Slovakije

Slovakije is een fantastisch land voor wie houdt van trektochten, klimmen, speleologie of kajakken. Het Spiss kasteel in het oosten van het land is één van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

What to expect?

Cultuur

Het grootste deel van Slovakije ligt hoog boven de zeespiegel. Het is dan ook overwegend een bergachtig en heuvelrijk land. Het klimaat is continentaal met behoorlijk warme zomers en koude winters. Je neemt best dichte winterschoenen mee om door de dikke lagen sneeuw te geraken die in de winter kan vallen.


Slovaken hechten veel waarde aan tradities en dat kan je merken aan festivals waar oude, traditionele liedjes en dansen worden opgevoerd, meestal in traditionele kledij.


Ijshockey is ook de nationale sport van Slovakije. Wanneer het nationale team speelt op een belangrijk toernooi kan het gebeuren dat je je afvraagt waarom de straten leeg zijn, maar dit betekent waarschijnlijk dat iedereen voor de televisie zit om de ijshockeyspelers aan te moedigen.


Gezin

Slovaakse families zijn over het algemeen groter dan in Vlaanderen. Families hebben vaak meer kinderen en het komt regelmatig voor dat de grootouders mee inwonen. Familieleden wonen meestal ook vlakbij in de buurt en dat betekent dat je met het gezin in het weekend regelmatig op bezoek gaat bij de rest van de familie. Samen eten is iets waar je familie veel belang aan zal hechten. Tijdens de weekends is het ook in vele families de gewoonte om uitstapjes te plannen naar het platteland om te gaan wandelen of te gaan langlaufen en skiën in de winter. Tijdens de zomer worden familie en vrienden uitgenodigd voor een barbecue in de tuin.


       Afbeeldingsresultaat voor vlag slowakije hartCULINAIR
De traditionele Slovaakse keuken bestaat voornamelijk uit vlees, aardappelen en seizoensgroenten die lokaal gekweekt worden.

Je zal op je bord een mix vinden van de Tsjechische, Hongaarse, Oostenrijkse en Duitse keuken. De maaltijd wordt vaak gestart met een smakelijk soepje. De bekendste Slowaakse soep is "kapustnica", een hartige zuurkoolsoep met rookworst en bospaddenstoelen. 

Het nationale hoofdgerecht gaat onder naam "bryndzové halušky". Dit zijn knoedels van aardappelpuree gevuld met schapenkaas. De Slowaken eten ook relatief veel brood bij alle maaltijden. 


ONDERWIJS
Als student zal je normaal terechtkomen in een gymnasium. De schooldag begint om 8u ‘s morgens en eindigt al rond 14u. De nadruk in het Slovaaks schoolsysteem ligt vooral op theoretische kennis en veel minder op praktijk. Je hebt een vast programma dat bestaat uit wiskunde, Slovaaks, twee vreemde talen, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, lichamelijke opvoeding en informatica. Het puntenstelsel is ook anders dan in Vlaanderen. 1 is het beste resultaat en 5 het slechtste.


Leerlingen moeten rechtstaan wanneer de leraar of directeur de klas binnenkomt en buitengaat. Verder is het belangrijk om te weten dat sneakers niet zijn toegestaan in de klas en dat je aangepaste schoenen zal krijgen als je hier niet mee in orde bent. 


Programma's

aanbod

Schoolprogramma 10m

                                 5m


vertrek

Zomerschoolprogramma: eind augustus

prijs

€5150 (10m)

€4850 (5m)


leeftijdsvoorwaarden

Schoolprogramma: 1/12/01-1/8/04

Waarom je naar Slovakije zou moeten trekken? Deze uitwisselingsstudenten vertellen het jou!