereserveerd overkomen. Gevoelens worden hier zelden getoond en je moet dit dus zeker niet zien als iets vreemd of onbeleefd. Het is nu eenmaal de Finse levensstijl.
In de meeste Finse gezinnen werken beide ouders buitenshuis. Hierdoor kan het zijn dat ze ‘s avonds nogal eens laat thuis komen, waardoor de kinderen helpen met het huishouden. Ze houden hun kamers proper, doen de afwas of doen inkopen in de supermarkt. Je gastouders zullen dan ook een zekere mate van eigen initiatief verwachten. De Finse jeugd krijgt ook heel wat vrijheid, wat natuurlijk ook heel wat verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Finland is een zeer veilig land, maar je gastouders zullen toch verwachten dat je steeds bereikbaar bent op je GSM, zodat zij ook gerust zijn als je even weg bent.

TAAL

In Finland zijn zowel het Zweeds als het Fins officiële talen. Het Zweeds is lange tijd de taal van de elite geweest in Finland maar nu worden beide talen in de Finse grondwet als gelijk gezien. Er is dus geen minderheidstaal meer. In vrijwel heel Finland worden straten en plaatsen in beide talen aangeduid. De Finse taal is compleet anders dan bijvoorbeeld Noors of Zweeds en niet heel gemakkelijk om te leren. Gelukkig weten Finnen dat zelf ook en zijn ze altijd erg behulpzaam bij het beantwoorden van vragen of het uitleggen van grammatica. Aan het begin van jouw uitwisselingsjaar is er een oriëntatie waar je een basiskennis Fins krijgt. Je kan natuurlijk ook zelf studeren. Veel praten met mensen helpt daarbij het beste!

SPORT EN VRIJE TIJD

Finnen houden van sporten. De nationale sport van Finland is Pesällo, oftewel Fins baseball. Toch zijn de meest bekeken sporten zeker en vast Formule 1 en ijshockey. Als hobby doen veel Finse mensen aan skiën, lopen en Nordic walking. Veel gezinnen hebben een mökki, een zomerhuis op het platteland, waar ze vaak het weekends of hun vakanties doorbrengen. De meeste mökkis liggen direct aan een meer, waar ze na een goede saunabeurt meteen verkoeling kunnen vinden! Als je weet dat er in Finland zo’n 187 888 meren zijn, is er zeker plaats genoeg voor iedereen!

ONDERWIJS
Jaar na jaar wordt steeds bewezen dat het Finse systeem het beste is van de wereld. Een schooldag heeft zo’n 6 tot 8 lesuren en tijdens de lunch wordt er voor alle studenten een gratis, gezonde en warme maaltijd voorzien. Het schooljaar is verdeeld in 5 of 6 kleinere secties, waarin je telkens nieuwe cursussen kan kiezen. In aanvulling van de typische schoolvakken bieden veel scholen een breed scala van vreemde talen, computercursussen, kunst, muziek, economie en lichamelijke opvoeding. Op het einde van het hoofdstuk volgt er net zoals in Vlaanderen een test, maar in Finland wordt er vooral getoetst naar het kunnen toepassen van de verworven kennis. Ook op school wordt een zekere onafhankelijkheid verwacht van de jongeren, net zoals in het gezin.

"Afscheid is nooit makkelijk, maar ik wist dat het niet voor eeuwig ging zijn. We hadden toen al plannen voor wanneer ik terug op bezoek ging komen en om regelmatig te bellen. Hier en daar is een traantje gelaten, maar ook van geluk. Geluk dat ik zo iets mooi heb mogen meemaken [...]"

Lees hier Siens verhaal.

Zoek je nog redenen om naar Finland te gaan? Vind ze in deze video!

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S