Zuid-Amerika - onze TOP bestemmingen
September 29, 2023 13:13

De inschrijvingen voor vertrek volgende zomer stromen binnen, en als zendorganisatie gidsen we je graag naar toffe en interessante bestemmingen in Zuid-Amerika.


Wist je dat ?

Het schooljaar in de meeste Zuid-Amerikaanse landen anders verloopt? Meestal begint het schooljaar in februari en eindigt het in november of december, gevolgd door een zomervakantie. Bovendien is er vaak in juli een wintervakantieperiode van twee tot drie weken.

We zeggen doorgaans dat je in een gastgezin geplaatst wordt in middelgrote steden. Maar besef goed dat de grootte van steden in Zuid-Amerika niet rechtstreeks te vergelijken is. Hun kleinere steden zijn mogelijks onze grotere steden.

Onze TOP-bestemmingen op een rij...

BRAZILIË High school

Você sabia disso?
In Brazilië spreekt men Portugees. Het is niet verplicht om Portugees te kennen voor aankomst, maar een basiskennis wordt gewaardeerd. De voertaal tijdens de aankomstoriëntatie is Engels.

Interessant!
YFU Brasil heeft geen probleem met vegetarische studenten. Ook slechte resultaten op je rapport vormen over het algemeen geen groot obstakel voor acceptatie.

Ter informatie: De meeste scholen in Brazilië classificeren uitwisselingsstudenten als 'luisteraars', omdat de meeste van onze inkomende studenten bij aankomst geen Portugees kennen en ze in het eerste semester (dat loopt van juli tot november/december) geen examens kunnen afleggen. Braziliaanse scholen zijn bovendien erg academisch, dus je zult proactief moeten zijn.

CHILI High school
Speciaal schoolprogramma - muziek en kunst

¿ Sabía usted que?
Dit programma begint eind juli en eindigt eind juni, wat neerkomt op 11 maanden om van te genieten. Veel deelnemers worden ingeschreven in privéscholen en zitten meestal in het 10e of 11e jaar van de middelbare school. Je krijgt vakken als Spaans, wiskunde, geschiedenis, wetenschappen, muziek, kunst en lichamelijke opvoeding. Er zijn geen keuzevakken.

¡ Interesante !
YFU Chili verwelkomt zonder problemen vegetarische studenten. Het is sterk aanbevolen om voor vertrek al Spaans te leren. YFU Chili organiseerde vorig jaar een online cursus Spaans in de laatste maand of twee voor aankomst. Tijdens de zomervakantie wordt meestal een optionele reis georganiseerd naar het noorden of zuiden van Chili.

ECUADOR High school and college tourism (op aanvraag)

¿ Sabía usted que?
Het schoolsysteem in Ecuador is vrij uniek!
Er zijn scholen die hetzelfde schooljaar volgen als wij en scholen die in februari beginnen. IN welk schoolsysteem je terecht komt hangt af van jouw plaatsing, ... verrassing! Daarnaast kun je je inschrijven voor verschillende schooltypes: katholiek, militair, openbaar of privé.
Opgelet
: Scholen in Ecuador staan niet toe dat jongens lang haar hebben, dreadlocks, piercings dragen of gescheurde kleding dragen.

Gezinsleven is erg belangrijk in de Ecuadoraanse cultuur, je zult veel tijd doorbrengen met je gastgezin, niet alleen met directe familieleden, maar ook met uitgebreide familie. Het is essentieel om dagelijks te douchen en schone kleren te dragen in Ecuador, anders kun je worden gezien als onhygiënisch en krijg je te maken met het Ecuadoriaanse temperament.

YFU Ecuador plaatst geen studenten in de provincies aan de kust.

¡ Interesante !

Elk jaar worden fantastische optionele reizen aangeboden. Deze reizen worden georganiseerd door een reisbureau opgericht door een oud-student van YFU Ecuador en zijn afgestemd op de interesses van jongeren. Meestal worden er jungletochten, Ruta del Sol, vulkaanuitstapjes en bezoeken aan de Galapagoseilanden aangeboden. Begin dus gerust met sparen. Denk je dat je deze verleidingen niet kunt weerstaan? Dan is Paraguay misschien de juiste keuze voor jou.

PARAGUAY High school, combo program and volunteer program
ParaWatteuh?
 
Lees meer over de school en Paraguay in hun brochures op onze website. Schoolprogramma Combo-programma – semester school + semester vrijwilligerswerk

YFU Paraguay biedt ook fantastische mogelijkheden voor vrijwilligerswerk voor jongeren van 18 jaar en ouder die op zoek zijn naar iets extra's. Als je graag wilt combineren tussen vrijwilligerswerk en wat tijd in de klas, overweeg dan een combo-programma. Ontdek de opties in de brochure van Community Service.

¿ Sabía usted que?
Het programma begint al begin juli, zodat je direct na het schooljaar aan je avontuur kunt beginnen. YFU Paraguay staat te popelen om Vlaamse studenten te verwelkomen.

Met een motivatiebrief kunnen ze ook flexibel zijn voor afgestudeerde studenten.

De meerderheid van de bevolking is tweetalig en meer dan 80% spreekt zowel Spaans als Guarani. Jopara, een mix van Spaans en Guarani, wordt ook gesproken door de meeste inwoners. Bij aankomst worden uitwisselingsstudenten de eerste weken begeleid om de lokale taal te leren voor een goede start.

¡ Interesante !
YFU Paraguay organiseert optionele culturele reizen tijdens het programma. Gedurende het jaar ontvangen studenten informatie over reizen georganiseerd door YFU Paraguay of reisbureaus waarmee ze overeenkomsten hebben. De keuze is aan jou om verder te verkennen onder begeleiding.

URUGUAY High school

¿ Sabía usted que?
Het programma begint begin augustus en loopt tot eind juni, wat 11 maanden van onderdompeling betekent. Studenten worden geplaatst bij families die Spaans spreken, en degenen langs de grens met Brazilië spreken soms 'Portuñol' (Portugees-Spaans). Studenten worden meestal geplaatst in landelijke gebieden, kleine steden of middelgrote steden. De meeste gastgezinnen behoren tot de middenklasse en verwachten dat studenten een slaapkamer, woonkamer en huishoudelijke taken delen met andere gezinsleden.

¡ Interesante !
De programmaprijs ligt hoger dan in andere landen omdat deze een intensieve cursus Spaans als tweede taal omvat. Na voltooiing van de cursus ontvang je een officieel deelnamecertificaat. Als je al Spaans kent voor vertrek, hoef je niet deel te nemen aan de cursus en krijg je korting. 

Er worden meestal optionele reizen georganiseerd in december en mei, met aanvullende culturele reizen zoals carnavals, voetbalwedstrijden, theater, enz., variërend per regio.

Over het algemeen worden weinig tot geen studenten geplaatst in het stedelijk gebied van Buenos Aires. De meeste studenten worden geplaatst in middelgrote steden of landelijke gebieden.

ARGENTINIË - early bird!
Dit is de meest populaire bestemming in Zuid-Amerika, dus vroeg inschrijven is van belang.

High school program
Speciaal schoolprogramma - Sport

Rugby, hockey, voetbal, basketbal, volleybal, handbal, roeien, vechtsporten en zwemmen. Andere sporten op aanvraag.
! Aandacht !
Voor deze programma's ben je idealiter nog niet afgestudeerd. Alleen met een zeer specifieke motivatie kun je deelnemen als afgestudeerde leerling.
Ben je al afgestudeerd? Dan is het college- of comboprogramma iets voor jou!

College or university program
Als je al afgestudeerd bent of op zoek bent naar een meer academische ervaring, overweeg dan ons collegeprogramma. Houd er rekening mee dat de beschikbare plaatsen beperkt zijn, maar we kunnen in uitzonderlijke gevallen een aanvraag indienen.

Combo program
Combineer een semester op een lokale school met een semester in een hoger onderwijs instelling. Dit programma biedt een unieke mix van educatieve ervaringen.

    ¿ Sabía usted que?

    Wist je dat hockey erg populair is in Argentinië? Ongeacht het programma dat je kiest, is de kans groot dat je de kans krijgt om deze geweldige sport hier voort te zetten.

    Optionele reizen worden meestal georganiseerd in februari naar het prachtige Bariloche in Noord-Patagonië, en later in het jaar naar de mysterieuze jungle.

    In Buenos Aires zelf plaatsen we meestal weinig tot geen studenten. De meeste deelnemers worden geplaatst in middelgrote steden of landelijke gebieden, waar je de Argentijnse cultuur echt kunt ervaren.

    Velen van jullie zijn misschien al afgestudeerd voordat je vertrekt, maar dat betekent niet dat je deze geweldige kans moet missen. Mits enige flexibiliteit naar bestemming toe kunnen we voor jou aan uitwisselingsprogramma vinden. Zolang je bereid bent om naar de middelbare school te gaan in je gastland en je aan de regels van de school, je gastgezin en de YFU-regels houdt, kun je nog steeds deelnemen, zelfs als je ouder bent dan 18 jaar.