Zweden

Prijs op aanvraag

Zweden is een land van rust, sereniteit en evenwicht. De Zweden, die dicht bij de natuur staan, brengen veel tijd door in hun huisjes en deinzen er niet voor terug om in het ijskoude water te duiken!

QUICK FACTS

Hoofdstad Stockholm
Taal Zweeds
Oppervlakte 450.295 km²
Inwoners 10 miljoen
Munt Zweedse Kroon
Nationale feestdag 6 juni

what to expect

CULTUUR EN GEZIN
De Zweden hechten veel waarde aan hun traditionele feestdagen. Het zijn dagen waarop je bij elkaar komt, zingt, danst en lekker eet. Denk aan Valborgsmässoafton (het einde van de winter), midzomer en Santa Lucia. De meeste Zweden koken op deze dagen uitgebreid. In het weekend gaan Zweedse families vaak samen leuke dingen doen. Ze houden van de natuur en die is in Zweden overal. De meeste gastgezinnen wonen in dorpen en kleine steden. Je gastgezin kan wel wat meer individualistisch ingesteld zijn dan je gewend bent. Dit komt gedeeltelijk doordat van jongeren verwacht wordt dat ze op vrij jonge leeftijd zelfstandig zijn. Vaak werken beide ouders, dus als je uit school komt zorg je voor jezelf en bereid je misschien het avondeten voor. Het avondeten is het belangrijke moment van de dag. Het gezin eet samen en praat dan over de dag. Een gezellig moment dus om meer van je gastgezin te leren!

Taal

Tijdens het kamp bij aankomst in Zweden krijg je wat Zweedse les zodat je een goede start hebt met je gastgezin en op school. Hoe sneller je namelijk de taal spreekt, hoe leuker school is en hoe makkelijker je vrienden maakt. Aan het einde van je uitwisseling spreek je de taal vloeiend en kun je je het begin niet meer voorstellen! Belangrijke woorden binnen je gast- gezin zijn Godmorgon (goedemorgen) en Godnatt (slaap lekker of goedenavond). En vergeet Tack of Tack för maten (bedankt voor het eten) niet - zelfs al eet je een snack of een broodje!

Keuken

Bijna iedereen kent de Zweedse gehaktballen en lingonberry jam wel maar doordat Zweden een groot uitgestrekt land is, zijn er grote regionale verschillen van noord naar zuid. Vaak werd er in het hoge noorden veel wild gegeten zoals rendier terwijl in het zuiden van Zweden verse groenten een grotere invloed hebben in de keuken. Zweden staat altijd open voor buitenlandse invloeden en je zal daarom ook sushi en cafe Latte overal tegenkomen! Maar de traditionele Zweedde keuken is zeker het proberen waard!

SCHOOL EN VRIENDEN
De meeste Zweden gaan na hun leerplicht (tot 16 jaar) naar de 3-jarige gymnasieskolor. Het niveau is te vergelijken met HAVO/VWO. Als je in de eindexamenklas zit, doe je mee aan super leuke feestelijke activiteiten! Op het gymnasium kiezen leerlingen tussen verschillende programma’s, veel zijn gericht op een bepaald beroep, andere zijn theoretisch en bereiden je voor op de universiteit. Zweedse scholen zijn heel vrij: opdrachten maak je in een groep en je discussieert veel. Hoe handig, want zo leer je Zweeds! Huiswerk maken is niet verplicht, maar leraren verwachten goed gedrag en zelfstandigheid binnen en buiten de klas. Behalve letterlijk is er ook figuurlijk een grotere afstand tussen de mensen in Zweden. In het begin zijn het wat gereserveerde en verlegen mensen, dus wellicht moet jij moet de eerste stap zetten. Als het ijs eenmaal gebroken is en je mensen beter kent, zie je hoe warm en vriendelijk Zweden zijn en maak je vrienden voor het leven. Via school leer je veel mensen kennen en als je bijvoorbeeld een buitenschoolse sport doet, maak je binnen no time vrienden.

INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

COVID-19

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S