Paraguay

YFU Paraguay biedt elk jaar doorgaans ook een combinatieprogramma of Comboprogramma aan van een semester school en een semester vrijwilligerswerk. Meer informatie hierover kan je verkrijgen via outbound@yfu.be.

Elk gastland heeft unieke programmavoorwaarden. Leer hierover meer op een infosessie.
Bij het invullen van het voorinschrijvingsformulier controleren we deze voorwaarden. Bekijk de algemene voorwaarden en programmaprijzen op onze pagina prijzen en voorwaarden.

De leeftijdscriteria kunnen we gedetailleerder nakijken. Soms kunnen uitzonderingen gemaakt worden, dus neem gerust contact op als je net buiten de criteria valt.

De exacte reisdata variëren en zijn afhankelijk van schoolperiodes en programma-organisatie en luchtvaartmaatschappijen. De maand hierboven geeft een eerste indicatie van de vertrekperiode.

Algemene voorwaarden

Minder gekend dan andere Zuid-Amerikaanse landen, maar even prachtig in al zijn eenvoud. Niet enkel de indrukwekkende landschappen doen menig natuurliefhebber zwijmelen, ook de gastvrijheid en vrolijke noot zorgen voor geweldige ervaringen! 

quick facts

Hoofdstad Asuncion
Taal Spaans
Oppervlakte 406.752 km²
Inwoners 7,2 miljoen
Munt Guarani
Nationale feestdag 15 mei

Wist je dat...

...omdat weinig mensen er een deurbel hebben, ze hun aankomst aankondigen door luid te klappen?

...de vlag van Paraguay de enige nationale vlag ter wereld is met verschillende emblemen op de voor- en achterzijde?

...hun bekende 'Sopa Paraguaya'  eigenlijk een sponsachtige kaascake is hoewel het Paraguayaanse soep betekent?

...het pistoolduel er nog steeds legaal is zolang beide partijen geregistreerde bloeddonors zijn?

...99,9% van de elektriciteit in dit land afkomstig is van waterkrachtcentrales?

WHAT TO EXPECT?

CULTUUR

De Paraguayaanse cultuur is een mengeling van Europese en Guarani elementen. Als gevolg van gemengde huwelijken is meer dan 90% van de bevolking van het land genaamd "mestizos". Deze culturele vermenging is ook duidelijk in de kunst aanwezig. Muziek en dans zit hen in het bloed en er is veel emotie in terug te vinden. Gitaar en harp zijn twee belangrijke instrumenten in hun typische liederen.Paraguayanen zijn loyaal en toegewijd aan hun familie. Ze zijn erg sociaal en houden ervan om met elkaar uitvoerig te praten. Ze zijn expressief en warm en waarderen deze eigenschappen ook in andere mensen.

VRIJE TIJD

Voetbal, voetbal, voetbal. Of voetbal. Buiten deze immens populaire sport is ook rugby dankzij Europese invloeden populair geworden. Volleybal en basketbal kunnen de Paraguayanen eveneens smaken. Buiten sport is theater er ook erg populair. Producties worden zowel in Guaraní als in het Spaans gespeeld.Als je van beeldende kunst houdt kan je in je vrije tijd de talloze galerijen bezoeken (Asunción heeft er veel). Museo del Barro is de bekendste en beschikt over een breed scala aan moderne werken.

SOPA PARAGUAYA

Het culinaire aanbod toont ook de vermenging van culturen. Maniok, lokaal geoogst, wordt gebruikt in een aantal van de beroemde gerechten van het land.Speciale familiefeesten en sociale bijeenkomsten vragen om een "asado", of barbecue, met rundvlees geroosterd boven open vuur en vergezeld van gekookte "mandioca" en "sopa paraguaya". "Chipa" (soort van kaasbrood) wordt van oudsher bereid op de belangrijkste religieuze feestdagen zoals met Kerstmis en de 'Holy week' bijvoorbeeld. Speciale maaltijden tijdens deze vakantie kunnen ook een asado van rundvlees of een pit-geroosterd varken zijn.

TAAL

De meerderheid van de bevolking is tweetalig en meer dan 80% kan zowel Spaans als Guarani spreken. Jopara, dat in feite een mengeling is van Spaans en Guarani, wordt ook gesproken door een meerderheid van de bevolking.

In een typisch programma zitten in het begin enkele taallessen inbegrepen in de programmaprijs zodat je een goede start kan maken.

YFU Paraguay deelt graag met jullie wat ze te bieden hebben. Lees in de brochure in bijlage wat hun land jou te bieden heeft!

Paraguay... You have to feel it...

SCHOOL

Een uitwisselingsstudent die naar Paraguay gaat, wordt geplaatst in het equivalent van de middelbare school dat 3 jaar lang is. Het schooljaar start in februari en eindigt in november. Studenten die in de zomer aankomen starten in het tweede semester met school, hebben wintervakantie in december en januari en starten dan aan het eerste semester van het volgende jaar.

Deelnemers worden vaak in privéscholen ingeschreven, maar ook publieke scholen in de buurt van je gastgezin zijn een mogelijkheid.
De schooluren variëren van school tot school. Sommige scholen hebben één shift per dag, dan is het doorgaans van 7 tot 15u les. Andere scholen werken met twee shiften, de ochtendshift heeft dan les van 7u tot de middag en de namiddagshift van de middag tot 17 à 18u.
Het lessenpakket is voor alle leerlingen hetzelfde, je kan dus geen studierichting kiezen zoals in Vlaanderen.

Vrijwilligerswerk in Paraguay

YFU Paraguay biedt ook programma's vrijwilligerswerk aan met verblijf in een gastgezin;

In een comboprogramma combineer je een semester school met een semester vrijwilligerswerk in de buurt van je gastgezin.

Verder kan je ook kiezen voor een kort programma (twee maand in de zomer), een trimester, semester of jaar vrijwilligerswerk.

Dan gaat de gastorganisatie op zoek naar een organisatie die aansluit bij jouw interesses. Het project wordt voor aankomst vastgelegd en bij het comboprogramma na het semester school.

Enkele vaste projecten waar ze je kunnen laten aan deelnemen zijn:

- kindertehuis

- project die met jonge kinderen en hun moeders werkt rond ondervoeding

- voedselbanken

- projecten rond milieubehoud waarbij je veel naar de natuur gaat en bij voorbeeld een maand in een natuur reservaat verblijft

Daarnaast is het altijd mogelijk om jouw specifieke interesse te communiceren zodat YFU Paraguay op zoek kan gaan naar een project voor jou.

Kortom, interessant voor wie net ietsje meer wil!

In this video you'll hear from the volunteers themselves what they think about the volunteering in Paraguay.

Experiences of volunteers in Paraguay

Leer meer over de verschillende projecten in deze brochure...

Community service in Paraguay

Wil je meer weten?

Lees onze veel gestelde vragen via de link hieronder

FAQ's

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S