Silke in Zweden

Op 12 augustus vertrok ik met het vliegtuig met volle enthousiasme naar Zweden. Hier zou ik, Silke, een half jaar verblijven bij een fantastisch gastgezin. Maar waarom precies Zweden?

Ik heb altijd al een bewondering gehad voor Scandinavië met hun natuur en cultuur. Ik las wat meer info over de verschillende landen en Zweden leek mij de beste keuze met hun fika, Lucia en de even grote voorliefde voor Kerstmis als ik.

Ik zal beginnen met mijn gastgezin voor te stellen. Ik woon in Kristinehamn samen met mijn gastouders en hun twee kindjes, een dochter van negen en een zoon van vijf. Het is voor mij de eerste keer om de oudste kind te zijn en het is toch wel anders. Maar uiteraard heel fijn. Ze zijn allemaal super lief en ik denk eerlijk gezegd dat ik het heel goed getroffen heb. En voor dat ik het vergeet: hier heb ik ook een super grote hond!

"Mijn uitwisselingservaring heeft tot nu toe heel grote up’s gekend en nog niet al te veel down’s. Natuurlijk begon het met een top wanneer ik over YFU hoorde en begon na te denken over dit avontuur!"

Mijn uitwisselingservaring heeft tot nu toe heel grote up’s gekend en nog niet al te veel down’s. Natuurlijk begon het met een top wanneer ik over YFU hoorde en begon na te denken over dit avontuur. Dit bleef een lange tijd duren tot een paar maanden voor mijn vertrek. Ik begon te twijfelen en vroeg me af of ik het wel aankon. Dit is meer dan normaal want je springt uiteindelijk in een zwart gat. Ik bleef nerveus maar het ging beter vanaf ik mijn gastgezin kreeg, anderhalf week voor mijn vertrek. Sindsdien ging het heel snel berg op!

Het arrival camp was zeer leuk en mijn eerste ontmoeting met mijn gastgezin begon met het maken van Zweedse gehaktballetjes. De eerste paar weken was ik altijd moe door altijd Zweeds te horen. Maar emotioneel ging het zeer goed. Ik voelde me soms wat down als je constant dingen niet verstaat of je je verveelt. Maar op zich duurt dat nooit lang en ik maak elke dag wel iets leuks mee!

Hier ga ik natuurlijk ook naar school. Ze noemen het in Zweden gymnasium: de drie laatste jaren voor dat je afgestuurd bent. In België doe ik wetenschappen en wilde dit hier voortzetten, maar de klas was al vol dus hebben ze me in het eerste jaar (15/16-jarigen) economie gezet. Na de eerste paar weken voelde ik me nog steeds niet op de juiste plaats omwille van verscheidene redenen. Dit leidde er tot toe dat ik aan mijn klassenleerkracht gevraagd heb om van klas te wisselen. Ze kwam met het antwoord dat het niet kon omdat de klas te vol was. Ik ben dan maar zelf afgestapt naar de directeur. Na wat discussiëren kon het toch, maar zou ik geen Engels en geen chemie practica hebben omdat die vakken echt te vol zaten. In de plaats heb ik pauze’s. Mijn uitwisseling heeft me dus al geleerd dat doorzetten, loont!

Sinds de verandering gaat school echt goed! Mijn Natur klas is super verwelkomend en gezellig. We hebben zelfs de best verklede Halloweenwedstrijd gewonnen op school.

Ondertussen is ook de eerste sneeuw gevallen! Dit gebeurde op 19 november en het is zelfs een paar dagen blijven liggen. Het voelde echt al aan of Kerstmis morgen zou kunnen zijn. In begin november waren er overal al Kerstlichten en met de donkerte gaf het veel sfeer. Iedereen is hier dan ook al een maand op voorhand aan het voorbereiden op Kerstmis. En niet te vergeten Santa Lucia op 13 december! En sinds ik van België kom, mogen we Sinterklaas zeker niet vergeten. December wordt dus een zeer drukke maand!

Ik heb zeer leuke dingen mogen doen en ik zal het mooi in een lijstje schrijven hieronder. Er zijn ook veel dingen die mij verwonderd hebben!

Leuke dingen:

 • Een wilde eland gezien!
 • Verschillende keren gereisd naar Stockholm
 • Reizen en andere uitwisselingsstudenten ontmoeten in Göteborg, Örebro en Karlstad
 • Een ijshockey match zien
 • Naar een eiland geweest op het grootste meer van Zweden
 • Beide (kroon)prinsen gezien!
 • Een Lucia concert zien
 • Zoveel gefika’d en recepten verzameld
 • Nieuwe hobbies uitgeprobeerd zoals frisbeegolf,

Dingen die ik niet verwachtte:

 • Veel Zweedse families hebben de tradities: tacofredag (taco’s eten op elke vrijdag), fredagsmys (popcorn of chips elke vrijdag) en lördagsgodis (snoep elke zaterdag)
 • Voornamen zijn hier zo verschillend dan van bij ons. En leuk detail: mijn naam betekent ‘zijde’ hier
 • Ik had niet verwacht dat ik alles zo veel meer apprecieer nu
 • Elke dag twee warme maaltijden hebben
 • Zowat alles wat met de school te maken heeft
 • De natuur langs de snelwegen (en letterlijk overal) zoooo mooi is
 • De chips ‘Lays’ zijn hier niet echt gekend en je kan het niet overal kopen. In de plaats hebben ze ‘Olw’

To be a host mum ...and host family

The time before we first met our exchange student, Silke, was a curious time. After a while we understood that the matchmaking between us was perfect. We all love to be in the nature, we are all down to earth people and we want to do things together. For our family now the world is closer and our young children know where they have a friend. For our children today the English language is something much more natural as we were hoping it to be. The same for Silke, our children speak only Swedish which made learning the language go faster and better. To all people who think that it is too much to sacrifice to have someone living at home, try, and you understand that the student instead gives more in return. The answer is to write who you really are so it could be a good matchmaking. Next summer we love to visit our new friend and her family in Belgium.

Mijn ouders over mijn Zweeds avontuur

Toen Silke op haar 15de ons vertelde dat ze voor een half jaar op uitwisseling naar Zweden wou, was het even slikken, én waren we aangenaam verrast. De voorbereidingen waren spannend, vooral het wachten op duidelijkheid rond het gastgezin. De volgende zomer hebben we ze dan toch met gerust hart op het vliegtuig gezet, op weg naar haar Zweeds avontuur.

Enkele maanden later zien we dat Silke heel goed haar plan trekt, heel actief bezig is en overal op ontdekking gaat. Haar Zweeds wordt ook met de dag beter, zo goed zelfs dat ze haar blog al deels in het Zweeds schrijft.
We zouden bijna vergeten aftellen! Natuurlijk kijken we uit naar haar thuiskomst, en hoe ze terugkomt van dit avontuur. En dat zal ongetwijfeld ‘anders’ zijn, niet beter of slechter. En met heel veel Zweedse recepten...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Via onze nieuwsbrief worden verhalen en ervaringen, nieuws, promo’s en last calls gecommuniceerd.
Wil jij bij de eerste zijn die deze informatie ontvangt? Schrijf je dan hier in.

YFU nieuwsbrief