Roemenië

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Algemene voorwaarden

Ontdek het land van Dracula! Roemenië heeft veel te bieden op vlak van natuur die erg verscheiden is. 

QUICK FACTS

Hoofdstad Boekarest
Taal Roemeens
Oppervlakte 238.391 km²
Inwoners 21,3 miljoen
Munt Roemeense leu
Nationale feestdag 1 december

WHAT TO EXPECT?

Taal & Ligging

Roemenië is een beetje een buitenbeentje in Oost-Europa. Het land heeft als enige land in de regio een taal die Romaans van oorsprong is en niet Slavisch, hoewel er wel Slavische accenten in verwerkt zijn. Zo is ‘ja’ in het Roemeens eigenlijk hetzelfde als in het Russisch, ‘da’. Maar in tegenstelling tot Russisch heeft het Roemeens wel een latijns alfabet, zoals wij.


Roemenië kan geografisch worden onderverdeeld in de grote historische regio’s Transsylvanië, beter bekend als het land van Dracula, in het noordwesten en Walachije, waar hoofdstad Boekarest ook in gelegen is in het zuidoosten. In het noorden van het land is er ook nog de roemeense provincie Moldavië die grenst aan het land Moldavië.

Familie

In Roemenië zijn gezinnen vaak groot aangezien naast vader, moeder en de kinderen ook de vorige generaties, zoals grootmoeder en grootvader mee inwonen. Je kan dan ook zeker stellen dat familiebanden in Roemenië nog erg sterk zijn.
Jongeren mogen tijdens de schoolweek meestal met vrienden activiteiten doen of gewoon wat rondhangen maar tijdens de weekends wordt verwacht dat ze tijd vrijmaken voor hun familie. Dan wordt er samen gegeten, verteld en vaak ook naar de kerk gegaan. Dan wordt er ook tijd vrijgemaakt om andere leden van de familie, die vaak dichtbij wonen, te bezoeken.            

Romania flag icon - free download

natuur

Wat de natuur betreft heeft Roemenië zeker veel te bieden en is er veel afwisseling in het landschap. Vooral de regio Transsylvanië is bekend om zijn beboste heuvels met daartussen prachtige, oude stadjes en kastelen. In sommige delen van het land, temidden van de uitgestrekte bossen leven er ook nog beren in het wild. Sinds de tijd van dictator Ceausescu, die had verboden om op beren te jagen, heeft de berenpopulatie zich opnieuw kunnen herstellen.


In de zomer is het zeker de moeite waard om naar de kust van de Zwarte Zee te gaan, waar je kan zonnen op mooie zandstranden. In het noorden van het land bevinden zich de Karpaten. Dit is een uitgestrekt gebergte dat doorloopt tot over de Oekraïense grens en hierin kan je eindeloze wandelingen maken langs bloemenweides en door diepe bergkloven met riviertjes doorheen.
De Donau die via Hongarije en Servië Roemenië binnenkomt en uiteindelijk uitmondt in de Zwarte Zee is ook een prachtige bezienswaardigheid. Je kan de rivier afvaren door de Ijzeren Poort, een reeks van kloven tussen twee gebergtes in, die de grens vormen tussen Roemenië en Servië.  

school

Het onderwijssysteem verschilt redelijk sterk van het onderwijs in Vlaanderen. De laatste vier jaar van je school ga normaal naar een Lyceum waar je in een vaste klas wordt ondergebracht. Als je voor een theoretische Lyceumschool kiest kan je meestal kiezen tussen de richtingen natuurwetenschappen, talen of informatica. Naast de gewone schoolvakken die je per richting zeker moet volgen bieden de meeste scholen heel veel keuzevakken aan waardoor je gemakkelijk je eigen interesses kan ontdekken of verder uitbouwen. Enkele voorbeelden van keuzevakken die worden aangeboden (hangt af van school tot school) zijn dansen, theater en verschillende sporten.
Aan het eind van het laatste jaar Lyceum moeten studenten een eindexamen (Baccalaureaat) afleggen en het resultaat daarvan bepaalt dan of je in aanmerking komt voor een prestigieuze universiteit.


Over het algemeen is discipline heel belangrijk in het Roemeense onderwijs. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat leerlingen rechtstaan om de leraar te begroeten wanneer die het lokaal binnenkomt.

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S