Xenia in de USA

Xenia vertrok in augustus 2022 voor een semester naar de Verenigde Staten; ze verbleef in een klein dorpje in het mooie Oregon.

Het idee om de wereld te ontdekken en te reizen heeft mij altijd al geboeid, daarom sprak het doen van een uitwisseling mij ook zo aan. Ik had nog één jaar middelbaar over en heb die laatste kans met beide handen gegrepen. Na veel verlangen, maar ook veel papierwerk, ben ik op 30 augustus vertrokken naar de VS voor 5 maand.
Ik ben geplaatst geweest in een gastgezin in Corvallis, een klein stadje in het groene Oregon.

De mentaliteit van de mensen in Corvallis is echt niet wat ik in mijn hoofd had wanneer ik mij stereotiep Amerika inbeeldde; de mensen zijn er erg actief, ze bekommeren zich erg over het klimaat, velen zijn er vegetarisch en je vindt er erg veel winkeltjes met lokale en handgemaakte producten.

Mijn gastgezin houdt van de natuur en is erg sportief. Ik had twee gastouders, een gastzus van 14 en twee jongere gastbroers. In het weekend namen ze mij vaak mee op wandelingen in de prachtige natuur in Oregon of gingen we naar de bergen om te skiën.

"In het weekend namen ze mij vaak mee op wandelingen in de prachtige natuur in Oregon of gingen we naar de bergen om te skiën."

Op uitwisseling moet je uiteraard ook naar school. Ik was een senior in Corvallis High School. School zat daar iets anders in elkaar: je kon zelf zeven vakken kiezen waarvan vier academische vakken en drie electives, dat zijn eerder praktische vakken. Ik had onder andere fotografie als vak, maar er was ook theater, hout- of metaalbewerking, automechanica, juwelen maken en noem maar op! Net zoals in de films heb je verschillende clubs waar je over de middag mee kunt lunchen. Zo zat ik in de artclub, waar we kunstprojecten op poten zetten. Na school heb je dan natuurlijk de sportclubs. Ik heb net zoals mijn gastzus, Lucia, in de herfst veldlopen en in de winter zwemmen en nordic skiën (langlaufen) gedaan. Deze sportclubs waren voor mij een fantastische manier om vrienden te maken.

Bovendien hebben ze mij zoveel nieuwe vaardigheden geleerd en door het beoefenen van deze sporten heb ik echt mijn grenzen opgezocht. School was daar iets vroeger gedaan dan hier in België, dus na school had je tijd voor de trainingen. Één keer per week waren er ook wedstrijden. Vaak was ik hees van het vele supporteren tijdens deze wedstrijden. Onze schoolmascotte was een Spartaan, dus dan riepen wij ‘Go Sparts!’

In de VS gaan velen all-out voor Halloween, zo zie je huizen met gigantische skeletten in de voortuin. Ik ben met wat vrienden gaan trick or treaten. Ookal ben ik daar misschien iets te oud voor, ik wilde deze Amerikaanse traditie niet missen. Op de 24ste November is het Thanksgiving, een feestdag die wij niet hebben. Wij hadden toen een verlengd weekend en dus zijn we naar zuid-Californië geweest om familie te bezoeken. Op Thanksgiving avond was er een grote maaltijd met mashed patatoes, green bean casserole (geen turkey, want mijn gastgezin is vegetarisch) en natuurlijk pumpkin pie.

Verder zijn we in de kerstvakantie een weekje gaan langlaufen in de Methow in Washington. Daar ligt de beste sneeuw ooit!

Alles samengenomen was het erg interessant om eens een kijk te hebben op hoe het leven eraan toe gaat aan de andere kant van de wereld. Ik heb een prachtig stukje Amerika gezien, ik heb veel bijgeleerd en goede vrienden gemaakt. Kortom, het was een ervaring om nooit te vergeten.


Xenia

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR DE USA?