Elena in Canada

"Kan je achteraf zeggen dat je alles uit je uitwisseling hebt gehaald dat je beoogde? Ja en meer ..."

Hallo, ik ben Elena en ik ben 18 jaar oud. Ik ben op uitwisseling geweest naar Canada. Ik verbleef in een kleine stad genaamd Bathurst die eigenlijk volledig tweetalig was (EN-FR). Ook in Canada had ik de volledige "high school experience" en in mijn school daar is zelfs een film opgenomen geweest.

"Ik wou echt super graag naar Canada om een "high school experience" mee te maken en om een echte winter te ervaren."

Mijn gastgezin is geweldig! Ze reizen graag rond en doen graag dagtripjes naar de grote stad die 2,5u rijden is. Ze hebben veel huisdieren, één hond en drie katten. Ik heb ook 3 gastzussen waarvan er eentje thuis woont. Ik heb veel kleine dingen bezocht, zoals Village Acadien (het Bokrijk van New Brunswick) of een heel klein aquarium dat één uur rijden was.

Ik verbleef in New Brunswick, de oostkust van Canada. Mijn stadje heette Bathurst, maar was voor mij al redelijk groot. Er zijn twee winkelcentra en verschillende scholen. Bijna iedereen is tweetalig (EN-FR) waardoor ik beide talen ook heb kunnen gebruiken/leren. Bathurst is een badstad en de zee is dus maar tien minuten rijden met de auto.

Samen met mijn gastgezin keken we op een gewone avond samen naar tv. We deden ook veel spelletjesavonden waarbij ik meestal niet won :) We gingen tijdens de lente/zomer ook veel naar het strand. Tijdens de winter ging ik een dag per weekend skiën omdat de skipiste dichtbij mijn gastmama's werk was. Ongeveer één keer per maand gingen we naar Moncton, een grote stad die ongeveer 2,5u rijden was. Soms kwamen er ook vrienden van mij of van mijn gastmama's langs.

Ik deed ook mee met de drama club op school en ik was in twee producties waarvan één een musical was. Dat was een leuke ervaring, omdat ik altijd al in een musical had willen meedoen. Ik ben ook naar NYC geweest met de drama club om twee broadway shows te zien en NYC te ontdekken. Ik heb ook enkele nieuwe hobbies ontdekt. Ik ben nu een echte bakker ;) ik maak graag verschillende soorten koekjes, zelfgemaakte pizza's, ... Ik puzzel ook graag met mijn gastfamilie en ik verzamel nu rubberen eendjes.

Ik kon al redelijk goed Engels praten voordat ik vertrok, maar tijdens mijn uitwisseling leerde ik typische Canadese woorden en werd mijn Engels vloeiend. Mijn klasgenoten zeiden dat ze mijn accent bijna niet hoorde.

Ik kan niet één specifieke herinnering kiezen die het mooiste was, maar ik vond mijn vrienden geweldig. We hadden meteen een goede band omdat we allemaal uitwisselingsstudenten waren en nu hebben elkaar uitgenodigd om bij elkaar op bezoek te gaan.

Tijdens de eerste twee weken had ik het heel moeilijk, zeker op school. Ik voelde mij moe door de taalverandering en aangezien ik later dan iedereen ben aangekomen had ik ook nog niet veel vrienden.
Tijdens de kerstvakantie had ik ook moeite, omdat na de eerste week, voelde ik mij een beetje alleen en ik miste mijn familie thuis wel.

Wat motiveerde je om op uitwisseling te gaan? Wat maakte dat je besliste in te schrijven?

Ik wou graag een tussenjaar doen en aangezien mijn mama zelf een uitwisseling heeft gedaan wanneer ze 18 jaar was, dacht ik dat dat ook een leuk idee zou zijn.
Ik wou echt super graag naar Canada om een "high school experience" mee te maken en om een echte winter te ervaren.

Heb je nog een tip of goede raad voor studenten die erover nadenken om op uitwisseling te gaan?

Gewoon doen. Ik denk dat als je er al over nadenkt om op uitwisseling te gaan, dat je het achteraf spijtig gaat vinden als je het niet zou doen.

En last but not least, wat raad je aan de toekomstige uitwisselingsstudenten in jouw gastland aan zeker in hun valies te steken?

Belgische pralines, snellader, stopcontact adapter (moeilijk te vinden daar), dikke winterjas (of genoeg budget om een te kopen)

Elena's uitwisselingsverhaal in het lang

Dit verhaal schreef Elena voor onze Xchange na haar uitwisselingservaring.

Ik ben Elena, ik ben 19 jaar en ik ben na het middelbaar een jaar naar Canada geweest. Nu studeer ik biologie aan de Vrije Universiteit van Brussel en dit is mijn uitwisselingsverhaal.

Ik heb voor een uitwisselingsjaar gekozen om twee hoofdredenen.
Ten eerste was ik overdonderd door alle mogelijkheden in het hoger onderwijs. Ik wist niet welke richting ik wilde uitgaan en het leek me leuk om nog een jaartje extra te krijgen om er beter over na te denken. Ik hoopte ook dat mijn interesse in sommige dingen nog sterker ging worden, wat uiteindelijk ook gebeurd is.
Het idee van een uitwisseling was er wel al langer aangezien mijn mama zelf een jaar naar het buitenland is geweest na haar middelbaar. Verder wou ik ook al lang naar Canada. Het land trok me aan met zijn mooie natuur en het grote verschil in seizoenen.


Canada staat bekend om zijn koude winters en niets is minder waar. Ik heb temperaturen tot -45°C meegemaakt. Ondanks dat lage getal vond ik het minder koud dan in België, omdat het daar minder nat is, je bent er beter op voorbereid en door de licht reflecterende sneeuw is het daar ook langer licht dan bij ons. Persoonlijk ben ik ook gewoon grote fan van de winter en zijn sneeuw. Ik heb ook voor Canada gekozen omdat ik heel graag een high school experience wou. De eerste dagen dat ik daar op school rondliep had ik het gevoel dat ik door een film wandelde. In mijn Canadese school is ook daadwerkelijk een film opgenomen geweest en daarvan kan je de cover en attributen terugvinden bij de sporttrofeeën in de inkomhal van BHS (Bathurst High School).

De eerste weken waren behoorlijk zwaar voor mij. Ik was snel moe door de taalwisseling en het aanpassen aan een nieuwe tijdszone en ik had ook wel een beetje heimwee, maar dankzij mijn fantastische gastgezin is dat snel overgegaan. Mijn gastmama's deden er alles aan om me met open armen te ontvangen en me meteen thuis te laten voelen. Hun warmte, zorgzaamheid en de moeite die ze deden om me te helpen bij het overwinnen van de heimwee, maakten een enorm verschil.

Op school waren er een 40-tal uitwisselingsstudenten uit alle hoeken van de wereld waardoor we eigenlijk één grote vriendengroep waren met een grote verscheidenheid aan culturen. Het was interessant om met mensen van verschillende achtergronden te praten, hun tradities te ontdekken en verhalen te delen over onze respectievelijke landen. De studenten van de middelbare school waren ook allemaal superlief en gastvrij, maar vooral geïnteresseerd in onze cultuur en typische dingen uit Europa/België.

Tijdens mijn uitwisseling was ik vooral verbaasd over hoe vriendelijk iedereen in Canada is. Je kan mensen gemakkelijk aanspreken op straat en iedereen staat 24/7 klaar om je te helpen, zowel thuis als op school als gewoon in het openbaar. Wat nog straffer was, is dat ik in die 11 maanden dat ik daar geweest ben, maar één keer een auto heb horen toeteren. Ik vind dat indrukwekkend als bewoner van België waar iedereen wel eens road rage heeft.

De stereotypen die ik kende, voordat ik vertrok, van Canada waren voornamelijk dat iedereen daar vriendelijk is, dat het daar superkoud wordt en dat Canadezen zoetekauwen zijn. Dat is allemaal waar. Vooral het laatste, als je denkt dat we hier zoete desserts hebben, dan ben je nog niet in Canada geweest, want daar wordt er vaak gebruikgemaakt van karamel of esdoornsiroop. Ook merkproducten die je aankoopt in de winkel zoals Nutella zijn veel zoeter!

Ik heb weinig slechte momenten gehad doordat ik enorm goed werd opgevangen door vrienden en mijn gastfamilie. Ik ben naar Cuba mogen gaan en ik ben NYC gaan ontdekken. Ik heb dus in mijn 11 maanden Noord- en Midden-Amerika ontdekt. Ik ben ook één maand langer bij mijn gastfamilie gebleven omdat ik het daar echt leuk vond en zodat ik ook nog een stukje van de Canadese zomer kon meemaken. Mijn slechte momenten waren minimaal, maar er zijn wel twee periodes geweest waarin ik enorm veel heimwee had, namelijk de eerste twee weken dat ik in Canada was. Dit was vooral omdat er veel aanpassingen zijn gebeurd in mijn dagelijkse routine waardoor ik soms mijn ouders wel miste. De tweede periode was de tweede week van de kerstvakantie, omdat ik net Kerst en Nieuwjaar had gevierd en mijn gastmama’s moesten terug gaan werken dus was ik veel alleen thuis en dan denk je wel eens aan hoe het op dat moment thuis zou zijn.

Mijn uitwisseling is jammer genoeg al vijf maanden geleden geëindigd, maar mijn gastfamilie komt waarschijnlijk deze zomer op bezoek in België en ik hoop ook terug te gaan na mijn studies. Misschien ga ik daar wel nog een beetje bij studeren, want ik ben enorm geïnteresseerd door mariene biologie en de Canadese universiteiten bieden veel keuze aan in dat vakgebied.

Als ik met vrienden of kennissen praat over mijn uitwisseling, dan wilt iedereen meteen vertrekken. Het was de beste ervaring die ik tot nu toe ooit gehad heb en ik deel dat graag met anderen omdat ik hoop dat ze begrijpen hoe geweldig het is om op deze manier een nieuwe cultuur te ontdekken. Je wordt volledig ondergedompeld in alles en je krijgt er een fantastische familie bovenop. Later kan je dan, net zoals ik, jouw gastfamilie jouw land laten zien en hen onderdompelen in de Belgische gebruiken.

"Groetjes, Elena"

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd. 
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR CANADA?