Elena in Canada

"Kan je achteraf zeggen dat je alles uit je uitwisseling hebt gehaald dat je beoogde? Ja en meer ..."

Hallo, ik ben Elena en ik ben 18 jaar oud. Ik ben op uitwisseling geweest naar Canada. Ik verbleef in een kleine stad genaamd Bathurst die eigenlijk volledig tweetalig was (EN-FR). Ook in Canada had ik de volledige "high school experience" en in mijn school daar is zelfs een film opgenomen geweest.

Mijn gastgezin is geweldig! Ze reizen graag rond en doen graag dagtripjes naar de grote stad die 2,5u rijden is. Ze hebben veel huisdieren, één hond en drie katten. Ik heb ook 3 gastzussen waarvan er eentje thuis woont. Ik heb veel kleine dingen bezocht, zoals Village Acadien (het Bokrijk van New Brunswick) of een heel klein aquarium dat één uur rijden was.

Ik verbleef in New Brunswick, de oostkust van Canada. Mijn stadje heette Bathurst, maar was voor mij al redelijk groot. Er zijn twee winkelcentra en verschillende scholen. Bijna iedereen is tweetalig (EN-FR) waardoor ik beide talen ook heb kunnen gebruiken/leren. Bathurst is een badstad en de zee is dus maar tien minuten rijden met de auto.

Samen met mijn gastgezin keken we op een gewone avond samen naar tv. We deden ook veel spelletjesavonden waarbij ik meestal niet won :) We gingen tijdens de lente/zomer ook veel naar het strand. Tijdens de winter ging ik een dag per weekend skiën omdat de skipiste dichtbij mijn gastmama's werk was. Ongeveer één keer per maand gingen we naar Moncton, een grote stad die ongeveer 2,5u rijden was. Soms kwamen er ook vrienden van mij of van mijn gastmama's langs.

Ik deed ook mee met de drama club op school en ik was in twee producties waarvan één een musical was. Dat was een leuke ervaring, omdat ik altijd al in een musical had willen meedoen. Ik ben ook naar NYC geweest met de drama club om twee broadway shows te zien en NYC te ontdekken. Ik heb ook enkele nieuwe hobbies ontdekt. Ik ben nu een echte bakker ;) ik maak graag verschillende soorten koekjes, zelfgemaakte pizza's, ... Ik puzzel ook graag met mijn gastfamilie en ik verzamel nu rubberen eendjes.

Ik kon al redelijk goed Engels praten voordat ik vertrok, maar tijdens mijn uitwisseling leerde ik typische Canadese woorden en werd mijn Engels vloeiend. Mijn klasgenoten zeiden dat ze mijn accent bijna niet hoorde.

Ik kan niet één specifieke herinnering kiezen die het mooiste was, maar ik vond mijn vrienden geweldig. We hadden meteen een goede band omdat we allemaal uitwisselingsstudenten waren en nu hebben elkaar uitgenodigd om bij elkaar op bezoek te gaan.

Tijdens de eerste twee weken had ik het heel moeilijk, zeker op school. Ik voelde mij moe door de taalverandering en aangezien ik later dan iedereen ben aangekomen had ik ook nog niet veel vrienden.
Tijdens de kerstvakantie had ik ook moeite, omdat na de eerste week, voelde ik mij een beetje alleen en ik miste mijn familie thuis wel.

Wat motiveerde je om op uitwisseling te gaan? Wat maakte dat je besliste in te schrijven?

Ik wou graag een tussenjaar doen en aangezien mijn mama zelf een uitwisseling heeft gedaan wanneer ze 18 jaar was, dacht ik dat dat ook een leuk idee zou zijn.
Ik wou echt super graag naar Canada om een "high school experience" mee te maken en om een echte winter te ervaren.

Heb je nog een tip of goede raad voor studenten die erover nadenken om op uitwisseling te gaan?

Gewoon doen. Ik denk dat als je er al over nadenkt om op uitwisseling te gaan, dat je het achteraf spijtig gaat vinden als je het niet zou doen.

En last but not least, wat raad je aan de toekomstige uitwisselingsstudenten in jouw gastland aan zeker in hun valies te steken?

Belgische pralines, snellader, stopcontact adapter (moeilijk te vinden daar), dikke winterjas (of genoeg budget om een te kopen)

"Ik wou echt super graag naar Canada om een "high school experience" mee te maken en om een echte winter te ervaren."

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd. 
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief

OOK OP UITWISSELING NAAR CANADA?